NO.1 F5 jsou plastové trápení? recenze

NO.1 F5 jsou plastové trápení? [recenze]
2018-05-05T10:01:59+02:00
• 29. 4. 2018
3

NO.1 je čínský výrobce nositelných chytrých zařízení, známých jako wearables. Specializuje se na náramky a hodinky, avšak též vyrobil několik telefonů, které se řadí do kategorie odolných zařízení. NO. 1 chrlí několik hodinek a náramků za rok, což má za následek brzké opomíjení aktualizací a podporu daných zařízení. Obdobně je tomu i u NO.1 F5, které vypověděly službu po necelých třech měsících testování. Hodinky totiž nejdou jednoduše spárovat s původním zařízením.

NO.1 F5

Problémy tkví v mizerné podpoře

Hodinky po nedlouhé době používání se odmítly spojit přes Bluetooth s telefonem. Nepomáhalo nic, reinstalace aplikace, restart telefonu, restart hodinek, vymazání přidaného zařízení z Bluetooth seznamu, prostě nic. Pomohlo až připojení hodinek k jinému telefonu a následně se připojily k původnímu. Jenže pokud chcete hodinky tzv. rozjet, musíte mít ještě jiný telefon.

Druhým problémem hodinek je, že přidružená aplikace HPlus si data ze zaznamenané aktivity nepamatuje. Prostě ne. Jelikož není možné mít vytvořený nějaký účet, kam by se mohly údaje ukládat, tak se vám veškerá data z aplikace ztratí, když jen například reinstalujete aplikaci. Hodinky samotné nemají kapacitu na to, aby si pamatovaly několik dní dozadu, natož několik měsíců. Hodinky si zvládnou zapamatovat akorát váš věk a pohlaví. F5 tedy nejsou určeny pro sportovce, ani pro osoby, kteří si chtějí svoji aktivitu zaznamenávat. S NO.1 F5 to jednoduše nelze.

NO.1 F5 NO.1 F5 NO.1 F5

Dalším problémem je samotné neaktualizování aplikace. Ta na Google Play zaznamenala poslední aktualizaci k lednu tohoto roku a dva měsíce se již na ni tzv. nesáhlo. A to by aktualizace potřebovala, například opravit nefungující tlačítko aktualizace či dodání dalších funkcí, jako vylepšení budíku. Další nevýhodou je slabá GPS. Dle tvrzení výrobce by se měla připojit do pěti minut, na testovaných hodinkách se na první dva pokusy nepoštěstilo připojit. Asi až na třetí pokus se hodinky připojily a následné opakované připojení již bylo poměrně rychlé.

NO.1 F5

Nedlouho po zahájení prodeje F5 přišly na trh hodinky F6, takže už nyní můžeme počítat s tím, že žádná aktualizace firmawaru hodinek (pomocí Bluetooth). Stejně tak dopadly loňské F3 či D7 nebo předloňské D5. U nich skončila podpora po půl roce. U nich jde však o větší problém, jelikož jsou to hodinky se systémem Android.

NO.1 F5

Krásné hodinky, které neměly být „chytré“

Bohužel u těchto hodinek je více mínusů než plusů. Při aktuální ceně 1 100 Kč (Gearbest) jsou poměrně nevýhodnou koupí. Při ceně o 300 Kč nižší můžete mít již nástupce F6, nebo si chvíli počkat na prodej nových F7, které budou ve stejné cenové relaci. Tyto hodinky nemohou být nazývané smartwatch, jelikož prostě chytré nejsou.

Notifikace vám sice zobrazí a i ty kroky zaznamenají, ale při porovnání s tím, co například nabízí Android Wear je to velice slabé. Každopádně velikým plusem je přítomnost GPS lokace, avšak hned nevýhodou je extrémně nízká výdrž baterie, přibližně 12 hodin. U mých hodinek F5 se po více než čtvrt roce používání stalo, že při polovině baterie nevydržely být napojeny na GPS déle než 3 hodiny. Tato skutečnost velice kazí celkový dojem z hodinek. F5 jsou totiž velice dobře vyrobené, skvěle sedí na ruce, nejsou příliš ohromné, vypadají dobře jak při sportu, tak při práci.

Obrovský problém je extrémně nízká viditelnost na slunci. Lépe řečeno, na přímém slunci nevidíte nic, zhola nic, ve stínu něco málo. Oproti tomu v místnosti je čitelnost velice dobrá.

NO.1 F5

Plusy

  • skvěle zpracované, velice příjemné na ruce
  • poměrně univerzální design
  • přítomnost GPS
  • notifikace jen vibrují, nevydávají hlasitý zvuk, jak u modelu F3
  • dvacetidenní až třicetidenní výdrž baterie bez používání GPS
  • rychlé spojení s telefonem přes Bluetooth
  • voděodolné s certifikací IP67

Mínusy

  • poměrně špatná aplikace HPlus
  • špatná viditelnost na venkovním světle
  • dražší než novější verze F6
  • hodinky si nepamatují zaznamenané údaje (když je dlouho nespárujete s aplikací)
  • malá výdrž při zapnuté GPS
  • nelze vypnout Bluetooth
  • nepřehledné ovládání a zbytečné položky v menu
  • mnoho funkcí nefunguje správně (teplota, výškoměr a další)
  • ne vždy správně fungující gyroskop pro zaznamenání otočení zápěstí pro rozsvícení displeje
  • dotyková část displeje je pro větší prsty menší

Finální verdikt

NO.1 F5 mají bohužel více mínusů než plusů. Tyto hodinky jsou sice razantně lépe designově zpracované než předchozí a i následující verze, jsou totiž kompaktnější. Avšak problémy s aplikací, nízkou výdrží baterie při používání GPS a špatnou viditelností nejsou asi nejlepší variantou pro vaše nové sportovní hodinky. Každopádně přicházející novinka F7 snad mnohé neduhy přítomné u F5 odstraní. I přes všechny zmíněné problémy jsem byl kupodivu s F5 spokojen.

Za poskytnutí hodinek k recenzi děkujeme výrobci NO.1.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Hakus von Tyros

12. 8. 2018, 18:51

Jistě se najdou lidičkové, kteří se na tento paskvil nechystají.

Karlo Montausir

16. 7. 2018, 19:38

Protože má starosti s antikomunismem. Na takové stránky to zjištění, určitě patří.

Petr Štěpánek

13. 5. 2018, 12:45

proč recenzujete 2 generace staré hodinky?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat