Huawei Y6 Prime 2018 – Elegán z nižší třídy recenze

Huawei Y6 Prime 2018 – Elegán z nižší třídy [recenze]
2018-07-11T03:43:19+02:00
• 10. 7. 2018
1

Dnes tu máme Huawei Y6 Prime, jeden z nových telefonů představených letos společností Huawei. Tento telefon se stále řadí mezi spodní třídu, nevede si ale vůbec špatně v poměru cena/výkon. Je cílen primárně na mladší uživatele, kteří chtějí finančně dostupný telefon. Y6 Prime šel do prodeje na začátku tohoto měsíce, a na tento telefon se dnes podíváme.

Design

Telefon hned ze začátku zaujme celkovým provedením. Černá barva jak přední tak zadní strany perfektně ladí s kovovým rámem. Ten telefonu přidává hlavně na elegantnosti a stylu, je ale také příjemnou změnou oproti plastovým rámům. Zadní strana je ovšem stále plastová. Telefon ale nevrže, a to jak z hlediska krytu, tak i u tlačítek.

Přední strana telefonu uživatele obzvláště zaujme, a to především displejem. I když na horní straně nemůže čekat notch jako u dražších zařízení, a i když na spodní straně stále zůstává logo Huawei, telefon se může pyšnit dobrým poměrem displeje k tělu. S velikostí 5,7 palce Full View displej pokrývá 75,4% přední strany telefonu. I když tedy rozlišení displeje není FullHD, uživatelé telefonu si stále mohou užít velkého displeje. Na horní straně pak můžeme vidět reproduktor pro volání, přední kameru a senzory.

 

Na zadní straně pak můžeme najít čtečku otisků prstů pozicovanou standardně v horní čtvrtině telefonu, a kousek nad ní u levého horního rohu telefonu 13 MPx kameru s bleskem. Na levé straně telefonu se nachází přihrádka pro dvě nano-SIM karty a také micro-SD kartu pro rozšíření paměti. Až tedy budete tento panel vytahovat z telefonu, nelekejte se, opravdu je tak dlouhý. Na pravé straně pak nacházíme tlačítka pro ovládání hlasitosti a vypínací tlačítko. Zde se také musí znovu ocenit, že tlačítka jsou kovová, a nejenom že tedy ladí se zbytkem rámu, ale rovněž jsou příjemná na dotyk.

Na horní straně najdeme pouze 3,5mm jack, nic jiného se na horní části telefonu ani předpokládat nedá. Na spodní straně se pak nachází reproduktor společně s mikrofonem a k mému překvapení stále ještě starý micro-USB port pro nabíjení a přenos dat.

Displej

Zde nelze nic jiného než chválu. Jak už bylo zmíněno, telefon disponuje IPS displejem o velikosti 5,7 palce a rozlišením HD+, čili 1440 x 720 pixelů. Na barevnost displeje, která je podle mého názoru výborná, ani na pozorovací úhly, si zde nelze stěžovat. To samé se dá říci o viditelnosti na přímém slunci. Nejenom, že je displej krásně čitelný venku na slunci, ale automatický jas funguje krásně při přechodu z venkovního prostoru do budovy nebo do stínu.

Fotoaparát

Zadní strana telefonu disponuje 13 MPx fotoaparátem. I když telefon stále cenově patří do nižší třídy, zadní foťák rozhodně není nic špatného. Fotky netrpí šumem, barvy jsou plné, a za dobrých světelných podmínek se dají pořídit vskutku kvalitní fotografie. Bohužel, s nižší světelností přicházejí všechny problémy levnějších telefonů. Nejenže se při horším osvětlení nebo nočním prostředí objevuje velké množství digitálního šumu, ale telefon začne mít velké problémy se zaostřováním, a to i při stabilní ruce. I když se tedy telefon rozhodně nemůže za své fotografické schopnosti stydět, jako tomu někdy je u telefonů na spodní cenové příčce, stále je zde dost místa na zlepšení.

 

Na přední straně se pak nachází 5MPx fotoaparát na selfie fotky a samozřejmě videohovory. Fotky z tohoto senzoru jsou přijatelné za dobrých světelných podmínek, a běžného uživatele tyto fotky nikterak neurazí.

Výdrž

Tady se telefonu nedá rozhodně nic vytknout. Společně s podporou EMUI, který se o využití baterie stará vskutku skvěle, a 3000mAh kapacity, telefon vydrží celý den a ještě kousek. S touto dobou výdrže telefon zvládal nejrůznější zátež, jako grafický benchmark, náročnější hry, hostování internetu přes hot-spot, nebo dlouhé sledování videí či poslouchání hudby. Musím tedy říci, že výdrží baterie telefon jedině potěší. A kdyby přece jenom někdo zapomněl telefon nabít i druhý den, úsporný a superúsporný režim dokáží telefonu několikanásobně prodloužit použitelnost.

 

Jak již bylo zmíněno, k mému zklamání telefon nemá USB-C, to ale neznamená pomalé nabíjení. Telefon je schopen se během 2-3 hodin plně nabít, a tak zde ani nevadí absence quick charge. Při plném nabítí je tedy telefon ideální pro dlouhé náročné používání, a pokud ho uživatel každý den nabíjí, není třeba dalšího příslušenství jako powerbanky a podobně.

Systém

Telefon přichází vybaven s Androidem verze 8.0 Oreo, a samozřejmě zde nesmí chybět osvědčená nástavba společnosti Huawei, a to EMUI. Konkrétně také ve verzi 8.0. Nástavba rozšiřuje základní systém o několik funkcí, jako jsou například upravené spořiče baterie nebo vylepšené statistiky využití dat, ale především přináší kompletně předělaný design celého UI.

 

První velkou změnou pro uživatele, kteří nikdy nepřišli do styku s EMUI, může být absence menu. To se ale dá velmi snadno změnit v nastavení telefonu. Dále se zde nacházejí pozměněné ikony aplikací, ty ale svůj vzhled berou z přednastavených šablon, které se dají lehce změnit. Těchto šablon je také nepřeberné množství, čili se uživatelům naskytuje příležitost si vzhled celé nástavby upravit podle vlastních představ.

  

Celkově se systém dá hodnotit jako působivě svižný a spousta jeho funkcí dá uživateli možnost mít přehled a velkou kontrolu nad chováním telefonu.

Výkon a výbava

Telefon je vybaven vcelku svižným čtyřjádrovým procesorem od společnosti Qualcomm. Konkrétně se jedná o Snapdragon 425, s taktem 1.4 GHz. S procesorem se pak pod krytem telefonu nachází také grafický procesor Adreno 308. Dále telefon disponuje 3 GB RAM, které telefonu bohatě postačí pro běžnou činnost, i když sem tam systém projevil drobné záseky při přepínání aplikací. Antutu ohodnotilo tento telefon skórem 37833.

I když se na první pohled může zdát, že výsledek není příliš uspokojivý, je nutné připomenou, že telefon cenou i výkonem míří hlavně na mladší generaci uživatelů. Ti budou mít možnost koupit si levné zařízení s přijatelným výkonem, které zároveň pokryje všechny jejich potřeby.

Telefon je také i přes svou nízkou cenu vybaven pokročilými biometrickými vlastnostmi. Na zadní straně telefonu se nachází čtečka otisků prstů, která umožňuje rychlé odemknutí telefonu. Tedy alespoň určitě rychlejší odemčení, než klasickým zadáváním hesla. Čtečka samotná je bohužel poněkud pomalá.

Stejné zklamání vyvolává i rozpoznání obličeje, takzvaný Face unlock, který, i když se jedná o hezký doplněk zabezpečení telefonu, není tak rychlý, aby ohromil praktičností oproti klasickým ověřovacím metodám. Co ovšem zklame nejvíce, je absence NFC, která nejenže neumožní rychlejší obnovu systému nebo posílání obrázků, ale s telefonem hlavně nelze platit pomocí Google Pay.

Specifikace telefonu Huawei Y6 Prime 2018

  • Procesor: čtyřjádrový Snapdragon 425, 64bit
  • Grafický čip: Adreno 308
  • RAM: 3 GB
  • Úložiště: 32 GB, rozšiřitelné až na 256 GB
  • Displej: 5,7″ IPS displej s rozlišením 1 440 x 720 (282 ppi)
  • Fotoaparát:
    • Hlavní: 13 MPx
    • Přední: 5 Mpix
  • Rozměry: 152,4 x 73 x 7,8 mm
  • Váha: 150 gramů
  • Baterie: 3 000 mAh
  • Operační systém: Android 8.0(Oreo) s nástavbou Emui 8.0
  • Konektivita: micro-USB , wifi 802.11 b/g/n , LTE, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS
  • Výbava: čtečka otisků prstů, DualSIM

Huawei Y6 Prime 2018- Verdikt

Když se člověk podívá na Y6 Prime a uvědomí si, kdo je cílovou skupinou, musí se společnosti Huawei nechat, že se jim telefon vskutku povedl. Stylová kombinace kovového rámu spolu s plastovými zády, velkým displejem, který je ideální pro sledování médií, výkonem, kterým nepohrdne kdejaký uživatel, a výdrží, která dnes umožní celodenní používání, se z telefonu stává velmi dobrá výbava pro mladší uživatele, kteří cílí na dobrý poměr cena/výkon. Samozřejmě je zde i pár nedostatků, jako absence NFC nebo poněkud horší fotící vlastnosti. Ty ale zdaleka nepřevažují pozitiva, kterých je na tomto telefonu víc než dost. Obecně bych tedy telefon určitě doporučil.

HEUREKAHuawei Y6 Prime 2018 Dual SIM na Heureka.czHuawei Y6 Prime 2018 Dual...Cena od 3 472 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Hubka

Student IT, notorický hráč her jak na počítači tak na mobilu, nadšenec do mobilních aplikací a fanoušek seriálů.

Komentáře

tatka smoula

1. 2. 2019, 22:14

Telefon mám 3 týdny, jsem naprosto spokojený, svižný chod, dostatečný fotoaparát. Pouze jsem použil svůj oblíbený Holo launcher a aby mi neustále nepřepínal wifi – odpojoval a pripojoval co minutu – musel jsem prohledat nastavení a u všech aplikací zakázat mobilní data. Teď drží wifinu parádně, lepší (dražší ) telefon nepotřebuji.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat