Qualcomm podplácel Apple a nyní bude pykat

Qualcomm podplácel Apple a nyní bude pykat
2018-02-07T23:29:49+02:00
• 28. 1. 2018
1

Jeden z nejznámějších výrobců mobilních čipů a hlavní dodavatel LTE modulů se dostal do velmi těžké situace. Celá záležitost se týká úplatků, které údajně přijímala světoznámá společnost Apple od roku 2011 do roku 2016. Qualcomm po Applu požadoval, aby montoval pouze jejich LTE modemy do jejich iPhonů a iPadů.

K této kauze se vyjádřil Margrethe Vestager, komisař pro hospodářskou soutěž:

„Qualcomm nelegálně „sestřeloval“ rivaly z trhu s LTE moduly po dobu pěti let, aby si zachoval dominanci na onom trhu. Společnost zaplatila přes miliardu amerických dolarů klíčovému zákazníkovi – Applu, aby kupoval moduly pouze od nich. Požadavkem bylo také, aby byly montovány do všech zařízení iPhone a iPad. To znamenalo, že žádný jiný výrobce LTE modulů se nemohl s Qualcommem rovnat. Tím byl téměř zahozen potenciál ostatních výrobců. Tento krok společnosti Qualcomm není v souladu s pravidly Evropské unie a to vedlo k našemu rozhodnutí.“

Jak je dle informací zřejmé, trh byl tímto podlým tahem technologického giganta velmi ovlivněn. Evropská komise tedy rozhodla Qualcommu udělit astronomickou pokutu v hodnotě 1,23 miliardy amerických dolarů. Pro představu, hodnota činí celých pět procent ročního obratu společnosti. Obvinění však přišlo poněkud nevhod. Qualcomm se obává možného odkoupení hlavním konkurentem Broadcom. Ten se pokouší firmu odkoupit za 130 miliard amerických dolarů.

Qualcomm se brání

Výrobce mobilních čipů se samozřejmě brání a bude se odvolávat. Dle jeho slov rozhodnutí komise nesouvisí s licenční činností společnosti Qualcomm a nemá vliv na probíhající operace.

Don Rosenberg, výkonný více prezident a generální poradce společnosti Qualcomm, sdělil webu TechCrunch:

„Jsme si jisti, že tato dohoda mezi námi a Applem neporušuje žádná pravidla hospodářské soutěže EU. Totéž platí i o jejím nepříznivém ovlivnění.“

Apple neměl příliš na výběr

Situaci by nejspíše částečně vyřešil krok ze strany Applu, který by znamenal vydání zařízení s LTE modulem konkurenta Qualcommu. S čím však musel Apple počítat je, že by musel Qualcommu vrátit značnou část plateb, které v minulosti obdržela. Pro Apple to tedy znamenalo, že konkurenti Qualcommu museli být odmítnuti, ať se jednalo o sebelepší nabídku. Bylo nutno také odmítnout obchodní příležitosti s dalšími zákazníky.

V září 2016 došlo k vypršení dohody a poplatky z porušení podmínek byly omezeny. Apple, který již před tím přemýšlel o dodávkách čipových sad od Intelu, nyní mohl začít opravdu čipy od Intelu odebírat. Do té doby však Qualcomm spotřebitelům popíral inovace a výhody konkurence.

Vyšetřování probíhá již od roku 2015. Apple dle jiných zdrojů podal na Qualcomm žalobu a žádá odškodnění za neoprávněné licenční platby ve výši jedné miliardy amerických dolarů.

Nestalo se tak poprvé, kdy Qualcomm podléhal regulační kontrole. Společnost čelila pokutám ve výši téměř 900 milionů amerických dolarů v Jižní Koreji v souvislosti s protisoutěžními praktikami. Nutila tím dodavatele platit licenční poplatky za patenty. Uvidíme, jak se k celé situaci americký Qualcomm postaví. Každopádně celková situace není dobrá, společnost čelí spoustě problémům.

Zdroj: techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jsem studentem 4. ročníku oboru informační technologie. Ve svém volném čase se věnuji psaní článků, kódování webů, vektorové grafice, občasnému hraní a hlavně své přítelkyni. Rád si pohraji i s hardwarem počítače, na který však nemám peníze.

Komentáře

Karel Straka

28. 1. 2018, 15:57

Že se na celej slavnej Apple nevysrali. Dostanou namazáno a ještě to prásknou. Apple by měl taky dostat pokutu nebo se na ní podílet, že se nechal uplácet. Pokud nějaká vina je, tak na tom mají stejný díl viny.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat