Android P – OMS definitivně končí pro vývojáře aktualizováno

Android P – OMS definitivně končí pro vývojáře [aktualizováno]
2018-06-14T14:50:59+02:00
• 14. 6. 2018
2

Aktualizováno 14. 6.

Se zveřejněním první verze Androidu P jsme se dozvěděli, že nebude možné používat Overlay Manager Service aplikacemi jako Substratum. Následně se zvedl odpor a vznikaly i petice, aby Google umožnil měnit vzhled systému. Delší dobu se Google k tomu nevyjádřil, ale nyní je již jasno. Google oficiálně oznámil, že Overlay Manager Service nebude nikdy k dispozici pro aplikace a případně vývojáře.

Důvod je poměrně jednoduchý. Overlay Manager Service je určeno pro výrobce zařízení a nikdy nebylo plánováno zpřístupnění API všem. Google uvádí, že se jednalo o chybu, která zpřístupnila tuto část Androidu.

Na druhou stranu Google dodává, že zaznamenal názory a bude se zvažovat, jestli Android někdy nezíská jinou alternativu pro změnu vzhledu. Jinak řečeno, možná se někdy v budoucích verzích dočkáme podobné možnosti, ale nebude to tak brzy.

Aktualizováno 13. 3.

Jednou z největších změn v Androidu P je ukončení podpory aplikací využívajících Overlay Manager Service, což vede k tomu, že aplikace jako Substratum nebude možné používat na nejnovější verzi mobilního operačního systému. Konkrétně nebude možné používat vzhledy třetích stran, jen ty, které budou mít certifikaci od Googlu. Bohužel žádný certifikační systém neexistuje, aspoň ne nyní.

Google zatím neposkytl odůvodnění, proč došlo k této změně, ani netušíme, jestli se podpora navrátí v některé další verzi Developer Preview.

V tuto chvíli vznikla již petice od samotných tvůrců aplikace Substratum přinášející jednoduchou možnost změny vzhledu systému. Již 9 202 uživatelů podepsalo petici (číslo je aktuální v den publikace tohoto textu) na stránkách Change.org. Přímo na IssueTracker také vznikl požadavek na návrat samotné funkcionality, přičemž se roznítila diskuze. Pakliže se chcete připojit i zde, stačí označit požadavek hvězdičkou, netřeba komentovat.

Zatím to tedy nevypadá dobře, aspoň ne pro aplikace jako Substratum. Snad Google brzy poskytne minimálně nějaké vysvětlení, nebo představí náhradu, která přinese možnost používat šablony třetích stran.

Původní článek 8. 3.

Při představení Androidu Oreo jsme se dočkali novinky v systému, která se jmenuje Overlay Manager Service. Díky ní bylo možné vytvořit aplikace pro změnu vzhledu systému bez použití root práv. Dalo by se říci, že právě díky tomuto došlo na masivnější rozšíření aplikace substratum theme engine, která právě nabízí možnost změny vzhledu Androidu, a to poměrně jednoduše.

Google představuje Android P

Nikdo by nečekal, že by došlo k razantní změně v nejnovějším Androidu P. Bohužel tu máme smutnou zprávu pro uživatele nejen Substratum, ale i jiných aplikací, které využívají zmíněnou komponentu systému. V Androidu P totiž už není Overlay Manager Service, tudíž nebude možné jednoduše měnit vzhled systému.

Substratum

Někteří se domnívají, že odstranění bylo nutné, aby Google mohl zavést svůj vlastní systém změny vzhledu, která se už dlouhou dobu chystá. V developer preview verzi Android P může měnit vzhled jen sám systém a ne aplikace třetí strany.

logo-app substratum theme engine ★ root [projekt.] Zdarma ANDROID

Můžeme jen doufat, že se změna týká jen developer preview verze a Overlay Manager Service se vrátí v pozdějších iteracích. Zatím to ale nevypadá dobře nejen pro příznivce Substratum. Pravděpodobně opět budou muset aplikovat root.

Zdroje: 9to5google.com, xda-developers.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Zakousnu CZ

15. 6. 2018, 22:38

Čím novější, tím horší.

Zůstávám na 8.1 a do budoucna vyhrabu svou starou Nokii ???? Ať jdou stím světlým tématem do háje ???? To je hnus velebnosti

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat