Přichází nová naděje pro antireflexní displeje

Přichází nová naděje pro antireflexní displeje
2017-11-23T07:30:24+02:00
• 23. 11. 2017

Veškeré druhy elektrických zařízení, včetně smartphonů přicházejí s novějšími a novějšími nápady, jak vylepšit své displeje a dodat jim na odolnosti. Tato vylepšení s sebou však kromě větší odolnosti proti poškození a nečistotám přinášejí jeden velký problém. Tím je lesk a odrazy světla mohou být velkým problémem. Zhoršuje se tak čitelnost a z displejů se spíše stávají zrcátka. Jedním z řešení je například zvýšení intenzity jasu, ale to je na úkor spotřeby energie.

Další z možností, jak se tomuto problému bránit, je koupě antireflexní fólie. Tato „lehčí“ ochrana však není trvalejším řešením, jelikož se fólie po čase začnou loupat a krabatit, tudíž je třeba výměna.

Tým výzkumníků pod vedením Andrea Liapise proto vyvinul speciální povrch panelů displeje pro vyřešení této komplikace jednou a provždy. Speciální povrch displeje, na které jsou naneseny vysoce transmitivní nanoskopické kužely, snižují odraz světla a zvyšují čitelnost obrazovky pod přímým slunečním svitem.

Antireflexní displeje: opět o krok vpřed

Na tento povrch jsou pak naneseny kopolymerové materiály a pomocí subsekvenčního leptání a pozicování nanoskopických kuželů pak tvoří jakýsi „les“ kuželů s ostrými vršky. Díky tomu vzniká dokonalá ochranou proti odrazům světla.

Ve vícero experimentech potvrdil tým A. Liapise, že průměrný přenos viditelného světla přesahoval až 90 % viditelných prvků, a to i pod více než 70stupňovým nahnutím displeje z normálního pohledu.

I přesto, že tohle není první z pokusů o využití nanoskopické technologie pro nelesknoucí se displeje, A. Liapis je první z výzkumníků, kdo by dotáhl tuto technologii až do bodu, kdy by se tento projekt dal použít v komerční oblasti.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student informačních technologií.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat