U Androidů možná nepůjde zcela vypnout NFC

U Androidů možná nepůjde zcela vypnout NFC
2018-02-10T09:59:05+02:00
• 10. 2. 2018
3

V mobilních telefonech dnes najdeme nejrůznější technologie, mezi kterými se prosazuje i NFC (Near Field Communication). U top modelů se již jedná o standard, přičemž se čím dál častěji objevuje i u velmi levných mobilů. NFC slouží pro bezdrátovou komunikaci mezi zařízeními, která jsou od sebe vzdálená pár centimetrů.

Dlouho jsme mohli používat u zařízení s Androidem tuto technologii jen pro inicializaci spojení, přenosu dat nebo také pro párování s příslušenstvím. Následně jsme se dočkali rozmachu v oblasti bezkontaktního placení, kde je NFC v dnešní době nezbytné, pakliže chcete platit smartphonem.

Jako každá jiná bezdrátová technologie, i tato jde v mobilu či tabletu s Androidem vypnout. Uživatelé se k tomu uchylují, aby ušetřili trochu energie, zejména když NFC nepoužívají pravidelně. Nyní se ale ukazuje, že Android brzy neumožní kompletní vypnutí NFC. Ve své podstatě i po vypnutí v systému bude tato technologie připravena.

Tyto informace vychází z náznaků v rámci AOSP (Android Open Source Project), kde se podařilo redaktorům XDA Developer objevit komentáře poukazující na novou funkcionalitu. Konkrétně se zmiňuje možnost využívání NFC i v případech, kdy uživatel manuálně vypnul používání této technologie v nastavení systému.

Ač se nezmiňuje konkrétní důvod nebo použití, dá se odhadovat, že NFC bude stále aktivní například pro placení mobilním telefonem. Pro jakékoliv jiné využití se bude respektovat nastavení v systému. Díky tomu by nemuselo docházet ke scénáři, kdy uživatel náhodou vypne NFC a následně se diví, proč nelze platit smartphonem v obchodě.

Ještě si musíme počkat na kompletní specifikování této nové funkce, ale je evidentní, že při vypnutí uživatelem dojde ke snížení spotřeby a NFC bude pracovat na nejmenší výkon. Nyní si musíme počkat, kdy bude tato funkcionalita nasazena. Možná se dočkáme až u Androidu Q.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Graulich

11. 2. 2018, 3:36

Lze nějak ověřit jestli mobil má v sobě NFC? Když banka takovou možnost ještě nenabízí?

V manuálu?
V nastavení?
Na webu v jakémkoliv katalogu?
Ještě asi tak deset jiných možností…

Matěj Vondráček

10. 2. 2018, 10:18

Zajímalo by mě jak se bude Android Q jmenovat :D

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat