Nová umělá inteligence pro čtečku duhovky

Nová umělá inteligence pro čtečku duhovky
2018-07-26T18:54:03+02:00
• 26. 7. 2018

Již nějaký pátek výrobci implementují do svých zařízení různé typy zabezpečení, jako je čtečka otisků prstů, rozpoznání obličeje nebo skener duhovky. Spousta lidí má však pochybnosti o kvalitě zabezpečení. Proto se stále pokračuje ve vývoji umělé inteligence, která bude rozpoznávat, zda se jedná o podvrh například otisku prstu nebo fotky obličeje. Polští vědci se však nyní zaměřili ještě na jednu problematiku, a to rozpoznání, zda při skenování duhovky není člověk již po smrti.

Jak to funguje?

Polští vědci vyvinuli algoritmus pro umělou inteligenci, který pomůže s rozpoznáván duhovky živého a mrtvého člověka. Algoritmus se skládá z různých vzorků duhovky po smrti člověka – odlišné zbarvení vzorce duhovky, ale i čas úmrtí. Následně docházelo k tvoření vzorce, na základě kterého se bude určovat, zda se jedná o živou osobu či o duhovku člověka po smrti. Díky různým modifikacím se vědci zaměřili pouze na změny v duhovce nikoli ve zbytku oka.

Samozřejmě ani tato umělá inteligence si neporadí se všemi problémy. Jelikož duhovka po smrti člověka začne měnit svou strukturu až po 16 hodinách od smrti. Takže zde je opravdu ještě malá možnost, při které by mohl být váš telefon odemčen. Ale na druhou stranu se na to musíme podívat z druhého pohledu. Bude nás ještě po smrti trápit, že se někdo dostane do našeho mobilního zařízení?

Samozřejmě se nabízí další možnost využití. Tento systém by mohl být využit i jako identifikátor, jestli duhovka není podvrh, nebo jestli se jedná o skutečnou osobu.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student IT, fanoušek nových technologií, který se příležitostně věnuje fotografování. Aktuálně preferuje operační systém iOS, ale předtím nepohrdl žádným Android zařízením. Mezi jeho koníčky patří recenzování nových zařízení, tábor, turistika a auta.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat