Apple Watch Series 4 – nastal jablečný čas? recenze

Apple Watch Series 4 – nastal jablečný čas? [recenze]
2019-02-22T16:42:56+02:00
• 23. 2. 2019

Zdroj: Dotekomanie.cz

4

Chytré hodinky od Applu nejsou žádnou novinkou na trhu, přesto jsme se k jejich čtvrté generaci dostali až nyní. Jejich dostupnost ke konci minulého roku byla totiž dost omezená. Osobně jsem naposledy používal ty úplně první Apple Watch a o to víc jsem zvědavý, jak za těch pár let Apple hodinky vylepšil. Čtvrtá generace navíc slibuje poprvé také určitou decentní inovaci designu. Stojí jablečné hodinky za to a jak si vedou v porovnání s dnešní konkurencí?

Obsah balení se od dřívějších dob dost změnil. Hodinky vám dorazí zabalené v papíru spojující dvě krabičky. V té první se nachází samotné hodinky s nabíjecím kabelem (který je kratší než dříve) a adaptérem do zásuvky. Druhá krabička se pak liší dle vámi zvoleného pásku. Samozřejmě hovořím o hliníkové edici sport, vyšší kovové verze nejsou v Česku dostupné.

Konstrukce

Jak jsem již načal v předchozím odstavci, hodinky v této verzi jsou vyrobeny z hliníku. Na výběr máte buď stříbrný, zlatý anebo vesmírně šedý. Oproti předchozím verzím mají všechny edice včetně této zadní stranu se senzorem tepu vyrobenou z keramiky. V praxi tento rozdíl poznáte spíše po pár měsících/letech, keramika by měla lépe odolat škrábancům. Krycí sklo s názvem Ion-X není safír, to nalezneme pouze u vyšších modelů nedostupných v ČR.

Velkou inovací prošla samotná velikost hodinek. Především musím pochválit zvětšení displeje, kdy na menším 40mm modelu máte dnes větší plochu displeje než na původním 42mm modelu. Pokud vám dříve přišly 38mm Apple Watch moc malé, dnes možná stejně jako já sáhnete radši po 40 mm. Naopak 44mm verze je poněkud masivnější a hodí se na větší ruce.

Pozitivním krokem je také fakt, že jsou nyní hodinky o něco málo tenčí. Celkově se však vzhled nějak razantně nezměnil. Hlavní linie jsou sice trochu kulatější, každý však stále vcelku jednoznačně pozná, že toto jsou Apple Watch. Zároveň také musím konstatovat, že pokud se vám předchozí generace nelíbily, nebude se vám líbit ani ta nejnovější.

Haptická korunka

Konstrukční změny se dočkala také korunka s názvem „digital crown“. Má nově haptickou odezvu, která je využívána v celém systému. Celý uživatelský zážitek je tak o řád lepší a vy tak nějak lépe „cítíte“ prvky rozhraní.

Na těle se dále nachází pod korunkou jedno tlačítko sloužící primárně pro otevření seznamu spuštěných aplikací a na druhém boku pak velmi hlasitý reproduktor. Integrovaný je také senzor okolního osvětlení, který mi po celou dobu spolehlivě nastavoval ideální jas.

Vylepšený je také gyroskop a akcelerometr, který umí nyní detekovat váš pád. Optický senzor srdečního tepu se dočkal druhé verze, která má být opět jak jinak než přesnější. Hodinky zvládají také EKG, to je však bohužel dostupné pouze v USA.

Displej

Samotný zobrazovací panel byl již od počátku jablečných hodinek typu OLED s podporou Force Touch. Letos Apple integroval tzv. LTPO OLED, což v praxi znamená energeticky úspornější panel o 5-15 procent. Maximální jas je 1000 nitů a viditelnost je za všech podmínek výborná.

Hardware

Uvnitř tepe procesor Apple S4, což jak název vypovídá, je čip přímo z dílen této firmy. Kvůli tomuto faktu se tak musíme spokojit s informacemi, že se jedná o 64bitový dvoujádrový procesor, který má být dvakrát rychlejší než předchůdce Apple S3. Kapacitu operační paměti přesně neznáme, údajně má 768 MB nebo 1 GB. Úložiště, které využijete především k uložení hudby, nabízí 16 GB.

V praxi jsou hodinky bleskurychlé a na nic nečekáte. Zde Apple odvedl kus práce v porovnání s Apple Watch Series 0, kde jste neustále viděli kolečko nabíhání. To na nejnovější generaci vlastně vůbec nevidíte. Samozřejmě tomu pomáhají také nativní aplikace watchOS. Přesto i ve srovnání se Series 3 je zkrátka novinka rychlejší a rychlost je v tomto ohledu chválihodná.

Specifikace – Apple Watch Series 4 (40 mm)

  • Displej: 40 mm, LTPO OLED, rozlišení 324 x 394
  • Rozměry: 40 x 34 x 10,7 mm; 40 g
  • Voděodolnost do 50 metrů
  • Pásek: vyměnitelný
  • Baterie: až 18 hodin výdrž
  • Procesor: Apple S4 (dual core 64 bitový)
  • OS: watchOS 5
  • Úložiště: 16 GB
  • Konektivita: Bluetooth 5.0, Wi-Fi b/g/n, NFC, A-GPS/Glonass
  • Senzory: akcelerometr, gyro, barometr, okolní světlo, senzor tepu

Baterie

Co bohužel již tolik pochválit nelze, je výdrž baterie. Oficiálně výrobce uvádí výdrž baterie až 18 hodin. To by teoreticky mohlo znamenat dva dny používání. Praxe je však jiná a dvoudenní provoz je risk. Především první dny testování jsem zkoušel vydržet na jedno nabití dva dny a většinou se druhý den kolem 15 hodiny hodinky odporoučely. Večera se občas dožily v režimu rezerva, kdy zobrazují pouze čas.

Jedná se tak o hodinky s jednodenním provozem. Jeden den vždy dokončí a ještě vám nějaká energie zbude. Ve srovnání s konkurencí je toto ale vcelku zklamání, jelikož hodinky nemají always-on displej (tedy neustále nezobrazují čas). Při posledním testování konkurenčních hodinek Samsungu jsem bez aktivní funkce always-on dosahoval tří dnů na jedno nabití. Osobně bych tak očekával od Apple Watch to samé. Třídenní výdrž je již totiž ideální, nemusíte tahat na víkendový výlet nabíječku na hodinky.

Systém

Operačním systémem je vlastní řešení od Applu s názvem watchOS. Ten již dospěl do verze 5, konkrétně jsem testovali hodinky s verzí 5.1.2. Samotná filozofie systému je však stále skoro stejná od první verze. Do menu s kulatými ikonkami vstoupíte stiskem korunky. Druhé tlačítko vcelku logicky již slouží pro seznam spuštěných aplikací. Dvojstiskem korunky se přepnete do poslední používané apky, což je velmi sympatická zkratka.

   

Trochu mě překvapilo, že notifikační lištu a ovládací centrum lze vytáhnout seshora/zespoda pouze na domovské obrazovce (ciferníku) a nikoliv jinde v rozhraní. Také mě překvapil fakt, že Apple stále neumožnil vývojářům dělat vlastní ciferníky. Naštěstí jejich výběr je již dnes od Applu vcelku široký a moc se mi zamlouvají především ty nové jako ten na obrázku vlevo výše či další jako oheň.

   

Zhodnocení Apple Watch

Apple Watch jsou stručně řešeno nejlepší chytré hodinky pro váš iPhone. Integrace a spolupráce v rámci ekosystému Applu je zkrátka vcelku očekávaně dobrá. Zamrzí jen nemožnost mít nějakou aplikaci jen na hodinkách, a nikoliv na telefonu.

Samotný design Series 4 prošel decentním faceliftem, který hodinkám prospěl. Stále si ale drží svoje linie a je jen na vás, zda se vám líbí. Funkčně osobně postrádám always-on displej, dle mého názoru mají hodinky ukazovat čas neustále. Detekce pohybu ruky pro zobrazení času funguje sice spolehlivě, ale stále musíte rukou pohnout.

Velmi dobrým společníkem jsou Apple Watch na sportování. K dispozici je celá řada aktivit včetně plavání. Potěší také možnost stáhnout do hodinek hudbu, díky čemuž můžete nechat telefon doma. Jen škoda, že je k tomuto účelu podporována zatím jen služba Apple Music, a nikoliv Spotify (či obdobné služby).

Trochu v tomto ohledu zamrzí také fakt, že v Česku není dostupná edice s podporou mobilních dat. Díky tomu by totiž hodinky mohly téměř nahradit váš telefon. Spokojit se musíte s edicí sport, která nabízí jen hliníkové tělo. Přesto cenově začínají zhruba od 11 tisíc korun. Konkurence je trochu levnější a pro měření tepu při sportu může dobře posloužit i mnohem levnější chytrý náramek.

Pokud vás Apple Watch zaujaly a ještě je nemáte, teď je nejlepší čas koupit tuto generaci, co již vychytala všechny problémy. Jestli vás ale nechaly naopak předchozí generace chladnými, novinka nebude o moc jiná.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Petr Hošek

8. 3. 2019, 0:18

Nenastal

Daniel Kučera

25. 2. 2019, 11:46

Notifikacni lista a lista CC lze vytahnout i napr. primo z aplikaci pridrzenim prstu na hornim ci dolnim okraji displeje.

Řekl bych, že nejlepší hodinky pro váš iphone budou Samsung watch a ne Apple Watch. Důvodem je několikadenní výdrž, vypadají jako hodinky a ne malý mobil na ruce, atd..

Corado Bianco

23. 2. 2019, 12:20

Opravdu se nekdo probral ze zimního spánku jesti pisatel dostal za článek nějaké peníze doporučuji věnovat charitě,Běžte zase odpočívat.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat