Místo hesla postačí smartphone, nový standard představen

Místo hesla postačí smartphone, nový standard představen
2018-04-11T17:29:43+02:00
• 11. 4. 2018

V dnešní době snad každý má svůj digitální život, který si chráníme uživatelským jménem/emailem a heslem. Nejeden zkušenější uživatel vám ihned poradí, že byste měli využívat dvoufázové ověření, aby nemohlo dojít k „jednoduchému“ odcizení přihlašovacích údajů. Nyní se ale nabízí další možnost, jak zvýšit úroveň ochrany. Místo hesla budeme moci používat například smartphone.

Smartphone jako náhrada za heslo

Organizace FIDO Alliance a World Wide Web Consortium (W3C) vytvořily nový standard, který se jmenuje Web Authentication API, který umožní nahrazení hesla k uživatelskému účtu. Místo něj se použije například čtečka otisků prstů na vašem smartphonu. Scénář použití je poměrně jednoduchý, ale na druhou stranu o něco pracnější.

hesla

Představte si na počítači web, kde zadáte své uživatelské jméno nebo email a místo zadání hesla zvolíte volbu ověření pomocí smartphonu. Ve vašem mobilu se objeví upozornění nebo notifikace, abyste pokračovali v přihlášení.

Následně zvolíte, jako kdo se budete přihlašovat. Mobil vždy nabídne několik možností, přičemž jen jedna je správná. Jestliže zvolíte správně, mobil vás vyzve k načtení otisku prstu, zadání PIN hesla, nebo dokonce k využití jiné biometrické možnosti. Po správném ověření se pokračuje na webových stránkách na počítači.

Možná vás hned napadlo, jak může webová stránka poznat váš mobil a jen tak odeslat notifikaci do zařízení. Z oficiálních dokumentů se nám podařilo vyčíst, že notifikaci lze odeslat pomocí technologií USB, NFC a Bluetooth. Právě poslední možnost se nabízí.

Pokrok, nebo jen alternativa?

Díky této novince si nebudeme muset vymýšlet složitá hesla a případně je neustále měnit. Na druhou stranu budete muset neustále mít při sobě smartphone a mít jej propojený s počítačem nebo notebookem. Samozřejmě vzniká otázka, co budete muset udělat, když si koupíte například nový mobilní telefon.

V tuto chvíli je zavedena podpora v desktopovém prohlížeči Firefox. V dohledné době se dočká Opera, Chrome a Edge od Microsoftu. Otázka je, jak rychle dojde k implementaci a které weby zavedou podporu této metody zabezpečení. Pozitivní stránkou věci je, že ji lze kombinovat i s dvoufázovým ověřením. Nyní si musíme počkat na rozšíření podpory a první zavedení novinky.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat