Avast objevil adware v Obchodě Play, aplikace mají více než 30 mil. instalací

Avast objevil adware v Obchodě Play, aplikace mají více než 30 mil. instalací
2019-04-23T18:52:21+02:00
• 23. 4. 2019

Společnost Avast objevila s pomocí své platformy pro analýzu mobilních hrozeb v obchodě s aplikacemi pro Android přes 50 aplikací s prvky adwaru. Počet instalací těchto aplikací se pohybuje v rozmezí od 5 tisíc do 5 mil. Adware setrvale zobrazuje reklamy přes celý displej a v některých případech se snaží přesvědčit uživatele, aby instaloval další aplikace.

Aplikace s adwarem jsou propojeny použitím knihoven pro operační systém Android třetích stran, které obcházejí omezení služeb na pozadí obsažených v novějších verzích Androidu. Aplikace využívající tyto knihovny plýtvají baterií a zařízení zpomalují. V rozporu s pravidly Obchodu Play aplikace využívají tyto knihovny k neustálému zobrazování stále většího počtu reklam.

Ukázka jedné z aplikací obsahující TsSdk.

Společnost Avast dokonce již kontaktovala amerického technologického giganta, tedy Google, aby tyto aplikace okamžitě odstranil a pojmenoval tento adware jako TsSdk (tak tyto adware aplikace Avast nazývá). 

Avast objevil několik adware aplikací

Prostřednictvím apklab.io našel Avast v obchodě Play dvě verze TsSdk propojené stejným kódem. Starší z těchto dvou verzí byly instalovány více než 3600000krát a byly obsaženy v jednoduchých hrách i v aplikacích pro fitness a úpravy fotografií; nejčastěji byly instalovány v Indii, Indonésii, na Filipínách, v Pákistánu, Bangladéši a v Nepálu.

Další problémem je, že se na domovské obrazovce objevují zástupci a při probuzení zařízení se zobrazují reklamy přes celou obrazovku. V některých případech se dokonce reklamy zobrazují pravidelně, když uživatel zařízení používá. V jiných případech aplikace obsahují kód, který je schopen stahovat další aplikace a žádat uživatele, aby je nainstalovali. Většina starších vzorků navíc přidávala na domovskou obrazovku infikovaného zařízení zástupce „Game Center“. 

Tipy, jak se vyhnout adwaru

  • Při stahování aplikací buďte opatrní. Před instalací nové aplikace si přečtěte její pozitivní i negativní recenze. Všímejte si, zda recenzenti píšou, že aplikace dělá, co tvrdila, že bude dělat. Pokud recenze aplikace obsahuje komentáře jako „tato aplikace nedělá to, co slibuje“ nebo „tato aplikace je plná adwaru“, je třeba instalaci této aplikace přehodnotit. Takové recenze jsou ukazatelem toho, že něco není v pořádku.
  • Vždy pečlivě zkontrolujte oprávnění aplikace a pečlivě uvažte, zda mají smysl. Poskytnutí nesprávných oprávnění může odeslat citlivá data kyberzločincům, včetně takových informací, jako jsou kontakty uložené v zařízení, mediální soubory nebo možnost nahlížet do osobních chatů. Pokud vám přijde, že požadovaná oprávnění jsou netypická nebo nevhodná, aplikaci raději nestahujte.
  • Nainstalujte si důvěryhodnou antivirovou aplikaci. Antivirus funguje jako bezpečnostní síť a dokáže identifikovat aplikace, které jsou infikovány adwarem a chrání tak před nimi uživatele.

Zdroj: blog.avast.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat