Bude příští rok nový iPhone SE? zamyšlení

Bude příští rok nový iPhone SE? [zamyšlení]
2017-12-27T17:17:44+02:00
• 27. 12. 2017

Čtyřpalcový iPhone SE, ačkoliv se to nezdá, je vcelku populární téma. Od jeho představení ale již uplynul jeden a půl roku. To je již vcelku dlouhá doba, vzhledem k faktu, že nástupce je stále v nedohlednu. Několik spekulací o jakémsi iPhonu SE2 již internetem kolují, žádný únik tu ale zatím nemáme. Pojďme se podrobněji podívat na situaci s „posledním kompaktním telefonem na trhu“.

Poslední věta v předchozím odstavci byla tak trochu nadsázka. Když se ale podíváme na trh s mobilními telefony, tak zase tak daleko od pravdy není. iPhone SE nabízí totiž displej s úhlopříčkou 4 palce. Pokud si v nejmenovaném internetovém obchodě dáte filtr na telefony s úhlopříčkou pod 4,4 palce, najde se vám iPhone SE a hromada mizerných telefonů za 1,5 tisíce.

Zkrátka všichni dnes již dělají velké telefony a Apple představením nástupce iPhone 5s tak trochu překvapivě zachoval tuto nejmenší velikost.

Proč asi nebude

Důvody k vyřazení iPhone SE nebo lépe řečeno nepředstavení jeho nástupce je hned několik. Prvním z nich je jednoduše již velmi starý a okoukaný design. Ten je sice stále dle mého názoru velmi pěkný, ale je tu s námi již od roku 2012. Příští rok by tomu tedy bylo 6 let a představovat telefon s takto starým designem, to tu ještě nebylo.

Druhý důvod k vyřazení je, že Apple bude chtít možná v roce 2018 kompletně vynechat u nových iPhonů home button spolu s TouchID. Budoucnost nám letos ukázal právě iPhone X a dle některých spekulací právě příští rok mají přijít hned tři iPhony s jeho vzhledem. Nyní se tak nabízí otázka, zda by jméno či jen místo v nabídce nemohl zastat třetí zmíněný iPhone roku 2018.

Ten ale rozhodně nemá být kompaktní, má mít sice IPS LCD displej, ale s úhlopříčkou kolem 6 palců. Menší bezrámečkový iPhone než iPhone X dle mého názoru nelze očekávat, jelikož všechny senzory v horním výřezu by se jinak na čelní stranu jednoduše nevešly. Takže na malý bezrámečkový iPhone SE si můžeme nechat zajít chuť.

Další důvod je, že máme zhruba půl roku před představením. Tedy tak o tom mnoho spekulací hovoří, a v tuto dobu bychom již pravděpodobně viděli určitě nějaké úniky. Nové generace iPhonu pravidelně unikají zhruba půl roku před představením. To může ale odpovídat tomu, že pokud bude iPhone SE 2, tak bude mít stejný design jako ten současný a dostane pouze novější „střeva“. Ani nový design tak pravděpodobně novinka nedostane.


Koncept se skleněnými zády

Proč se ho možná dočkáme

iPhone SE se dobře prodává. Zaujal v nabídce pozici levného zařízení, které je opravdu dostupné. Jedná se vlastně o nejlevnější iPhone vůbec, nový lze pořídit již pod 10 tisíc korun. Celé portfólio společnosti se za poslední roky dost změnilo a dnes tak můžete kromě levného  koupit i iPhone X v nejvyšší edici za 35 tisíc.

Právě iPhone SE je tak taková vstupenka do ekosystému Applu. Pro cupertinskou společnost je tento model významný také na rozvojových trzích včetně Indie. Do této země se výroba SE pomalu přesouvá a dávalo by smysl jeho nahrazení novým modelem. Navíc dle zákulisních informací továrna vyrábějící tento model v Indii se rozšiřuje, a tak by ukončení výroby nedávalo smysl. Je ale možné, že se stále bude prodávat dnešní iPhone SE ještě třeba další rok.

Internetem již také proběhly spekulace, jejichž zdroj je indický web, který v minulosti nepřinesl žádné relevantní informace. Ten ale tvrdí, že nový iPhone SE se připravuje a má dostat nový procesor a fotoaparát z iPhone 7. Konkrétně tedy Apple A10, 2 GB RAM a 12 MPx fotoaparát. Dostat má také TouchID druhé generace a 5 MPx selfie kamerku. K představení má prý dojít v prvním čtvrtletí roku 2018.

Shrnutí

Šance na představení nové generace iPhone SE tu určitě jsou. S největší pravděpodobností ale nenabídne bezrámečkový design po vzoru iPhone X. A pravděpodobně i design iPhone SE2 bude velmi podobný současné generaci, ne-li dokonce stejný. Uvidíme příští rok na jaře.


Takto asi vypadat nebude

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat