Jak zodpovědně přistupovat ke studentské půjčce? sponzorovaný článek

Jak zodpovědně přistupovat ke studentské půjčce? [sponzorovaný článek]
2018-06-14T06:00:17+02:00
• 14. 6. 2018

Půjčit si peníze vyžaduje velkou zodpovědnost. Z pohledu běžného studenta s nižšími příjmy to platí dvojnásob. To však neznamená, že nelze narazit na férové nabídky. Podívejte se, jak si půjčku vybrat a na co se při hledání zaměřit. Obezřetným přístupem si ušetříte nejen mnoho času, ale také peněz.

Když si potřebuje student půjčit

Studentský život se někdy i přes veškerou snahu dokáže nehezky prodražit. Vše začíná nákupem učebnic a pokračuje přes poplatky za jídlo, nájem, bydlení a v neposlední řadě i nějakou tu zábavu. Člověk přeci nemůže neustále ležet v knihách, to by se rychle zbláznil. A nedejbože, když dorazí vyšší účet za telefon, nebo se sejde několik narozenin a svátků najednou.

Našponovaný rozpočet studenta, který si v lepším případě buduje stálý příjem, čelí neustálé palbě. Je tak docela pochopitelné, že může nastat situace, kdy je nutné si peníze půjčit. Některé účty zkrátka nepočkají. Pokud vás takový moment čeká, nebo jste se v něm již dokonce ocitli, stává se půjčka pro studenty rychlým řešením. Jaké máte možnosti a jak se můžete chránit před rizikovými scénáři?

Kolik si chcete/musíte půjčit?

Za to, že si musíte půjčit peníze, se nemusíte stydět. Důležité je rozmyslet si, kolik si chcete půjčit a zdali si vůbec potřebujete půjčit. Až v překvapivě velkém množství případů by stačilo chvilku počkat a peníze si našetřit. Určitě nežádejte o větší částku, než jakou nezbytně potřebujete. Už vůbec nežádejte o částku, o které předem víte, že ji nedokážete splatit. Půjčka by měla pokrývat neodkladné platby a základní potřeby. Jakmile si v hlavě srovnáte vaše požadavky a představu o výši půjčky, je čas srovnat si nabídky jednotlivých bank.

Podmínky studujte pod lupou

Standardní bankovní půjčka je k dispozici pouze některým studentům. Banky si ze zcela pochopitelných důvodů velmi pečlivě hlídají důvěryhodnost a celkovou bonitu žadatelů. Posuzování studentů je velmi individuální a liší se případ od případu. Obecně je za velkou výhodu považován příjem z dlouhodobé brigády, případně z částečného úvazku vykonávaného při studiu. Čím vyšší úvěr budete žádat, tím přísněji bude váš případ hodnocen.

Jakmile vám banka půjčku schválí, ještě nemáte vyhráno. Nic zatím nepodepisujte a raději si pečlivě pročtěte veškeré podmínky. U některých institucí vás prokazování účelu použití půjčených peněz nečeká, u jiných musíte účel předem uvést. Zajímat by vás měly také přesné platební podmínky. Výhodou je možnost v průběhu splácení měnit beztrestně výši splátek. U některých bank máte možnost využít v případě potřeby také odklad splátky a změnit datumu splatnosti. Vedení úvěrového účtu bývá zpravidla zdarma. Rychlá kontrola sazebníku poplatků vám zabere minimum času a ochrání vás před nemilým překvapením v budoucnosti.

Vyberte si nejvýhodnější nabídku

V České republice máte šanci narazit hned na několik bank, které nabízí studentské půjčky za velmi atraktivních podmínek. Zůstávat nemusíte nutně v domovské bance, třebaže to s sebou někdy přináší o něco jednodušší administrativu.

Chytrým rozhodnutím je nabídky předem srovnat. V dobách minulých byste se museli vydat na expedici po pobočkách jednotlivých bank, dnes vám k vyhledání absolutně nejvýhodnější studentské půjčky stačí pár minut času a připojení k internetu. Do online srovnávače pouze vyplníte základní údaje a během chvilky vidíte tabulku s nabídkami půjček. Součástí zobrazených údajů bývají jak základní informace, tak podrobnější podmínky.

Při posuzování výhodnosti půjčky se zaměřte na RPSN – roční procentní sazbu nákladů. Ta na rozdíl od úroku zahrnuje veškeré další poplatky spojené s čerpáním půjčky. Sazba jasně udává procentuální podíl z dlužné částky, kterou zaplatíte za období jednoho roku. Shrnuto a podtrženo, chvilka hledání a přemýšlení před uzavřením smlouvy o půjčce je tím správným tipem, jak si i jako student půjčit zodpovědně a výhodně.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat