Facebook změnil své plány, internet chce šířit pomocí satelitů

Facebook změnil své plány, internet chce šířit pomocí satelitů
2018-07-24T14:44:35+02:00
• 24. 7. 2018

Největší sociální síť Facebook i po několika letech vyvíjí svůj speciální hardware, díky kterému bude moci rozšířit vysokorychlostní internet téměř do každého koutu světa. Původně na rozšíření internetu chtěla firma použít speciální drony, od těch ale upustila. Jak tedy chce společnost Facebook rozšířit internet? 

Na první pohled se to zdá jako bláznivý nápad, ovšem je velmi reálný. Facebook si u FCC podal speciální žádost, která mu má v budoucnu zaručit prostory ve vesmíru. Laicky řečeno, sociální síť pracuje na vesmírných satelitech, pomocí kterých bude možné vysokorychlostní internet rozšířit takřka do každého místa na Zemi. Tuto informaci potvrdil jak úřad FCC, tak také samotný Facebook, a to zahraničnímu serveru Wired. 

Facebook si údajně najal velmi šikovného právníka, který nyní s úřady jedná o povolení pro test vlastní družice. Ta by se podle všeho měla pohybovat ve výškách 160 do 2 000 kilometrů nad zemí. Celý projekt nese název Athena.

Facebook se loučí s drony, na řadu přichází satelity

Facebook společně s touto novinkou prohlásil, že se již nebude věnovat projektu Aquila. Jednalo se o autonomní vysokorychlostní drony, které byly částečně poháněny solární energií a byly navrženy tak, aby létaly dlouhou dobu a k tomu vysílali internet do rozvojových zemí. Místo toho se nyní bude společnost Aquila věnovat vývoji palubních softwarových systémů, které by měly řídit letadlo.

Já osobně takové projekty jen vítám. Vždyť, podle zprávy ze září roku 2017, je více než polovina Země stále offline a jediným způsobem, jak internet rozšířit, jsou družice na nízké oběžné dráze. Dovolím si přidat ještě jednu vsuvku. Facebook ani v tomto byznysu nebude bez jediné konkurence, neboť o nový druh byznysu mají zájem další giganti – Astra, SpaceX a další.

Například společnost SpaceX chce připravit až 12 000 satelitů, díky kterým bude možné internet dopravit do rozvojových zemích. O segment má zájem také výrobce procesorů Qualcomm, který společně s Virgin investuje nemalé peníze do projektu OneWeb, jenž má během příštího roku vypustit dalších 900 družic.

Zdroje: theverge.com, cnews.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat