Aplikace Gmail získává podporu pro Dynamické e-maily aktualizováno

Aplikace Gmail získává podporu pro Dynamické e-maily [aktualizováno]
2019-11-22T13:55:44+02:00
• 22. 11. 2019
6

Aktualizováno 22. 11.

V roce 2018 Google oznámil, že do služby Gmail přibude podpora technologie AMP, která přinese dynamické emaily. Trvalo rok, než se začala tato novinka v omezené míře testovat v aplikacích pro Android a iOS. Odhadovali jsme, že bude trvat další rok, než se nová funkce rozšíří. Skoro jsme se trefili. Google nyní oznámil, že Dynamické e-maily jsou nově dostupné kompletně v aplikacích pro Android a iOS.

Zatím netřeba očekávat masivní rozšíření, ale například Google služby budou moci zaslat mezi prvními Dynamické e-maily. Například vám může dojít e-mail informující, že přibyl komentář k dokumentu v Google Disku. Původně byste museli přejít přes odkaz do této služby, abyste mohli odpovědět, ale s novou technologií tak budete moci učinit rovnou v e-mailové zprávě.

Není to jediná funkce. Takové zprávy mohou obsahovat interaktivní prvky, formuláře a další možnosti. Dalo by se říci, že v aplikacích Gmail nebudou jednoduché zprávy, ale rovnou komplexní a speciální webové stránky s omezenou funkcionalitou.

Aktualizováno 24. 1. 2019

Před rokem Google oznámil začátek testování Dynamických e-mailů, které jsou založeny na technologii AMP (Accelerated Mobile Pages). Ta se mimo jiné používá i pro webové stránky. Nyní Google začíná rozšiřovat testování i v rámci aplikace Gmail. Je tak možné, že v dohledné době vám může být doručen e-mail s interaktivními prvky, přičemž nebudete muset otevírat nějakou část ve webovém prohlížeči.

Google stále omezuje použití jen na vybrané společnosti, jelikož jen jednoduchá implementace podpory v tomto případě nestačí. Jelikož Dynamické e-maily nejsou jen obyčejný text a několik obrázků, mohou sloužit i pro útoky ve formě phishingu (Wiki). V této oblasti tedy řeší zabezpečení a nejrůznější ochrany.

Vzhledem k tomu, že testování trvá již rok a zatím došlo jen na rozšíření testu na aplikaci Gmail, může trvat ještě další rok, než se dočkáme většího rozšíření. Kompletní přijetí trhem může trvat další roky.

Původní článek 13. 2. 2018

Google představil technologii Accelerated Mobile Pages (AMP) v roce 2015. Jedná se o open-source projekt, jehož cílem je přinést lepší uživatelskou zkušenost v prohlížení webových stránek (nižší datová náročnost, rychlejší načtení, méně rušivých prvků atd.). Už nyní se můžete u některých webů (včetně našeho) setkat s AMP verzí článků, pokud je navštívíte například skrze vyhledávání Google na mobilním telefonu. V tuto chvíli nabízí AMP odkazy i jiné aplikace, třeba LinkedIn.

Google AMP Stories – nový způsob prezentování informací

Dnes jsme se dočkali dalšího posunu ve vývoji AMP. Tato technologie oficiálně zamíří do Gmailu. Tvůrci e-mailových zpráv tak budou moci nabídnout lepší uživatelskou zkušenost. Navíc bude možné vytvářet interaktivní e-maily. Nejenže mohou obsahovat více informací v lepším grafickém podání, ale lze docílit i funkčních prvků.

V tuto chvíli se zapojily do tohoto projektu tři společnosti – Pinterest, Booking.com a Doodle. Už nyní se mohou zapojit do testování další subjekty, ale je potřeba požádat o přístup do Gmail Developer Preview of AMP for Email.

Ukázky AMP v Gmailu

Než složitě popisovat, jak by takové e-maily mohly vypadat, Google zveřejnil animované obrázky, které vydají za tisíc slov.

Odkaz na animaci

Odkaz na animaci

Odkaz na animaci

AMP jako budoucnost pro e-maily?

Ačkoliv ukázky vypadají zajímavě a rozhodně AMP přináší nové možnosti pro e-maily, zejména pro společnosti nabízející služby a produkty, budoucnost není tak jistá. V tuto chvíli je celý projekt v developer preview fázi, takže ještě nějakou dobu bude trvat, než bude zcela připraven pro běžné nasazení.

Nutno brát v potaz, že AMP je jen pro Gmail a ostatní klienti nemusí tuto novinku nutně implementovat, byť se jedná o open-source. Bude zde záležet na několika faktorech:

  • které společnosti se zapojí do vytváření AMP obsahu pro e-maily
  • jak se rozšíří AMP podpora u ostatních e-mailových klientů
  • jestli uživatelé přivítají interaktivní e-maily

Ve vzduchu je spousta neznámých a není jisté, jestli se projekt setká s úspěchem. Na druhou stranu je dobré vidět, že i v této kategorii dochází k pokusům a k nějakému vývoji.

Zdroje: thenextweb.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ladislav Polický

25. 1. 2019, 22:33

Kdyby radši jejich Android klient uměl načíst z účtu na Seznamu obrázky vložené v mailu. Dodnes tu chybu neopravili.

Koloman Přihrádka

24. 1. 2019, 21:14

Interaktivní „emaily“? Fíha, to si jako natřu plot a budu na něm hrát hry? A třeba na „emailem“ natřených dveřích půjdou posílat i „e-maily“… Zpátky do školy, pane Vaculíku!

Přemysl Vaculík

VIP 24. 1. 2019, 21:26

Díky, budu si dávat větší pozor.

Karel Čapka

VIP 13. 2. 2018, 16:13

týká se to i Inboxu?

Přemysl Vaculík

VIP 13. 2. 2018, 16:49

V tuto chvíli to bude dostupné pravděpodobně jen u webového Gmailu. K plnému nasazení ještě nedojde.

Ota Navrátil

24. 1. 2019, 17:55

inbox bude ukončen

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat