LineageSDK aneb novinka nejen pro vývojáře

LineageSDK aneb novinka nejen pro vývojáře
2018-03-30T09:00:48+02:00
• 30. 3. 2018

Za komunitními verzemi systému Android stojí většinou dobrovolní vývojáři, kteří chtějí uživatelům přinést mnoho funkcí, stabilní systém a pravidelné aktualizace. Dalo by se říci, že to bylo jednosměrné, aspoň do této chvíle. V rámci Lineage OS (původně CynogenMod) vznikl nový projekt, z kterého mohou těžit uživatelé a také vývojáři samotní. Došlo na uvedení LineageSDK.

LineageSDK

Celým názvem je novinka „Lineage platform SDK“, zkráceně LineageSDK. Přináší dodatečné možnosti pro vývojáře aplikací, kteří budou moci vytvořit nebo upravit aplikace pro Lineage OS. V tuto chvíli je k dispozici Ilama (API 9), která je již dostupná v aktuálním LineageOS 15.1. V tuto chvíli přináší dvě nové API – Styles API a Profiles API.

Styles API

Díky Styles API budou moci vývojáři upravit aplikace tak, že ovlivní vzhled celého systému. Kromě změny mezi černým a světlým vzhledem bude možné zvolit i dominantní barvu/nádech systému. Samozřejmě se zde hned nabízí možnost aplikace pro úpravu vzhledu, ale vývojáři LineageSDK dodávají, že lze přidat podporu například do aplikace na přehrávání hudby. Více informací o této API najdete na oficiálních stránkách.

Profiles API

Druhé API přináší jednodušší změnu nastavení systému, než má v základu čistý Android. Například bude možné, aby aplikace upravila systém na základě interakce. Zde se spíše počítá s napojením na „Internet Věcí“. I zde byla vytvořena stránka pro vývojáře, aby mohli novinku implementovat.

Zaděláno na úspěch?

Jedná se rozhodně o zajímavý přístup, ale je nutné brát v potaz, že LineageSDK bude mít využití jen na LineageOS a nejrůznějších odnožích. Ve výsledku to tedy znamená, že aplikace s podporou Ilama (API 9) nebude možné využívat na běžných verzích Androidu. Zřejmě tak vzniknou specifické aplikace pro LineageOS. Bude tedy záležet nejen na kvalitě samotného výtvoru, ale také na rozšíření LineageOS. Pak je zde otázka, jestli tato novinka naláká vývojáře a ti začnou implementovat podporu Ilama (API 9).

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat