Hodinky Suunto 9 Baro Black – extrémní po všech směrech recenze

Hodinky Suunto 9 Baro Black – extrémní po všech směrech [recenze]
2018-12-24T18:29:26+02:00
• 24. 12. 2018
4

Přání byla vyslyšena a Suunto předhodilo sportovcům nejlepší hodinky jako kus žvance, o který se mohou přetrhnout. Stejně jako já, i ostatní vyznavači adrenalinu vyměnili své starší modely za tuto novinku. Ne v úplném slova smyslu, protože jsem měl jako ambasador tento sporttester hned od začátku.

Suunto 9 Baro Black

Mé zápěstí hodinky svírají od srpna a měl jsem spoustu příležitostí vyzkoušet různé sportovní aktivity nebo softwarové aktualizace. Nutno podotknout, že oproti předchozí řadě Spartan se toho tolik nezměnilo, ale naopak zlepšilo téměř k dokonalosti. Pojďme tedy podrobit tento kousek příslušenství náležitému představení.

Samotný název napovídá, že společnost Suunto chce zapomenout na řadu Spartan, kterou jsem loni recenzoval. Byl to ze začátku nepovedený pokus, který se podařilo na poslední chvíli zachránit a díky tomu vytvořit slušnou platformu pro “devítky”. Ty jsou nyní lepší ve všech ohledech a G1 znamená, že druhé generaci jsou dveře otevřené. Baro je potom jen přídomkem přítomného barometru k měření atmosférického tlaku a výšky. Celkově do útrob těla se povedlo schovat všechny survival funkce, senzory a důmyslné vlastnosti. K tomu se dostaneme následně.

Recenze je věnována základnímu modelu, ale kdo by snad nebyl s touto konfigurací spokojen, může si nakonfigurovat vlastní styl. Změnit jde samozřejmě barvu, lunetu, řemínky, tlačítka. Vlastní podpis na spodní straně je pomyslnou třešničkou na dortu. Chytrá psí známka, dalo by se říci.

Dosáhnout lze výrazných kombinací a já tomuhle jedině tleskám. Sám bych si dokázal nakonfigurovat několik samostatných variant pro různé aktivity nebo nálady. Ovšem to je drahý špás, nicméně lze dokoupit aspoň řemínky samostatně. Jejich výměna je velice jednoduchá díky uvolňovacímu systému. Základní řemínek je pohodlný, ale kvůli použitému tvaru na něm ulpívá špína, což se dá s trochou štěstí vyčistit.

Zpátky k základní verzi, která je celá decentně černá a popravdě se tváří jako manažerský doplněk, který se nezalekne drsnějšího zacházení. Jsou stejně pohodlné, dobře padnou jako Spartany a během okamžiku na ně zapomenu. Může za to nízká hmotnost 81 gramů a příjemný silikonový pásek.

Veškerá produkce zůstává v domovském Finsku. Modul je vyroben z polyamidu vyztuženým skelným vláknem, díky čemuž je lehký a odolný. Safírové sklíčko chrání hodinky před poškozením a voděodolnost sahá do 100 metrů. Hodinky byly testovány na vysoké úrovni vojenských standardů. Trochu se obávám, že ocelová luneta s černým nástřikem bude brzdy zdobena oděrky.

Nejdůležitější vlastnosti se ukrývají pod pokličkou a to jest propracovaný sporttester. Na spodní straně nalezneme optické měření tepu Valencell, jenž je hodnocen jako nejlepší snímač na trhu. Vyzkoušel jsem a porovnal s jinými hodinkami Garmin, Polar a hrudním pásem. Můžu říci, že rozdíly byly ve všech případech zanedbatelné s odchylkou jednoho tepu.

Nevýhodou je pomalejší odezva na změny, tudíž se hodí mít po ruce hrudní pás nejen při delších aktivitách kvůli úspoře baterie v hodinkách, která je i tak úctyhodná. O tom však později. Tep vám mohou hodinky měřit průběžně celý den. Vedle tohoto senzoru najdeme magnetický nabíjecí konektor, který trefíte poslepu.

Co by to byly za hodinky bez GPS? Kromě nového čipu od Sony je zde přítomen také alternativní systém Glonass. Popravdě jsem zaznamenal zákulisní informace, že firmy podobné Suunto mají s těmito čipy problémy, ale to se mi v praxi nepotvrdilo. Přesnost tras je na vysoké úrovni a jak si finové vyhráli se systémem, je skutečná nádhera. Tady totiž zabruslíme do správy baterie a největšího strašáka pro ostatní výrobce sporttesterů. Nejde jen o marketingovou masáž.

  • performance – výdrž 25 hod/ přesnost GPS po 1 sec
  • endurance – výdrž 35 hod/přesnost GPS po 60 sec
  • ultra – výdrž 120 hod/ přesnost GPS po 120 sec

Výrobce udává až 140hodinovou výdrž, což je vskutku přitažené za vlasy a ve skutečnosti je reálné vyždímat přes 100 hodin. Sám jsem zatím neabsolvoval takovou zkoušku, ale zahraniční recenze poukazují na holý fakt, že mají k tomu sakra blízko. Povedlo se to hned díky několika chytrým vylepšením.

Dokonalé sledování polohy

Hodinky se sami hlídají a upozorní na nízký stav baterie nebo díky vašim předchozím aktivitám se naučí upozorňovat před obvyklými tréninky na stav baterie. Největším žroutem energie je samozřejmě zaznamenávání pomocí GPS, a to i přes nový úsporný čip.

Suunto odpovědělo možností režimů výdrže. Od plného výkonu se záznamem každou sekundu po velice úsporný, jenž kontroluje polohu v dlouhých intervalech (60 a 120 sekund). Co však dělá mezi každým záznamem, jsou doslova kouzla.

Technologií FusedTrack, za kterou se skrývá pokročilý algoritmus, dokáže z poskytnutých dat pohybového senzoru, kompasu a gyroskopu spočítat přibližnou trasu. Odchylka je v tomto případě akceptovatelná a pokud nechcete přijít o svůj záznam, tak tohle je perfektní řešení. Můžete totiž měnit režimy při měření podle potřeby. Takových drobností nabízí hodinky nespočet. Několikrát mě varovaly před bouřkou, přičemž se fakt zatáhlo a začalo pršet.

  • Přes 80 předinstalovaných konfigurovatelných sportovních modů
  • Změna sportu během cvičení
  • Přednastavené režimy multisportu
  • Vypočtené výkonové charakteristiky
  • Sportovní režimy pro speciální účel
  • Intervalové vedení s tempem, tepem a vzdáleností
  • Spojení s mobilní aplikací a notifikace mobilních telefonů
  • Tepelné mapy a plánování trasy kdekoli na světě
  • Navigace po POI (záznam trasy a zpětná navigace)
  • Doba zotavení
  • Další služby Movescount, Strava, Sports Tracker, TrainingPeaks

Systém Suunto nezměnilo. Grafické prostředí a logika je naprosto totožná s řadou Spartan. Jen se řádně rozšířila o nové funkce. Pohyb v menu je možný pomocí trojice tlačítek, které mají jistý stisk a jsou dobře hmatatelná. Zůstává alternativa v podobě dotykového displeje, jehož reakce jsou nepředvídatelné, hlavně pokud je mokrý nebo ve vodě, kde se zapíná samovolně.

Odezva je okamžitá a struktura položek je tříděná logicky. Viditelnost je na slunci perfektní a s klesajícím světlem se zhoršuje až do fáze, kdy musíte zapnout podsvícení. Rozložení informací je nastavitelné, stejně jako předdefinované ciferníky. Spokojit se musíte jen s těmi, které navrhlo Suunto v devíti barevných variantách.

Propojení s telefonem probíhá technologií Bluetooth Smart a aplikací Suunto, případně starší Movescount. Dávno jsem začal používat první jmenovanou, která je jen přeskinovaným Sports-Trackerem ze stejné fabriky. Data z hodinek ve webovém rozhraní jsou dostupné právě tady. Stále v tom docela vládne chaos, protože současně existují tři platformy, které můžete a částečně musíte používat.

Žádná ovšem neumí úplně všechno a postupně se rozšiřuje právě Suunto aplikace, kde přibývají novinky. Notifikace z telefonu chodí pouze jako informační složka a na hodinkách nemůžete s informací nějak manipulovat. Vidíte obsah zprávy nebo kdo zrovna volá. Synchronizace aktivit je okamžitá, ale občas spojení hapruje. Nicméně tyto problémy jsou nedokonalosti Bluetooth.

Stejně tak hodinky jsou pravidelně aktualizovány. Více se to týká oprav, zlepšení výkonu, přesnosti a optimalizace, než nových funkcí. Bohužel při poslední aktualizaci došlo u mých hodinek k neočekávané chybě a umřely. Nepodařilo se je znova zapnout ani hard resetem. I když byly dodány z Finska, problém řeší lokální distributor a servis v Praze. Do týdne jsem měl nové a aktualizované hodinky opět na ruce, což lze považovat za poklonu při takhle rychlém vyřízení. Klobouk dolů a doteď má jediná negativní zkušenost.

Monitorování životního stylu je sekundární funkce hodinek. Celodenní sledování tepu dokáže odhadnout celkové množství vydané energie. Sledování spánku vám zase řekne, jak se budete celý den cítit. Po probdělé noci asi nic moc, ale po opravdu tvrdém spánku budu připraven podat výtečné výkony.

Kroky zase napoví, jak moc jste ulítaní. Důležité je také myslet na regeneraci, což považuji vůbec za základ úspěšného tréninku. Nic se nemá přehánět. Všechna tato cenná data slouží pro zlepšování vašeho soustředění. Považuji je za součást svých aktivit a rozhodně pomáhají analyzovat, co se s vámi děje. Když už nic, tak napoví a na základě toho se můžete rozhodovat. Je to váš osobní manažer. Musíte ovšem informacím porozumět a dát si je do kontextu. Tohle je základ úspěchu.

  • měření tepové frekvence z optického čidla
  • počet kroků a kalorií
  • doba zotavení a týdenní cíle
  • nadmořská výška a teplota
  • sledování spánku

Zhodnocení Suunto 9

Suunto 9 jsou konečně ultimátní stroj ukazující nejen jak ten čas letí, ale také zlepšení vašeho výkonu. Máte na ruce osobního trenéra a asistenta, který vám dávkuje informace o vašem životním stylu v komfortní a jednoduché formě. Působí elegantně, nepřekážejí a jsou vždy připraveny podat maximum. Splňují veškerá očekávaní vrcholových sportovců a dávají jasně najevo, že nejsou jen módním doplňkem s chytrými funkcemi. Pro tohle nebyly stvořeny a proto nikdy nebudou masově rozšířeny. Přesto si našly silnou základnu a pokud to takhle půjde dále, máme se ještě na co těšit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Nerad bych někoho urazil, hodinky Suunto 9 Baro jsou jistě kvalitní výrobek, ale zkusil sem i Garmin Fenix 5 a nenapadá mě jediný důvod, proč si kupovat dražší Suunto, když fenix 5 nabízí více funkcí v menším a levnějším těle. Při mém testování jednoznačně vede garmin, zde je moje recenze na Suunto: https://sporttestery-computery.heureka.cz/suunto-9-baro/recenze/?s=6#reviews

Roman Senkyr

5. 1. 2019, 20:20

Téměř všechno, co zde bylo uvedeno, umí Garmin Instinct za třetinovou cenu..

Karel Čapka

VIP 25. 2. 2019, 15:41

Máte ty Garminy, jste s nimi spokojen?

Roman Senkyr

26. 2. 2019, 10:03

Velmi :-). Snad jediné, co bych přivítal, je chybějící podpora Garmin Pay… Jinak za tu cenu jsou skvělé.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat