Google Mapy budou sledovat vytíženost hromadné dopravy

Google Mapy budou sledovat vytíženost hromadné dopravy
2019-04-22T07:00:25+02:00
• 22. 4. 2019
4

Dalo by se říci, že jedna z nejoblíbenějších navigačních aplikací je Waze. Již několik let jí vlastní společnost Google a skvělou informací je, že na aplikaci stále pracuje, a to i přesto, že vlastní své vlastní mapové podklady Google Mapy. 

Ovšem jednou z populárních funkcí aplikace Waze je možnost nahlašovat problémy na trase. Díky tomu pak mohou ostatní uživatelé (řidiči) zjistit aktuální dění na dané trase, a to s dostatečným předstihem. Google si ale nyní pohrává s podobnou myšlenkou.

Google Mapy se inspirují u Wazu

Společnost Google by se chtěla nechat inspirovat u své druhotné aplikace Waze a přinést do svých Google Map informace o veřejné dopravě. Google Mapy ale podobnou funkci nabízejí. Uživatelé již nějaký ten pátek mohou získat přehled o aktuální situaci vlakové či autobusové dopravě. Problém ale je, že tato funkce není stále dokonalá. Někdy se totiž mohlo stát, že vám Google nabídne spoj, který je již dávno plně obsazen, nebo bývá maximálně vytížen.

A právě tento problém se chystá Google eliminovat, neboť uživatelům nabídne zcela novou možnost převzatou z Waze. Konkrétně Google začíná pomalinku zjišťovat obsazenost vlakových spojů. Sice by zde mohl využít sbírání dat, ale daleko přesnější je se zeptat samotných cestujících.

Opět vše řeší, aspoň z počátku, jednoduchými dotazy. Jakmile nasbírá dostatek informací, bude zobrazovat zaplněnost daného spoje přímo v informačních kartách. Také bude moci nabídnout pohodlnější spojení, kam asi bude započítávat tato data. Vzhledem k tomu, že se ptá i na čas, tak zřejmě budou Google Mapy zobrazovat i graf, kdy je spoj nejvíce vytížen.

V tuto chvíli je novinka v testovací fázi, ale později by se měla dostat do celého světa. Bohužel nevíme, kdy se tak stane.

Zdroj: bgr.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Karel Mička

22. 4. 2019, 12:18

Tuto funkci mám ve svých google mapách přinejmenším půl roku,při cestě autobusem nebo vlakem se mě google ptá jak je spoj obsazený

Přemysl Vaculík

VIP 22. 4. 2019, 12:56

Tak jste byl zařazen do testu.

Hakus von Tyros

22. 4. 2019, 7:30

Zdravím.
Bydlím v Hradci Králové.
Mapy Google mi neustále hlásí, že žádné trasy – spoje nejsou v této oblasti k dispozici.
Jedná se např. o spoje MHD, vlakové spojení atd.
Čím to je ?

Přemysl Vaculík

VIP 22. 4. 2019, 9:22

Dany dopravce ještě nedodává informace Googlu. Hádám, že ani o tom neví nebo nechtějí.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat