Google Allo dnes končí aktualizováno

Google Allo dnes končí [aktualizováno]
2019-03-12T07:03:56+02:00
• 12. 3. 2019
7

Aktualizováno 12. 3.

V prosinci Google oficiálně potvrdil datum ukončení komunikační služby Allo a dnes nadešel onen den. Pokud si chcete stáhnout konverzace či další soubory nastřádané za dobu používání této služby, můžete otevřít aplikaci, přejít do obecného nastavení a vybrat položku chat. Zde si můžete samostatně stáhnout konverzace či soubory. Případně jde využít nástroj takeout.google.com.

Google přesunul vývojářský tým na vývoj aplikace Messages (Zprávy), přičemž pokračuje ve vývoji sesterské služby Duo, která byla představena společně s Allo. Duo slouží čistě pro volání a video hovory. Například jsme se nedávno dočkali spuštění webové verze a plánuje se zavedení skupinového video chatu.

Aktualizováno 8. 12.

Mobilní aplikace Allo definitivně skončí v příštím roce. Mělo by se tak stát v březnu. I tak Google vydal aktualizaci, která zpřístupňuje možnosti exportu všech konverzací a také souborů. Každý položka je zvlášť a nachází se v nastavení v sekci Chat.

Aktualizováno 6. 12.

Nakonec jsme nemuseli dlouho čekat a Google oficiálně potvrdil, že ukončuje komunikační platformu Allo. Konkrétně bude fungovat do března 2019, přičemž do té doby mají uživatelé možnost si nechat exportovat všechny svoje data skrze službu takeout.google.com. Google také potvrdil, že se zcela soustředí na vývoj aplikace Zprávy a služeb Duo, Hangouts Chat a Meet.

Aktualizováno 5. 12.

V dubnu letošního roku jsme se dozvěděli, že Google dává pauzu vývoji komunikační služby Allo. Od té doby se soustředil na Duo a aplikaci Zprávy. Nedávno vyšlo najevo, že se chystají změny i u Hangouts, kde uživatelé budou přesunuti na Hangouts Chat. Nyní web 9to5google.com uvádí, že se chystá zrušení služby Allo. Zatím se neví, kdy se tak stane, ale zřejmě se vše oznámí se změnami v rámci Hangouts.

Zdroj webu 9to5google.com dále uvádí, že celý vývojářský tým kolem služby Allo byl přemístěn na vývoj aplikace Zprávy. Ta se čím dál více tváří jako univerzální komunikační prostředek, ale zatím nepodporuje posílání zpráv přes internet v neplacené formě. Je stále závislá na technologiích jako SMS, MMS a RCS.

logo-app Zprávy pro Android Google LLC Zdarma ANDROID

Původní článek 20. 4.

Google za celou svou existenci vytvořil několik komunikačních platforem a vždy, kdy si uživatelé zvykli, došlo ke změně. Stačí zmínit například gTalk. V tuto chvíli lze využívat několik služeb, mezi kterými najdeme Hangouts nebo Allo, ale jak to vypadá, dochází k další změně.

Allo si dá pauzu

Služba Allo nabízí poměrně jednoduchý způsob komunikace převážně textovou formou. Dočkala se i webového klienta, což ji mělo pomoci v rozšiřování, ale zjevně Google není spokojen. Místo toho, aby vyřešil nedostatky, pozastavuje investice do této služby a začne se více soustřeďovat na aplikaci Zprávy pro Android, kterou uživatelé používají pro posílání jednoduchých SMS nebo MMS zprávy.

Samotná aplikace ale podporuje poměrně nový standard Rich Communication Services (RCS), který se začíná rozšiřovat napříč společnostmi a operátory. Dal by se jednoduše popsat jako evoluce SMS/MMS zpráv. Například v našich končinách podporuje RCS jen Vodafone. T-Mobile ani nezačal tuto technologii testovat a 02 nám nedokázalo odpovědět ani po několika měsících od zaslání dotazu.

Vývoj do RCS by měl vyústit v něco, co se bude jmenovat „Chat“. Nemělo by se jednat o aplikaci, ale spíše o službu nebo standard. Jelikož základem bude SMS/RCS, tak by podpora mohla být široká. Pokud třeba něco odešlete skrze Chat a druhá strana nemá klienta s podporou této technologie, dorazí do zařízení běžná SMS.

Chystaný klient pro Zprávy pro Android

V tuto chvíli je velmi těžké na základě dostupných informací definovat, o co se vlastně bude jednat. Na druhou stranu za vývojem nestojí jen Google, ale podílí se i další společnostmi včetně mobilních operátorů. Skoro by se dalo říci, že by se mohlo jednat o konkurenci pro iMessage od Applu.

Co se týče Allo, tak nedochází k ukončení služby, jen se Google soustředí na novinku Chat. Allo bude nadále fungovat, ale asi nemusíme očekávat jakékoliv významné novinky v dohledné době.

Společnosti zapojené do vývoje RCS

Zdroje: androidpolice.com, 9to5google.com, androidpolice.com, androidpolice.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hakus von Tyros

8. 12. 2018, 19:21

Allo ? K Androidu jsem si prvně přičichl díky Vlajkové lodi SGS2.
Ale Allo ? Je v dnešní době již opravdu přežité.

Jaroslav Šašinka

6. 12. 2018, 10:52

Nejaka nahrada? Messenger je s reklamama. Na Lite nejdou posilat videa. Netusim, jestli Telegram ma takove animovane stickers. :( Holt si na Allo pisu se zenou a nekdy takovy sticker dokaze zlepsit den :)

Přemysl Vaculík

VIP 6. 12. 2018, 13:13

Hangouts, tam dojde jen ke změně na Hangouts Chat.

Richard Fabián

12. 3. 2019, 12:32

Signal – zdarma, soukromé, opensource, šifrované, bez reklam

SticklerStickleru

5. 12. 2018, 21:25

Konečně nějaká dobrá zpráva :D

Jiří Procházka

24. 4. 2018, 20:35

Nemáte nějaké vyjádření od našich operátorů?

Přemysl Vaculík

VIP 24. 4. 2018, 20:43

Vodafone podporuje RCS jen u jedné aplikace Call/Message+, případně u svých telefonů Vodafone. T-Mobile ani není ve fázi testování a O2 nám nebylo schopno odpovědět ani po několika měsících.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat