The Lockdown – AR hra, která se povedla

The Lockdown – AR hra, která se povedla
2018-08-05T18:28:31+02:00
• 15. 7. 2018

Dnešní hry na mobilních zařízeních se už neomezují jen na displej telefonu. Virtuální realita dovoluje uživatelům vžít se do role svých oblíbených herních postav, nebo si užít zcela jiný pohled na svět ve hře. Oproti tomu rozšířená realita, nebo AR (Augmented Reality), využívá jiného principu. Díky ní může hráč naopak využít prostor kolem sebe, a vytvořit z něj své hřiště. Ať už se jedná o celou místnost, nebo jen o stůl, na který pak promítá herní obsah. Dnes si takovou hru představíme.

The Lockdown – jak správně udělat hru v AR

Hra The Lockdown dokáže zaujmout téměř celou svou krásou. Příběh se odehrává v roce 2028, kdy se vžijete do role detektiva. Vaším úkolem bude vypátrat zločince, který se snaží kompletně rozvrátit ekonomickou situaci po světě. Příběh je velmi zajímavě podán nejen příchozími hovory, ale i spoustou cutscén, které velmi živě vyprávějí průběh celého příběhu.

Hlavní část hry se ale soustředí primárně kolem hráčova „pracovního stolu“, kdy pomocí holografického projektu promítáte na svůj stůl svou pracovní stanici. Tam se vám nejdřív zobrazí plocha s videi, potom se ale dostanete k hlavní části hry. Tou je samotná skládačka, kterou musíte vyřešit.

Hra je skvělá, ale na veřejnosti ji nehrajte

Hlavním ovládacím prvkem této hry je pohyb telefonu. Tak se totiž rozhlížíte po svém pracovním prostředí, a přistupujete tak k nápovědám, které potřebujete na prolomení skládačky a záchraně světa. Co se musí vývojářům nechat, je fakt, že i když telefonem nekoukáte na stůl, na který jste si nakalibrovali onen holografický projektor, zůstává vesměs na stále stejném místě, a vy se tak můžete v klidu prohrabávat v indíciích, které máte po straně.

Příběh je excelentní, jen trochu krátký

Jak jsem již zmínil, v roli detektiva musíte zachránit svět před hackerem, který se snaží o zhroucení světového trhu znehodnocením jediné světové měny. Tento příběh je sice zajímavý a vtáhne vás do prostředí děje, ale po půl až tři čtvrtě hodině, po které hru pravděpodobně dohrajete, budete mít pocit, že toho mohlo být více.

Tím se samozřejmě nedá ani v nejmenším říci, že by byl příběh odbytý. Naopak, jak videa z cutscén, tak materiály k vyřešení záhady, jsou velmi dobře propracované. Co se týče objemu informací a herního materiálu, zde hra rozhodně nic nepostrádá. Jen to prostě není nic dlouho sáhlého.

Najděte si opravdu dobrý povrch, nejlépe stůl

I když samotné ovládání, čili pohyb kamerou, je dobře promyšlené, je tu i faktor, který vývojáři moc dobře ovlivnit nemohli. Tím faktorem je úroveň osvětlení a samotný povrch, který používáte na promítání rozšířené reality. Sám jsem mnohokrát zjistil, že při špatném nasvícení stolu, nebo lesklém povrchu, se virtuální objekty „odlepily“ od stolu.

I tak se na toto ale myslelo, a proto se v horním levém rohu nachází tlačítko „rekalibrovat AR“. S tím, jaké sem měl mnohdy s virtuálním projektorem problémy, sem toto tlačítko často využíval. Samotný kalibrační proces není vůbec složitý, a hra se postará o to, aby jste si povrch naskenovali dobře, než na něj usadíte projektor.

Překvapivý původ

Možná jste si již všimli, že jsem neuvedl studio, které tuto hru vyvinulo. To má jednoduchý důvod. I když technicky hru vyvinula agentura Code D’Azur, hru jako takovou si objednala Nizozemská banka ABN AMRO. Cílila tak na lidi z IT profese, konkrétně kvůli nabídkám práce. Chtěla zaujmout kreativním přístupem na věc, a také chtěli použít jiné mediální metody, než klasické inzerce.

Verdikt – The Lockdown

Něco se této hře rozhodně musí nechat. Jedná se o jednoho z průkopníků AR hraní. V kombinaci s tím, že je hra zdarma, příběhem určitě zaujme, a hratelností také neurazí, bych hru rozhodně doporučil každému, kdo nemá lesklý nebo špatně osvětlený stůl. Pokud totiž hledáte novinku na vyzkoušení, máte kompatibilní telefon, a nehledíte na délku hraní, je tato hra určitě pro vás. The Lockdown je dostupná na Google Play a App Store.

logo-app The Lockdown ABN AMRO Bank N.V. Zdarma ANDROID logo-app The Lockdown Zdarma iOS

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat