Apple a „beautygate“ – iOS 12.1 má řešit komplikace při focení

Apple a „beautygate“ – iOS 12.1 má řešit komplikace při focení
2018-11-14T14:50:07+02:00
• 14. 11. 2018

Od chvíle, kdy společnost Apple představila iPhone XS, byl kritizován přední fotoaparát. Uživatelé si totiž stěžovali na „příliš hladkou kůži“. Ve své podstatě šlo o to, že nová vlajková loď s logem nakousnutého jablka až příliš agresivně vyhlazovala (retušovala) obličej. 

V tu chvíli se na internetu spustila lavina pod názvem Beautygate – jistě si pamatuje na kauzu Bendgate, kdy se některé iPhony ve své konstrukci ohýbaly. O co vlastně šlo, Beautygate vznikl hlavně proto, že si široká veřejnost myslela, že Apple používá zkrášlující filtry ve stylu jiných výrobců. Jak to tedy ve skutečnosti je?

iPhone XS fotí stále uměle

Apple představil, troufám si říci, opravdu skvělý iPhone XS, který nabízí brilantní fotoaparát. Samozřejmě se na trhu nachází lepší fotomobily, například Pixel 3 XL. To však neznamená, že by iPhone XS fotil nějak špatně. 

Apple by jistě rád měl dokonalý telefon, letos se tomu velmi přiblížil, ale opět se mu to nepovedlo. Právě zmíněný fotoaparát kazí z celého telefonu dojem. Některé problémy se Apple snažil opravit aktualizací iOS 12.1, což se mu do jisté míry povedlo. Co se uživatelům nelíbilo, bylo až příliš agresivní vyhlazování obličeje. 

Hlavním důvodem, proč přední fotoaparát vyhlazoval výsledné snímky, byla funkce Smart HDR. Jednoduše řečeno, inteligentní kamerový systém HDR vybíral nesprávný základní snímek pro zpracování. Namísto výběru snímku s krátkou rychlostí závěrky, který „zmrazí“ pohyb a zachová detail, HDR někdy vybralo snímek s větší rychlostí. Přední fotoaparát navíc nedisponuje optickou stabilizací obrazu. Výsledkem pak byla ztráta detailů, a proto fotografie vypadaly více vyhlazeně.

Zahraniční server AppleInsider se proto rozhodl uspořádat test, aby zjistil, jak moc se fotografie zachycené s operačním systémem iOS 12.1 liší od původní verze iOS 12. Jak si můžete z přiložených fotografií všimnout, spousta snímků vypadá – jak to jen říci – uměle. I přes aktualizaci a opravu funkce Smart HDR vypadají fotografie až příliš vyhlazeně. Působí na vás výsledné fotografie pozitivně nebo negativně?

Zdroj: appleinsider.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat