iPhone 8 Plus – počtvrté to samé? recenze

iPhone 8 Plus – počtvrté to samé? [recenze]
2017-10-22T16:00:31+02:00
• 22. 10. 2017

Zdroj: Dotekomanie.cz

Rok se s rokem sešel a my jsme se zase dočkali nových iPhonů. Letos Apple představil hned tři modely najednou, z čehož ten nejzajímavější se jménem iPhone X se ještě ani neprodává. Dnes se v recenzi zaměříme na iPhone 8 Plus, což je dostupnější varianta. Přináší však vůbec nějaké novinky? Stojí za to koupit „osmičku“ místo „desítky“?

Zcela nový design?

Byl jsem vcelku překvapen, když Apple představoval iPhone 8 a zaznělo spojení „zcela nový design“. Při pohledu na nový iPhone tento pocit totiž rozhodně nesdílím. Design je totiž v podstatě mírně obměněný iPhone 6 z roku 2014. Při pohledu na čelní stranu se velmi těžko hledá nějaký rozdíl. A proč tedy Apple vlastně zmíněné slovní spojení použil? Protože došlo ke změně materiálu na zádech.

Hliník byl nahrazen sklem. Vracíme se tedy v podstatě do éry iPhonu 4, který nabízel stejnou kombinaci. Právě iPhone 4 byl mnohými považován za dodnes nejhezčí iPhone. U nové osmičky máme ale mnohem odolnější sklo, které má být údajně dokonce nejodolnější na trhu. Jeho odolnost jsme radši nezkoušeli, přeci jen se stále jedná o sklo.

Krom možného rozbití má sklo ještě další nevýhodu. iPhone 8 Plus je kvůli tomu těžší a tlustší. O tloušťku mi ani tolik nejde, ale hmotnost je již vcelku vysoká. Například oproti prvnímu iPhonu řady Plus, který vypadal téměř identicky, váží osmička o třicet gramů více. Celkem tedy váží 202 gramů a v kapse o něm rozhodně budete vědět.

Na druhou stranu již při prvním uchopení jsem měl z nového materiálu velmi pozitivní pocit. Sklo na zádech působí luxusnějším dojmem, a především díky němu telefon v ruce neklouže a velmi dobře se drží. Přechod na sklo byl nutný především kvůli integraci bezdrátového nabíjení, ale o tom až později.

Nové barvičky

Na test se k nám dostala nová barva s názvem zlatá. Ta toho nemá s původní zlatou moc společného, jelikož má nádech více do růžové barvy. Zároveň je ale mnohem méně růžová než původní růžově zlatá, která skončila. Nová barva je každopádně moc pěkná a osobně se mi líbí mnohem více než původní dvě zlaté. Krom toho byly odebrány obě černé verze představené s iPhonem 7 a opět se vrací „vesmírně šedá“. Ta je ale tmavší než předchozí šedá u iPhonu 6s.

Kritizovat zastaralý design s velkými rámečky asi ani nemá tolik smysl, jelikož tu máme nový iPhone X. Přesto je nutné zmínit, že za cenu kolem 25 tisíc můžete u konkurence dostat výrazně modernější vzhled. Apple se tedy u nových iPhonů 8 drží při zemi a míří spíše na uživatele starších iPhonů. Důvodem vydání osmičky je možná z počátku nízká dostupnost iPhonu X, přičemž právě u dnes recenzovaného modelu má již výrobce zajetý výrobní proces.

Samozřejmostí je pak voděodolnost, kterou zajišťuje certifikace IP67. Stále chybí 3,5mm jack. Avšak potěší stereo reproduktory, přičemž ten druhý je integrován v telefonním reproduktoru. Oproti iPhonu 7 mají být o 25 procent hlasitější. Pokud jsem ale přímo porovnával právě předchůdce s novinkou, rozdíl v hlasitosti nebyl tak razantní.

Displej

Ohledně displeje není ani o čem mnoho mluvit. Ostatně při porovnání s předchozím iPhonem 7, nenajdeme rozdíly. Nový iPhone by si mnohem více zasloužil označení 7s. Každopádně zobrazovací panel typu IPS nabízí úhlopříčku 5,5 palce a rozlišení FullHD. Samozřejmostí je technologie 3D Touch.

Jednu novinku si Apple přeci jen přichystal. Jedná se o technologii TrueTone známou z tabletů iPad. Ta se stará o nastavení vyvážení bílé barvy v závislosti na okolí. Pokud tedy budete v prostředí se žlutými žárovkami, bude mít displej žlutý nádech a naopak. Jedná se tedy v zásadě o náhradu funkce Night shift, která je ale stále dostupná.

Nejvýkonnější telefon na světě

Začíná se stávat takovou tradicí, že každý rok Apple představí nejvýkonnější procesor v jeho telefonech. Není tomu jinak ani letos a výkon procesoru Apple A11 Bionic uvnitř iPhonu 8 Plus je vskutku impozantní. Svého předchůdce překonává v testech multi-core benchmarku Geekbench o polovinu. Stejně tak za sebou nechává veškerou konkurenci se systémem Android. Jedná se přitom o šestijádrový procesor se dvěma výkonnými jádry a čtyřmi úspornými. Oproti předchůdci mohou všechna tato jádra běžet najednou.

Apple A11 je vyroben 10nm technologií a je v něm integrován obrazový čip pro lepší zpracování fotografií. Applu se navíc podařilo integrovat i Neural Engine starající se o výpočty týkající umělé inteligence. Navíc si Apple poprvé sám navrhl a vytvořil i grafický čip. Operační paměť nabízí kapacitu 3 GB, což je na poměry systému iOS dostačující.

Již vloni jsem v recenzi na předchůdce chválil zdvojnásobení základní verze s úložištěm na 32 GB. Letos došlo opět ke zdvojnásobení a základní verze má již 64 GB. Tento krok opravdu chválím, jelikož právě nahrávání videa ve 4K zabírá opravdu mnoho místa. K dispozici krom toho zůstala již jen jedna další verze, a to s úložištěm o kapacitě 256 GB. Cenově však nedošlo ke zdražení.

Jednou z mála hlavních novinek je bezdrátové nabíjení. Jsem potěšen, že Apple zvolil standard Qi. Nestává se totiž úplně často, že by šel zrovna tento výrobce cestou standardů. Bezdrátově můžete dnes prakticky všechny telefony nabíjet jedním typem nabíječky. Drátově zde má Apple stále Lighting. Ten ale dospěl a nabízí rychlé nabíjení. To má však jeden velký háček. Musíte si dokoupit rychlou nabíječku asi za další dva tisíce korun.

Kapacita baterie se oproti předchůdci nepatrně zmenšila. Celková výdrž baterie je velmi dobrá, což bývá u modelů s přídomkem Plus zvykem. V porovnání s mým rok starým iPhonem 7 (4,7″) je podstatně lepší a skoro bych řekl že až dvojnásobná. Vliv na to ale jistě může mít opotřebování mé baterie a také fakt, že nyní iOS 11 není ještě zcela optimalizovaná verze.

Systém

Operačním systémem je jak jinak než iOS. Popisovat tento systém asi nemá úplně smysl, jeho filozofie je stále stejná. iPhone 8 Plus vstupuje do prodeje již s iOS 11 a můžeme očekávat, že se dočká ještě mnoha dalších majoritních verzí. Podpora bývá v posledních letech zhruba čtyři roky. Nová verze iOS 11 není zatím ještě dostatečně optimalizována. Rychlost je sice vynikající, některé animace jako třeba 3D Touch na ikonce nejsou ale zcela plynulé. To by ale měla vyřešit aktualizace 11.1.

   

Jedenáctá verze iOS jinak přináší zcela nový control center, který si lze konečně přizpůsobit. Můžete si zde tedy přidat třeba zástupce na úsporný režim, nahrávání obrazovky nebo třeba poznámky. Notifikační centrum bylo sjednoceno s uzamčenou obrazovkou. Přepracovaná je aplikace AppStore. Její nová verze ale bohužel zatím neumí režim na šířku. To totiž jinak podporují na modelu Plus všechny vestavěné aplikace včetně domovské obrazovky.

Fotoaparát

Duální fotoaparát podruhé. Bohužel ne ve své nejlepší formě. Tu nabídne až iPhone X. Duální optickou stabilizaci a telekameru s lepší světelností f/2.4 zde nehledejte. Parametry snímače jsou tedy u iPhonu 8 Plus velmi podobné jako u loňského modelu. Rozlišení činí 12 MPx, světelnost hlavního snímače f/1.8 a sekundárního f/2.8. Optickou stabilizaci má tedy pouze hlavní. Přesto dle slov výrobce se jedná o zcela nový senzor.

Velkou novinkou je především nahrávání videa v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu a slow motion v 1080p při 240 snímcích za sekundu. To zatím neumí žádný jiný telefon. Nahrávání v těchto dvou nastavení je možné pouze ve formátu HEVC (H.265). Při kopírování do počítači s Windows se ale formát automaticky změní na starý H.264. V obou těchto režimech funguje optická stabilizace.

Výsledné snímky jsou ale zkrátka lepší ve srovnání s předchůdcem. Vynikají především lepším dynamickým rozsahem. Tlačítko k zapnutí HDR totiž z prostředí fotoaparátu zcela zmizelo a fukce HDR je vždy zapnutá. V nastavení systému lze přesto tuto funkci vypnout. Pochválit musím lepší redukci šumu a velmi povedené fotky v noci. Snímky zobrazené níže jsou převedený do formáty JPEG, doporučuji prohlédnout originály v HEIF na Google Fotkách v odkazu níže.

Novinkou je pak režim Portrait Lighting, který umí různé efekty s rozmazaným pozadí. Zvládne změnit osvětlení vašeho obličeje a nahradit pozadí černou barvou. Tato funkce je ale zatím v betaverzi a je to vidět. Její výsledky totiž nejsou zatím uspokojivé.

Portrét mód a Portrét Lighting s černým pozadím

Testovací snímky:

 

 

 

 

Další fotografie naleznete zde v galerii na Google Photos ve formátu HEIF

Zhodnocení iPhone 8 Plus recenze

Apple dovedl design iPhonu 6 k dokonalosti. Po čtvrté prakticky stejná čelní strana, na zádech však nalezneme rozdíly. Sklo působí mnohem luxusněji, ačkoli je kvůli němu telefon těžší. Celkově ale design nového iPhonu nepřekvapí, v letošním roce navíc působí již vcelku zastarale. Velké rámečky nad a pod displejem má krom Applu snad již jen Sony. Jenže krom iPhonu 8 tu máme ještě iPhone X s novým designem. Díky tomu byl vlastně nový iPhone 8 zastaralý již pár minut po představení.

Přesto se jedná o dobrou volbu především pro majitele iPhonu 6 a starších. Nový iPhone 8 jim totiž poskytne vysoký výkon, velmi kvalitní fotoaparát, voděodolnost, stereo reproduktory a třeba také velmi rychlou čtečku otisku prstů. Bohužel polovinu těchto novinek nabízí i loňský iPhone 7, který zlevnil a stává se z něho výhodná nabídka. iPhone 8 Plus začíná s cenou na 24 000 a bude to mít opravdu složité. Jedná se ale o důstojné rozloučení s „rámečkovým“ designem.

Klady

  • Kvalitní zpracování
  • Nekompromisní výkon
  • Nahrávání videa při 4K 60 fps
  • Nová zlatá barva

Zápory

  • Velmi vysoká hmotnost
  • Zastaralý design
  • Vysoká cena

Za zapůjčení iPhonu 8 Plus pro účely této recenze děkujeme obchodu Smarty.cz, kde jej můžete zakoupit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat