Google NIMA umí hodnotit fotografie takřka stejně jako člověk

Google NIMA umí hodnotit fotografie takřka stejně jako člověk
2017-12-24T12:15:43+02:00
• 24. 12. 2017

Mezi největší lákadla smartphonů patří jednoznačně jejich fotografické schopnosti. Postupem času se výrobci nezaměřují jen na zdokonalování hardwaru, ale cílí také na softwarovou stránku. Některé aplikace například disponují funkcí, která dokáže rozeznat nejlepší fotografii ze série vyfocených. Toto hodnocení není zcela dokonalé, jelikož je zpravidla založeno jen na technickém aspektu snímků.

S podobnými technikami si pohrává již nějakou dobu i Google, ale nyní představil zcela nový systém, který si všímá technických vlastností fotografií a dokonce i estetických. Novinka se jmenuje NIMA (Neural Image Assessment) a využívá konvoluční neuronovou síť (deep CNN). Také došlo na použití rozeznávání objektů.

Čísla ukazují porovnání hodnocení člověkem a NIMA

NIMA byla naplněna informacemi a daty s využitím ohodnocených snímků. Výsledkem je systém, který dokáže hodnotit fotografie skoro stejně dobře jako běžný člověk. Nejenže se zaměřuje na technické vlastnosti snímků, ale také na jejich estetiku a atraktivitu.

Díky tomu Google bude moci lépe porozumět výsledným snímků. Data z NIMA se dají použít pro jednoduché vyhledávání nejlepší fotografie, případně pro vylepšování snímků po pořízení. Pokud vezmeme v potaz, že mobilním telefonem pořídíme v dnešní době více snímků než kdykoliv před tím, je podobný systém velmi užitečný. V hromadě snímků jednoduše identifikuje takové, které bychom sami považovali za nejlepší.

Využití NIMA pro vylepšování výsledné fotografie

Nyní si musíme počkat na použití NIMA v praxi. Je vysoce pravděpodobné, že se první objeví v Google Fotkách. Následně můžeme jeho spolupráci očekávat ve vylepšování a úpravě fotek, případně i přímo v aplikacích na focení.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat