Google: Android je minimálně stejně bezpečný jako iOS

Google: Android je minimálně stejně bezpečný jako iOS
2018-03-16T14:54:40+02:00
• 17. 3. 2018

Hlavním důvodem, proč lidé raději upřednostní operační systém iOS před Androidem, je bezpečnost, tedy alespoň ještě nedávno tomu tak bylo. Málokdo by si troufl prohlásit, že bezpečnost iOS není na špičkové úrovni. Slabší zabezpečení u systému Android je však zcela logické, jen přeci se jedná o mnohem otevřenější software, než je právě konkurenční iOS.

Není tedy divu, že je právě Android mezi širokou veřejností vnímán jako systém s bezpečnostním rizikem. K celé situaci se nyní vyjádřil vedoucí zabezpečení systému Android, David Kleidermacher. Ten ve svém prohlášení uvedl, že Android se svou bezpečnostní může rovnat i iOS, a v mnohých ohledech je dokonce i výrazně pokročilejší.

Zahraniční server CNET celý rozhovor uskutečnil a následně na svých stránkách zveřejnil. Vedoucí zabezpečení systému Android při rozhovoru prozradil velmi zajímavé detaily. Došlo také na otázky týkající se samotných vývojářů a jejich postavení k bezpečnosti. Podle Davida Kleidermachera v loňském roce došlo k výraznému zlepšení zabezpečení systému Android.

Android: aktualizace tápou

Bezpečnost Androidu by se pravděpodobně zlepšila již dříve, neboť jeho hlavním problémem jsou právě bezpečnostní aktualizace. V porovnání s iOS zde uživatel čeká mnohdy i několik měsíců, zatímco Apple bezpečnostní záplaty vydává do jednoho týdne, pokud se samozřejmě objeví nějaké to riziko.

Problém je v tom, že chybu musí nejprve opravit vývojáři Androidu, kteří opravenou verzi dále poskytují výrobcům mobilních telefonů a tabletů. Po dalších úpravách výrobce bezpečnostní záplatu poskytne svým zákazníkům. Samozřejmě velký vliv mají také samotné aplikace Obchodu Play, které nejsou tak hlídané, jako například u konkurenčního App Storu.

„V tomto ohledu má Apple obrovskou výhodu. Bezpečnostní aktualizace může vypustit okamžitě po zjištění chyby. Navíc do App Storu nepustí nic, co by mohlo jeho uživatele potenciálně poškodit“, prohlásil David Kleidermacher.

K celému stavu aktualizací nepomohou ani výrobci smartphonů. Ti velmi často ukončí podporu softwaru již po jednom roce. Na druhou stranu, v tomto případě jednoznačně exceluje Google a Samsung, kteří aktualizace poskytují prakticky ihned.

Zdroj: cnet.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat