Google zveřejnil řadu vylepšení pro aplikace z Google Play

Google zveřejnil řadu vylepšení pro aplikace z Google Play
2018-10-21T11:17:37+02:00
• 22. 10. 2018

V posledních týdnech jsme se společností Google zabývali především díky představení nového hardwaru nebo kvůli změnám v jeho licenčních programech pro Evropu. Americká společnost nicméně v tichosti představila i řadu vylepšení pro obchod Google Play. Novinky byly oznámeny na konferenci Playtime určené pouze pro pozvané vývojáře.

Již v květnu na Google I/O představil řadu novinek, které byly ale teprve ve fázi testování. Již nyní se ale dostávají přímo k vývojářům a ke koncovým uživatelům. Jednou z těchto novinek je například Android App Bundle, který má uživatelům zpříjemnit stahování aplikací . Zaměřuje se primárně na jeden faktor – množství přenesených dat.

Android App Bundle je totiž nový způsob vytváření balíků aplikací, které se dostávají k uživatelům skrze obchod Google Play. Google uvádí, že díky této změně by balíky aplikací mohly být v průměru až o 8 % menší. V případě, že vlastníte zařízení s Android Marshmallow a novější, tak velikost aplikací by mohla být v průměru dokonce až o 16 % menší.

Google se kromě toho zaměřuje také na oblast tzv. in-app aktualizací. To znamená, že budete moci aktualizovat aplikaci přímo, aniž byste ji museli vypínat. Pro tyto účely bylo představeno nové API, které by tuto funkcionalitu mělo zpřístupnit. V současnosti je nicméně toto API nabízeno vývojářům pouze v režimu early access.

Aplikace k vyzkoušení nebo úpravy předplatných

V rámci představovaných novinek rovněž Google zvýšil maximální velikost pro demo aplikace na 10 MB. Vývojáři, kteří v Google Play nabízí verze aplikací zdarma a zároveň i prémiovou verzi aplikace, mohou nově publikovat pouze jeden balík. Prémiovým členům stačí pouze aktivovat konkrétní moduly z aplikace.

Ve výsledku to tak znamená to, že není třeba udržovat separátní kód a také separátní instalační balíky. Vše lze nově udržovat jako jednu aplikaci.

Google zároveň testuje možnost uživatelům pozastavit členství u předplatného. Pokud nyní chcete přerušit platbu za nějakou službu, musíte předplatné přímo zrušit. V budoucnu by ale mělo být možné pouze předplatné pozastavit. Google si od této novinky slibuje především to, že míra uživatelů, kteří si začnou předplácet nějakou službu, se zvýší.

Větší zabezpečení aplikací třetích stran

V červnu jsme vás informovali o tom, že chce Google zajistit bezpečnost uživatelům, kteří stahují a instalují aplikace ze serverů třetích stran. Od tohoto týdne je celá funkce již zpřístupněna.

Každá aplikace má tak ve svém balíku přiřazený určitý kód, díky kterému je možné zkontrolovat, zda se jedná o verzi, která prošla také obchodem Google Play. Obrovským benefitem je to, že služba funguje i v případě, že zařízení není připojeno k internetu.

Pro samotné vývojáře se pak moc věcí nemění. Spíše díky tomuto systému získají kontrolu nad aktualizací svých aplikací u uživatelů. Pokud totiž uživatel nainstaluje aplikaci z jakéhokoliv zdroje, tak po ověření novým mechanismem dojde k tomu, že všechny aktualizace již budou prováděny pouze skrze oficiální distribuční kanál, tedy obchod Google Play.

Zdroje: 9to5google.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat