Ovládejte telefon škrábáním se na nose zajímavost

Ovládejte telefon škrábáním se na nose [zajímavost]
2019-06-20T21:15:53+02:00
• 2. 10. 2017
1

Na chytré brýle od Googlu jsme čekali dlouhou dobu. Dlouho jsme se ale novinek ohledně těchto brýlí nedočkali. A tak jsme se dočkali nového konceptu od týmu z jihokorjeské univerzity KAIST, japonské univerzity Keio, University of St. Andrews ze Skotska a Georgia Tech z USA. Tento tým se zaměřil na to, jak ovládat chytrý telefon pomocí gest, která snímají chytré brýle. Stačí se jen poškrábat na nose.

Speciální brýle využívají techniku EOG, která se běžně využívá pro měření oční aktivity u očních lékařů. Tato technika našla však využití i u filmového průmyslu. Senzory u prototypu brýlí však nesnímají oči, nýbrž nos. Konkrétně se tyto senzory zaměřují na to, jakým způsobem si osoba nos poškrábe.

Na základě takto provedeného gesta je možné provádět základní operace s vaším telefonem – například zamítnutí hovoru, přepínání muziky, apod. Pokud si vzpomínáte na ovládání Google Glass, tak ovládání bylo podobné v tom, že uživatel gesta prováděl posunem prstu po rámu brýlí.

Současná varianta prototypu brýlí rozhodně není určena pro cílové zákazníky. Z přiloženého videa si můžete všimnout toho, že gesta nejsou zatím úplně přirozená. Otázkou také zůstává, co se stane v okamžiku, kdy se poškrábete na nose, a přitom nechcete váš telefon ovládat.

Právě na tuto otázku odpověděl Hui-Shyong Yeo, jeden z členů týmu. Ten tvrdí, že existuje určitý kompromis mezi gesty přirozenými a těmi, které mají ovládat váš telefon. Výzkumný tým se tak nyní zaměřuje na to, aby tuto rovnováhu mezi různými gesty našel a dokázal jí do systému adaptovat.

V současnosti se tak jedná o zajímavou technologii, která ale rozhodně není určena pro koncové zákazníky. Otázkou také je, jak použitelná bude v praxi. Provedená gesta sice zatím fungují, rozhodně však nevypadají přirozeně. A i to může být kámen úrazu. Každopádně se rádi necháme překvapit, kam až tým s touto myšlenkou nakonec dojde.

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

SticklerStickleru

2. 10. 2017, 12:26

wtf?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat