HopeBand je nový náramek pro drogově závislé, upozorní na předávkování

HopeBand je nový náramek pro drogově závislé, upozorní na předávkování
2018-12-30T10:02:31+02:00
• 30. 12. 2018

Počet úmrtí lidí na předávkování drogami v USA se od roku 1999 do 2016 více než ztrojnásobil, což je až tragická statistika. V letošním roce pak zemřelo denně více než 115 lidí, a to na předávkování opiáty. 

To je mimo jiné hlavní důvod, proč se studenti z Carnegie Mellon University rozhodli vytvořit zcela nové nositelné zařízení, které dokáže uživatele upozornit na možné předávkování. Uživatel díky tomu tak bude moci okamžitě reagovat. 

HopeBand může zachránit stovky životů denně

Nové nositelné zařízení nese název HopeBand a dokáže poměrně zajímavé kousky. HopeBand zvládne varovat pomocí textové zprávy (zahrnující polohu uživatele) v případě, kdy u uživatele detekuje nízkou hladinu kyslíku v krvi. 

Hladinu kyslíku zjistí pomocí hned několika speciálních snímačů, které ke své činnosti využívají LED světla. Zařízení monitoruje nízkou hladinu kyslíku po dobu deseti sekund. Vývojový tým (studenti) doposud HopeBand netestovali v reálných situacích, ovšem i přesto by mělo být zařízení velmi přesné – důkazem toho jsou různé laboratorní pokusy. 

HopeBand by měl být ze začátku k dispozici zcela zdarma, a to pouze uživatelům opiátů. V prodeji by pak měl být za cenu okolo 16 do 20 amerických dolarů, což je v přepočtu zhruba 352 až 440 Kč bez DPH při aktuálním kurzu 22 Kč za jeden dolar. 

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat