iPhone: Apple v příštích dvou letech nasadí nové čipy pro správu napájení

iPhone: Apple v příštích dvou letech nasadí nové čipy pro správu napájení
2017-12-04T13:20:55+02:00
• 4. 12. 2017

Společnost Apple navrhuje své vlastní čipy pro správu napájení, jež budou použity v iPhonech v příštích dvou letech. Nový čip pro správu spotřeby baterie bude podle zdrojů nejvyspělejší v průmyslu a může mít takové schopnosti zpracování, které mu umožní lépe sledovat a řídit spotřebu energie mezi různými součástmi. V praxi to znamená, že uživatelé iPhonu mohou očekávat zařízení, které dokáže přinést lepší výkon při nižší spotřebě energie.

Apple pro plánuje nahradit zhruba polovinu hlavních čipů pro správu napájení, které se nachází v aktuálních iPhonech. K nahrazení by pravděpodobně mělo dojít již v příštím roce. Podle analytiků by však přechod měl být lehce zpožděn do roku 2019.

Pokud je zpráva pravdivá, jednalo by se o velmi vážnou ránu pro Dialog Semiconductor, britskou společnost výhradně navrhující hlavní čipy pro řízení spotřeby v iPhonu, iPadu a Apple Watch. Apple údajně představoval téměř tři čtvrtiny tržeb Dialog Semiconductor, a to v roce 2016.

iPhone „potápí“ již druhého výrobce

Hlavní čip pro správu napájení řídí samozřejmě baterii iPhonu, včetně možnosti nabíjení a spotřeby energie. Nové čipy budou pravděpodobně nejpokročilejší v celém průmyslu, což by mohlo zajistit dobrou cestu pro budoucí modely iPhonu, které by měly přijít s výrazně lepší vyvážeností výkonu a baterie. Hlavním výrobcem těchto čipů se pak stane tchajwanský dodavatel TSMC.

Aktuální zpráva potvrzuje předpověď od analytika Bankhaus Lampe Karste Iltgena, který v průběhu letošního roku uvedl, že společnost Apple přinejmenším částečně omezí dodávku čipů pro řízení energie od firmy Dialog Semiconductor. Iltgen taktéž prohlásil, že Apple už má připravené své vlastní inženýry, kteří aktuálně pracují na nových čipech, a to jak v Kalifornii, tak v Německu.

Dialog na tuto situaci vydal speciální prohlášení, ve kterém tvrdí, že „obchodní vztahy jsou v souladu s běžnou obchodní činností“. Akcie společnosti rázem klesly téměř o 20 procent poté, co se zpráva dostala na veřejnost.

Dialog Semiconductor by tak mohla být již druhou velkou britskou společností, která se v příštím roce rozloučí se spoluprací Applu. V dubnu se podíl společnosti Imagination Technologies dostal na dno ve chvíli, kdy Apple informovala firmu, že plánuje ukončit používání grafické technologie PowerVR v příštích dvou letech.

Zdroj: macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat