Levné smartphony prodávají v rozvojových zemích uživatelská data

Levné smartphony prodávají v rozvojových zemích uživatelská data
2018-07-06T11:00:17+02:00
• 6. 7. 2018

Debata ohledně bezpečnosti osobních údajů na smartphonech se táhne už dlouhou dobu. Dosud se v této souvislosti hovořilo zejména o skandálech v USA. Nyní navíc na povrch vyplouvají informace z méně technologicky pokročilých zemí.

V rozvojových zemích nejvíce táhnou levné low-endové smartphony, jelikož tamní podmínky jednoduše neumožňují plnohodnotné využití zařízení typu Galaxy S9. Nyní bylo zjištěno, že konkrétně smartphone Singtech P10, který se prodává v Myanmaru a Kambodži, sbírá uživatelská data a ta dále poskytuje tchajwanské reklamní agentuře General Mobile Corp., zkráceně GMobi.

Problém nejen rozvojových zemí

Deník Wall Street Journal popisuje: „GMobi, se sídlem v Taipei a dceřinou společností v Šanghaji, tvrdí, že používá sbíraná data pro zobrazování cílených reklam na dotyčných zařízeních. Někdy také tato data sdílí s výrobci zařízení a pomáhá jim tím dozvědět se více o svých zákaznících.

Konkrétně by mělo jít o údaje, jako IMEI, MAC adresy, ale také například údaje o poloze zařízení. To vše je zasíláno na servery GMobi v Singapuru. Webová stránka GMobi uvádí, že společnost spolupracuje například s Huawei, Xiaomi a BLU. Zařízení všech tří výrobců jsou v rozvojových zemích velice populární a hojně rozšířená.

Wall Street Journal dodává: „Mnoho populárních aplikací pro smartphony shromažďuje uživatelská data, jako jsou kontakty a dokonce i údaje o lokaci. Uživatelé obvykle při instalaci těchto aplikací aktivně souhlasí se sběrem dat, přičemž mohou kdykoli tyto aplikace smazat. Software společnosti GMobi je předem instalován na nových smartphonech již po vyndání z krabice, odstranit jej přitom lze pouze složitými technickými kroky.

Jednoduše řečeno, GMobi v podstatě zneužívá zranitelnosti těchto zemí a lidí zde žijících. Ačkoliv všichni tři zmínění výrobci popřeli, že s GMobi vůbec někdy spolupracovali, není pochyb o tom, že ke zde popsanému dění dochází. Rozvojové země přitom nejsou jediným cílem podobných aktivit a každý by si měl ve vlastním zájmu dávat pozor, jaké aplikace instaluje a která oprávnění jim uděluje.

Zdroj: androidcentral.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat