Apple kupuje službu Shazam, aplikace bude nově zcela zdarma aktualizováno

Apple kupuje službu Shazam, aplikace bude nově zcela zdarma [aktualizováno]
2018-09-24T17:45:09+02:00
• 24. 9. 2018
8

Aktualizováno 24. 9.

Jak jsme uváděli již dříve, společnost Apple byla připravena odkoupit službu Shazam. Od té doby, kdy EU udělila Applu zelenou, řešily společnosti Apple a Shazam detaily. Nyní se zdá, že už se obě strany na všem shodly. Firma s logem nakousnutého jablka mimo jiné oznámila, že aplikace Shazam bude zcela zdarma, a to pro všechny uživatele.

Oliver Schusser, viceprezident Apple Music prohlásil:

„Apple a Shazam mají opravdu dlouhou společnou historii. Shazam byla první aplikace, která byla k dispozici ihned po představení App Storu. Během několika měsíců se pak stala jasnou volbou u milionů uživatelů. Obě strany navíc sdílejí stejnou lásku k hudbě a inovacím, proto jsme se rozhodli sjednotit síly a jít společnou cestou k zlepšování našich služeb.“

Aktualizováno 7. 9.

Evropská unie nakonec skutečně schválila akvizici společnosti Apple, jenž se chystala odkoupit aplikaci Shazam. Jablečná společnost by pochopitelně akvizici dotáhla již mnohem dříve, ovšem problém byl na straně právě EU. 

Evropská unie se nejprve domnívala, že by Apple touto akvizicí znevýhodnil svou konkurenci. V podstatě šlo o to, že by se Apple dopustil porušení zákonů v rámci EU. Po několika měsících se však došlo k závěru, že tato akvizice by neměla mít žádný výrazný dopad na konkurenční služby. 

Společnost Apple v prosinci roku 2017 oznámila, že se chystá odkoupit společnost Shazam, a to za částku ve výši 400 mil. amerických dolarů. Nyní je jen otázkou času, kdy se vše dotáhne do posledního konce.

Aktualizováno 23. 8.

Koncem minulého roku se na internetu objevila celá řada informací o tom, že se společnost Apple chystá odkoupit nejpopulárnějšího rozpoznávače hudby Shazam. Apple si od této akvizice sliboval vylepšení svých stávajících služeb. Proč ale k odkupu doposud nedošlo?

Největší překážkou měla být Evropská unie, která se domnívala, že by Apple touto akvizicí znevýhodnil svou konkurenci. V podstatě jde o to, že by se jablečná společnost dopustila porušení zákonů v rámci EU. 

Údajně se regulační orgány obávaly toho, že fúze mezi těmito společnostmi poskytne Applu velké množství údajů, čímž by se mohl lépe zaměřit na zákazníky konkurenčních služeb. Dokonce se mělo za to, že by Apple zakázal odkazování na konkurenční streamovací služby, jako je Spotify a další. Shazam je aktuálně napojen jak na Apple Music, tak také na Spotify. 

Evropská unie se však na celý případ podrobně podívala a dle dostupných informací by nakonec s akvizicí neměl být žádný problém. Konečné rozhodnutí bude podáno 18. září, kdy by teoreticky mohlo k samotné akvizici dojít. 

Aktualizováno 6. 2.

Není neobvyklé, že úřady pro hospodářskou soutěž musí zkontrolovat obchody týkající se nákupu firem jinými společnostmi. Nyní se zdá, že má Apple menší problém s jeho nákupem britské společnosti Shazam.

V tuto chvílí se mají na celý obchod zaměřit orgány Evropské unie a prověřit, jestli by nedošlo k poškození konkurence, nebo vytvoření nekonkurenčního prostředí. Původně Apple zaregistroval dohodu u rakouských kontrolních úřadů, ale došlo na rozhodnutí, že právě úřady Evropské unie jsou vhodnější v tomto případě. Pro tento typ postupu se kladně vyjádřily i úřady ve státech jako Francie, Itálie, Švédsko a další.

EU bude zkoumat celý obchod výrazně podrobněji, jelikož zde nejde jen o finanční stránku, ale také jsou ve hře osobní údaje a další data získaná za dobu fungování služby Shazam.

Nyní si musíme (stejně jako Apple) počkat na EU, jak rozhodne o tomto obchodu. V případě negativního výsledku, bude muset Apple najít jinou cestu k nákupu Shazam, nebo upustit od obchodu úplně.

Původní článek 11. 12. 2017

Už v minulém týdnu se objevily spekulace, že by Apple mohl koupit britskou společnost Shazam. Ta stojí za velmi populární stejnojmennou aplikací na rozpoznávání hudby. Na trhu existuje již od roku 1999 a začínala jako jednoduchá SMS služba. Nyní se jedná o velmi populární aplikaci pro identifikování aktuálně hraných písniček. Stačí ji menší vzorek hudby a dokáže napovědět, co je to za skladbu.

Aplikace pro iOS patří mezi populární tituly a stále se drží v horních příčkách žebříčků. Našla si dokonce cestu i k asistence Siri od Applu. Cupertinská společnost se rozhodla, že je na čase začlenit nejen službu ale i tým stojící za Shazam do svých řad.

Dnes Apple oznámil, že kupuje Shazam za blíže nespecifikovanou cenu. Odhaduje se, že musel zaplatit přibližně 400 miliónů dolarů. Z Applu se mezitím ozývá, že se plánují velké novinky pro Apple Music ve spojení s talentovaným týmem z Shazamu.

V tuto chvíli není jasné, co se stane s oficiálními aplikacemi pro iOS a Android. Budeme si muset počkat na vyjádření jedné ze společností.

Zdroje: 9to5mac.com, 9to5mac.com, macrumors.com, macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Podmastili, uz apple moze znevyhodnit konkurenciu. Trapne divadlo

Adam Křivka

24. 9. 2018, 19:19

Teď už zbývá jenom Soundhound :(

Richard Fabián

23. 8. 2018, 15:17

Je čas přejít na soundhound

Marek Mieč

7. 2. 2018, 10:01

Aby to nedopadlo tak, že Apple odštrihne Shazam od Androidu a nechá ho pouze pro Apple. Aby znevyhodnil android.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 2. 2018, 3:19

Spíš to integruje do Apple Music a Shazam zařízne úplně.

Ota Navrátil

11. 12. 2017, 19:19

u Sony zrušili TrackID, Shazam přejde pod Apple. Tak nevím, nevím, …

Přemysl Vaculík

VIP 11. 12. 2017, 19:51

Google má svůj integrovaný systém.

Ota Navrátil

11. 12. 2017, 20:00

Ano má. Ještě jsem ho nezkoušel. Délka ukázky, kvalitu, rychlé spuštění.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat