Huawei musí zaplatit tučnou pokutu za porušení LTE patentů

Huawei musí zaplatit tučnou pokutu za porušení LTE patentů
2018-09-05T10:19:02+02:00
• 5. 9. 2018
1

Chytré telefony s logem Huawei se na americkém trhu pořádně ani neohřály a už nyní mají první problémy. Dle Texasské poroty se čínská společnost dopustila porušení patentu v souvislosti s technologií 4G LTE. Společnost PanOptis, jenž vlastní porušené patenty spojené s LTE, uvedla, že se během dvou let pokoušela téměř desetkrát uzavřít dohodu s Huawei, a to kvůli protiprávnímu jednání. Bohužel veškeré jednání bylo neúspěšné. 

Na základě toho se tedy porota shodla na tom, že Huawei zaplatí společnosti PanOptis částku 10,5 mil. amerických dolarů, což je v přepočtu asi 231 mil. korun při aktuálním kurzu 22 Kč za jeden americký dolar. Huawei prozatím na verdikt nereagoval, i když je pravděpodobné, že se čínská společnost bude odvolávat. 

Huawei porušilo patenty již před několika lety

PanOptis vlastní několik patentů týkající se technologie LTE, konkrétně tedy systémů sloužící k dekódování obrazových a zvukových dat. Společnost PanOptis mimo jiné uvádí, že několik chytrých telefonů s logem Huawei (včetně modelu Nexus 6P, jenž byl vytvořen ve spolupráci s Googlem) tyto patenty využívalo, a to bez zaplacení požadovaných licenčních poplatků. 

Uvedená patentová čísla jsou 7 769 238; 6,604,216; 7,940,851; 8,385,284 a 8,208,569. Zajímavé je, že patenty byly porušeny již dříve u starších produktů Huawei, jako jsou Mate 9 či P8 Lite. Není to ale poprvé, co Huawei musí čelit soudním procesům na území USA. 

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Ján Valkovič

4. 9. 2018, 5:18

Tržby Huawei za rok 2017 boli ~92 mld USD, ak správne počítam, tak výška pokuty sú tržby Huawei za hodinu :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat