Google představil Stadia, novou herní platformu a herní ovladač

Google představil Stadia, novou herní platformu a herní ovladač
2019-03-19T19:01:00+02:00
• 19. 3. 2019
3

Jako každý rok, i letos se Google účastní Game Developers Conference 2019, kde se představují novinky z oblasti her. Zpravidla představí jen nové nástroje pro vývojáře, případně koná nejrůznější workshopy. Letos jsme se ale dočkali představení u nových produktů, konkrétně nové herní služby a také hardwaru pro samotné hráče.

Keynote započal Sundar Pichai s menším rýpnutím do popularity her, kde zdůraznil známý titul z Chromu, když nemáte internetové připojení. Zdůraznil důležitost her a hlavně využití umělé inteligence v tomto odvětví. Mnoho se naučili při testování a učení, což právě chtějí využít v budování a vylepšování herního průmyslu.

Připomněl, že Google již nějakou dobu pracuje na možnosti streamování her, což vyústilo v otevřenější test v rámci projektu Stream. Ten byl sám o sobě ukončen jako úspěšný pokus, případně test technologií. Ostatně projekt byl zaměřen na využití webového prohlížeče Chrome, kde Google buduje dostatečně velkou základnu a ekosystém jako takový.

Nová herní služba Stadia

V rámci kyenote Sundar oznámil, že hlavním cílem je vytvoření herní platformy pro každého zájemce na planetě, přičemž získá přístup k nejkvalitnějším titulům. Nová služba se jmenuje Stadia. Je určena pro všechna zařízení nehledě na úhlopříčce nebo platformě.

stadia

Hlavní výhodou Stadia je, že nemusíte mít nejvýkonnější hardware určený pro hráče. Můžete využít svůj běžný počítač nebo pracovní notebook bez dedikované herní grafiky. Navíc nebude potřeba nic instalovat, jelikož klientem bude právě webový prohlížeč Chrome, který naleznete na jakémkoliv zařízení. Dokonce si budete moci zahrát hry z platformy Stadia i v televizi.

Aby toho nebylo málo, tak díky cloudovému základu můžete pokračovat ve hraní té samé hry na jakémkoliv zařízení, bez jakéhokoliv složitého nastavování nebo načítání. Dokonce vám bude stačit i Chromecast Ultra napojený na televizi.

Nejen služba, ale i hardware

V rámci podpory se nezapomnělo na podporu nejrůznějšího příslušenství – od klávesnic, přes myši až po jiné ovladače. Ostatně Google také představil vlastní herní ovladač, který je připojen skrze WiFi přímo na datová centra. Mimo to disponuje funkcí automatického streamování raní na Youtube, na vlastní kanál a živé přenášet samotné hraní. Nezapomnělo se ani na tlačítko pro chytrého asistenta.

Co se týče specifikací, tak v den spuštění bude k dispozici rozlišení 4K s 60 snímky za sekundu s podporou HDR obrazu a surround zvuk. Navíc se plánuje 8 K rozlišení se 120 snímky za sekundu. Kromě toho bude možné streamovat obsah na Youtube ve 4K s 60 snímky za sekundu. Vše samozřejmě simultánně.

Co se týče pozadí, tak Google využívá specializované GPU čipy od AMD. Příkladem může být, že jeden nový GPU čip pro Stadia je výkonnější než cokoliv, co najdeme v současných konzolích.

Jednou ze součástí bude také komunita kolem Youtube a hráčů her, kteří mají napomoci v rozšíření samotné platformy. Ale nejen to, samotný Youtube se stane rozcestníkem pro hraní her. Bude se například nabízet tlačítko pro hraní hry přímo u videa zobrazující stream od jiného hráče, nebo například u upoutávky na hru samotnou. Je vidět, že se nejedná jen o další pokus Googlu, ale mělo by se jednat o další službu, která mu bude generovat další finance pro rozvíjení budoucích technologií.

Google získal spoustu partnerů ze světa her, takže v den spuštění bude k dispozici mnoho titulů, kde by si měl vybrat každý zájemce.

Dostupnost

Platforma Stadia bude spuštěna ještě letos, ale bez jakéhokoliv přesnějšího určení. Tentokrát nebude dostupnost jen v USA, ale počítá s EU. Bohužel jsme se nic nedozvěděli o zpoplatnění či jakýchkoliv cenách. Vzhledem k tomu, že pro hráče je určena webová stránka stadia.com a ta v Česku odkazuje na známou stránku oznamující nedostupnost služby, můžeme předpokládat, že naše země nebude ve výběru. Pokud se cokoliv změní, samozřejmě vás budeme informovat.

Nakonec jsme si nechali informaci, že Google sám o sobě vytvořil vlastní herní vývojářské studio Stadia Games and Entertainment.

Zdroj: Tisková konference

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zjeb Burghardt

4. 5. 2019, 1:09

Nej věc na světě konec upgradu pc. Jen aby to bylo i u nás. Cena není zas až tak zásadní pokud to nebude 5000KČ měsíčně. Na druhou stranu bude neomezený přístup ke hrám. Už nebudu muset stahovat torrenty ušetřím místo i čas. Snad nám to vyjde a nevis***u se na nás.

Richard Fabián

19. 3. 2019, 19:51

A u nás to zabijou cenou!

U nas nebude ani co zabijet… :)))

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat