Spolupráce MediaTeku a Googlu přinese ještě levnější smartphony

Spolupráce MediaTeku a Googlu přinese ještě levnější smartphony
2017-12-10T10:55:20+02:00
• 10. 12. 2017

V poslední době společnost MediaTek, výrobce procesorů pro mobilní zařízení, úzce spolupracuje s Googlem na snazší logistice čipů pro OEM společnosti. Je to snaha o minimalizaci nákladů a postupů pro výrobce, jež chtějí čipy od MediaTeku používat ve svých zařízeních. Poslední novinkou, jež přineslo spojení těchto dvou firem, je dodání předcertifikovaného Androidu, což zkracuje certifikaci tohoto systému ze 3 měsíců na 4 týdny.

Nyní MediaTek oznámil další spolupráci s Googlem na optimalizaci SoC čipů pro nově představený Android Oreo Go edition. Tato vysoce optimalizovaná verze systému Android Oreo je primárně určená pro zařízení s nízkým výkonem, především malou RAM pamětí. Díky Go edition může Android Oreo běžet na zařízeních s pamětí 512 MB až 1 GB, systém zabírá v úložišti o 50 % méně místa než běžná verze Android Oreo. Celá optimalizace je určena pro low-end výrobce smartphonů, snížení nákladů a nižší cenu pro cílové zákazníky.

Android Go byl představen v Indii, kde by si měl zažít svůj start. Vyšší nároky na nízkou cenu v rozvojových zemích znamenají nižší minimální nároky na běh systému. Android Go edition toto umožňuje. Dle vyjádření, Googlu Go edice systému běží na pomalejších systémech o 15 % rychleji. To znamená, že výrobci nejsou nuceni dodržovat minimální výkonnost hardwaru a díky tomu mohou zacílit s levnějšími zařízeními na méně náročné trhy. I přes to výrobce zařízení musí vynaložit značné úsilí pro to, aby dokázal vytvořit takovýto produkt. Díky nové spolupráci mezi společnostmi MediaTek a Google je proces dostání produktu na pulty zase o něco jednodušší.

MediaTek již spolupracoval s Googlem na vývoji čipů, a díky nynější spolupráci jsou dostupné balíčky pro čipy, jež umožňují okamžité nasazení systému Android Go bez další nutnosti vývoje. To je první historicky první milník, kdy lze SoC čip ihned použít a nasadit bez dalších nutných softwarových nebo hardwarových přídavků. Znamená to tedy, že výrobci nemusí dělat nic navíc, aby Android Go mohl běžet na SoC od MediaTeku. Dle informací z webu xda-developers by se měly první smartphony s čipy MediaTek a systémem Android Oreo Go edition objevit v prvním kvartálu roku 2018.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student VŠ s dlouholetou zálibou moderních technologií. Miluju auta, technologie, psaní a hlavně svou přítelkyni.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat