Spotify už nehrozí žaloba ve výši 1,6 miliard dolarů aktualizováno

Spotify už nehrozí žaloba ve výši 1,6 miliard dolarů [aktualizováno]
2018-12-20T19:35:24+02:00
• 20. 12. 2018

Aktualizováno 20. 12.

Soudní spory mezi výrobci smartphonů se řeší celé roky a mnohdy se jedná o velmi náročné procesy, které stojí miliony dolarů. Něco podobného potkalo Spotify, kdy byla podána žaloba požadující 1,6 miliard dolarů za porušení licenčních práv za využívání hudebního obsahu amerického držitele Wixen Music Publishing. Samotná žaloba byla podána na konci minulého roku a mohli jsme čekat klidně ještě několik měsíců nebo let, než bychom se dočkali výsledku. Nakonec vše netrvalo ani jeden rok a máme zde výsledek.

Společnosti Wixen Music Publishing a Spotify se dohodly mimosoudně a Spotify nemusí řešit zaplacení 1,6 miliard dolarů. Je jasné, že oblíbená streamovací služba musela vynaložit nějaké finanční prostředky, ale rozhodně ne v takové výši. Kromě toho se obě formy dohodly a navázaly spolupráci ohledně licencí k hudebnímu obsahu.

Původní článek 4. 1.

Švédská společnost Spotify nově čelí žalobě ve výši 1,6 mld. amerických dolarů, a to od společnosti Wixen Music Publishing. Jedná se o vydavatele, který zastupuje umělce jako Tom Petty, Missy Elliot, Stevie Nicks a Neil Young. Žaloba byla podaná již 29. prosince 2017.

Celá žaloba se zakládá na porušení autorských práv, přesněji na tvrzení, že společnost Spotify používá tisíce skladeb bez řádné licence. Vydavatel Wixen Music Publishing se snaží získat nejméně 1,6 mld. amerických dolarů (zhruba 34 mld. korun) za způsobené škody.

Ještě před samotným oficiálním spuštěním služby Spotify na území USA se švédská společnost zabývala nahrávacími značkami, a to proto, aby příslušné povolení k autorským právům týkající se nahrávání skladeb získala. Spotify sice právo získala, ovšem to nestačí. Pokud autoři a vydavatelé tento soud vyhrají, bude to službu stát nemalé peníze.

Spotify čelí žalobám

Wixen Music Publishing mimo jiné uvádí, že Spotify „vědomě, úmyslně a opakovaně“ reprodukovalo skladby přes internet obyvatelům Kalifornie. Již v minulém roce musela švédská společnost souhlasit se zaplacením 43 miliónů amerických dolarů, a to hned několika světově známým autorům – Melissa Ferrick či David Lowery. Mnozí však s touto částkou nesouhlasí, respektive Wixen Music Publishing.

Wixen Music Publishing zastupuje hned několik známých umělců, ovšem je velkou otázkou, zda může za veškeré umělce takto jednat. Soudní slyšení by mělo být zahájeno v co nejbližší době.

Zdroje: techcrunch.com, theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat