Celá řada iOS aplikací tajně sdílela data s Facebookem

Celá řada iOS aplikací tajně sdílela data s Facebookem
2019-02-26T07:49:17+02:00
• 26. 2. 2019

Nejméně 11 populárních aplikací údajně sdílí citlivé osobní údaje s největší sociální sítí světa – Facebookem. Zajímavé na celé situaci je, že aplikace sdílejí data i přesto, že nemají uživatelé propojený účet se sociální sítí. 

Na tento problém poukázal zahraniční server Wall Street Journal, který zjistil, že aplikace, jež pomáhají sledovat osobní informace, jako je tělesná hmotnost, menstruační cykly a těhotenství, tyto informace zasílají do rukou Facebooku.

11 iOS aplikací sdílí data s Facebookem

O které aplikace přesně jde? Bylo zjištěno, že takových aplikací je hned 11. Mezi ně patří Flo Period & Ovulation Tracker, BetterMe: Weight Loss Workouts, Breethe, Realtor.com a Instant Heart Rate: HR Monitor.

Dle nejnovějších informací se zdá, že data byla sdílena bez souhlasu uživatelů. To v praxi znamená, že uživatel neměl ani žádnou možnost souhlasit či nesouhlasit s tímto sdílením. Jinými slovy, tvůrci těchto aplikací si dělají, co chtějí. 

Tisíce aplikací používají analytický nástroj od Facebooku pod názvem App Events. Ten vývojářům umožňuje sledovat aktivitu uživatelů. Zdá se ale, že chyba není na straně Facebooku. Zahraniční server WSJ dodal, že vývojáři musí do aplikace přidat možnost, pomocí které si sám uživatel určí, zda chce sdílet svá data s třetími stranami. 

K celé situaci se dokonce vyjádřil také Facebook, který prohlásil, že všem potenciálním vývojářům nařídí, aby jejich aplikace přestaly sdílet citlivé údaje. Taktéž jsme se dozvěděli, že Facebook nijak s těmito daty nepracuje. Ovšem kdo ví, kde je pravda – z minulosti víme, že právě Facebook má na svědomí velké skandály spojené s hazardováním s citlivými údaji. 

Mezitím společnost Apple požádala vývojáře, aby do aplikací přidali možnost, pomocí které si uživatel určí, zda chce svá data s někým sdílet. Pokud se tak nestane, pravděpodobně budou aplikace odstraněny.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat