Mobily myPhone volaly tajně do zahraničí, za což uživatelé nevědomky platili

Mobily myPhone volaly tajně do zahraničí, za což uživatelé nevědomky platili
2018-03-21T17:21:42+02:00
• 21. 3. 2018

Podvodu, jehož původ sahá pravděpodobně až do Číny, se v České republice dařit nebude. Díky aktivní práci bezpečnostních expertů u jednotlivých operátorů se podařilo problém identifikovat. Všechny potenciálně ohrožené uživatele informovat a ve spolupráci s distributorem jim nabídnout výměnu telefonu.

Operátoři již proti telefonům myPhone zakročili

Bezpečnostní systémy českých operátorů začaly bít na poplach v momentě, když se do jejich sítě začaly přihlašovat mobilní telefony značky myPhone CLASSIC, které jsou určeny zejména pro starší zákazníky – seniory. Po několika hodinách v síti začal přístroj bez vědomí majitele vytáčet několik krátkých hovorů do destinací jako jsou Čad, Nigérie, Malawi, Senegal a další. Výše útraty přitom dosahovala relativně nízkých částek, okolo 200 Kč/měsíc, zřejmě aby nebyla tolik nápadná.

Je nutné sdělit, že telefony, které byly již z výroby nakaženy škodlivým virem, nepocházejí z oficiální distribuce českých mobilních operátorů a nedaly se koupit v jejich prodejnách. V oficiální distribuci by se podobné chování nemohlo objevit, neboť přístroje před zařazením do nabídky procházejí velmi přísným testováním,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Po odborném zkoumání přístroje z neoficiální distribuce došli bezpečnostní experti k závěru, že problém způsobuje malware, který je v přístroji uložený již z výroby. Vir se aktivuje po vložení SIM karty do telefonu a po připojení k datové síti. Přístroj si do paměti telefonu bez vědomí jeho uživatele natáhne malý soubor pravděpodobně s aktualizovanými telefonními čísly exotických destinací, které následně automaticky a bez vědomí uživatele vytáčí.

„Operátoři informovali pomocí SMS zprávy všechny potenciálně postižené uživatele, aby přístroj neprodleně reklamovali u prodejce, kde jej koupili. Jejich distributor pro ČR nabídl pro postižené zákazníky aktualizaci softwaru,“ dodává Jiří Grund, výkonný ředitel asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS).

Telefony značky myPhone CLASSIC nikdy nebyly prodávány v prodejnách českých operátorů. Na trh je distribuují zejména nezávislí prodejci a e-shopy. Kupují si je zejména starší lidé – senioři. Aktuálně operátoři evidují ve svých sítích jednotky tisíc kusů mobilních telefonů této značky a typu. Problém se prokazatelně vyskytl u zhruba 2 000 z nich. Telefon šlo pořídit za cca 600 Kč na desítkách e-shopů a prodejen.

Jak zabránit zneužití:

  • Zablokovat mezinárodní volání u svého operátora
  • Neprodleně reklamovat přístroj u prodejce
  • Případně kontaktovat speciální linku distributora pro CZ trh

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat