iOS aplikace umožňují uživatele tajně natáčet

iOS aplikace umožňují uživatele tajně natáčet
2017-10-30T07:05:55+02:00
• 30. 10. 2017

Na internetu se objevila docela znepokojující zpráva. Podle všeho se inženýr společnosti Google, tedy Felix Kraus, rozhodl podrobně popsat nastavení ochrany osobních údajů v systému iOS umožňující aplikacím pro iPhone tajně fotografovat a natáčet videa – bez vědomí uživatele.

Samotný věděcký pracovník poznamenal, že udělení oprávnění pro fotoaparáty umožní aplikacím přistupovat jak k přední, tak také k zadní kameře vašeho iPhonu. Samozřejmě pouze v případě, že je aplikace spuštěná v popředí. Díky tomu je aplikace schopná tajně nahrát obsah a spustit detekci vašeho obličeje v reálném čase. To vše bez jakéhokoli oznámení nebo indikace – žádný zvuk, světlo ani použití LED diody.

Kraus se rozhodl na YouTube zveřejnit ukázku svého dokumentu. To si samozřejmě můžete spustit níže:

Velmi znepokojující je ale fakt, že toto nastavení ochrany osobních údajů je nastaveno již od výroby. Ve skutečnosti se zdá, že se jedná o další případ typu „jedná se o funkci, nikoliv o chybu“. Samozřejmě by někdo mohl tvrdit, že se jedná o dobrou funkci, díky které mohou vlády sledovat teroristy a další nebezpečné osoby. To je jistě možné, problém ale je, že jde o vážný zásah do soukromí každého uživatele. Apple byl přeci ten, kdo říkal, že bezpečnost a soukromí je na prvním místě.

Vybízí se zde tak otázka, co všechno je možné díky této „funkci“ zjistit. Podle Felixe Krause může aplikace získat nejen data o snímku, díky kterým mohou daného uživatele vystopovat, ale dokonce vás může sledovat, když například sedíte na záchodě. V tomto případě se o svou činnost dělíte s dalšími lidmi, aniž byste o tom věděli.

Kraus prohlásil, že existuje velmi málo možností, jak se tomuto vyhnout. Ovšem i málo může někdy postačit. Jednou z možností je prý vybavit fotoaparát kryty. Na Amazonu najdete hned celou řadu takových doplňků. Společnost Google o celé situaci již informovala konkurenční Apple.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat