Counterpoint: celosvětové prodeje telefonů poklesly o 3 %

Counterpoint: celosvětové prodeje telefonů poklesly o 3 %
2018-11-03T11:24:51+02:00
• 3. 11. 2018
4

Analytická společnost Counterpoint zveřejnila statistiku týkající se letošních celosvětových prodejů chytrých telefonů. A právě podle této analýzy jsme se vůbec poprvé dočkali poklesu až o 3 %. Tento pokles byl zaznamenán v průběhu třetího čtvrtletí letošního roku. 

Celkové dodávky chytrých telefonů se snížily na 386,8 mil. kusů. Po růstu prodejů v průměru o 16 % za posledních pět let jsme se dostali do fáze, kdy došlo ke zpomalení o 1 %. A důvodů může být hned několik. 

Counterpoint zveřejnil podrobnou zprávu o prodejích

Pravděpodobně největším kamenem úrazu jsou neuvěřitelně rostoucí ceny telefonů. Veškeré společnosti zaznamenaly pokles prodejů – od Xioami a Huawei až po Samsung, Apple či LG. K celé situaci se dokonce vyjádřil také ředitel celého výzkumu Tom Kang.

„Mnoho trhů již dosáhlo bodu nasycení, čímž se prodeje pomalu a jistě dostávají do fáze zpomalování či poklesů. Navíc nákup dražšího zařízení vede k prodloužení délky výměnných cyklů, zejména pokud jsou finance u daného zákazníka omezené“.

Celkové jihokorejský výrobce Samsung prodal 72,3 mil. kusů telefonů, čímž zaujímá první příčku. Ovšem na základě meziročních statistik si pohoršil o 13 %. Na druhém místě se umístil Apple, který dokázal udržet stálý růst – jeho prodeje zaznamenaly nárůst o 0,1 %. 

Velmi dobře na tom ale byla společnost Huawei, které se prodeje meziročně zvýšily o 33 %, tedy na 52 mil. kusů. Čínské Xiaomi pak prodalo 35,7 mil. telefonů s meziročním nárůstem o 25 %. Zajímavé období ale zaznamenalo HMD Global (Nokia), které prodalo o 71 % telefonů více. Apple zůstal i nadále stabilní a prodal 170,8 mil. kusů iPhonů, což je zhruba o polovinu více než v loňském roce. 

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Adam Křivka

3. 11. 2018, 19:44

No jo, vyhraje ten nejlevnější

Jiří Šťastný

3. 11. 2018, 16:11

Tragédie. Jak dlouho si lidi mysleli, že prodeje telefonů mohou jen růst? 😂

Martin Jeřábek

VIP 3. 11. 2018, 13:51

Apple je na třetím místě ne na druhém

Zdeněk Koutský

VIP 3. 11. 2018, 13:58

Máte pravdu, opravím. Děkuji!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat