Apple představil bezrámečkový iPhone X – přijde na 29 990 Kč

Apple představil bezrámečkový iPhone X – přijde na 29 990 Kč
2017-09-13T10:57:56+02:00
• 12. 9. 2017
11

Po deseti letech od představení prvního iPhonu jsme se dočkali zcela nového designu iPhone. Ten přišel o charakteristické domovské tlačítko a přináší displej roztažený do úplných okrajů. Senzor otisků prstů TouchID nahrazuje pokročilé snímání obličeje pod názvem FaceID. Nový iPhone X se pak použitými materiály vrací k dobám iPhonu 4. Krom něho byla představena také dvojice iPhone 8 a 8 Plus ve starém designu.

Nový iPhone X zaujme na první pohled zcela novým designem. Velké rámečky kolem displeje jsou již minulostí. Jelikož bylo ale nutné někam umístit senzory, je v horní části umístěn malý výřez. Velkou novinkou je pro telefony od Applu použití OLED displeje. To si již před lety výrobce vyzkoušel u Apple Watch.

Samotný zobrazovací panel nabízí úhlopříčku 5,8 palce s rozlišením 2436 x 1125. To je sice více než nabízí iPhone 7 Plus, ale celkové rozměry nového telefonu jsou menší. Displej také podporuje HDR technologii včetně HDR10.

 

Displej s názvem Super Retina pak také nabízí technologii True Tone známou z iPadů Pro. Ta se stará o nastavení vyvážení bílé v závislosti na okolním prostředí. Dle očekávání čtečka otisků prstů v displeji integrována není. Technologie 3D Touch zůstala ale samozřejmě zachována. Stejně jako iPhone předchůdce tento iPhone postrádá 3,5mm jack pro připojení sluchátek.

 

Celá filozofie ovládání byla také přepracována. Využívá se především gest. Tažením ze spod displeje iPhone odemknete. Stejným gestem pak zavřete aplikaci. Pokud toto gesto při otevřené aplikaci provedete pomaleji, otevře se multitasking. Control Center se kvůli tomu musel přesunout nahoru.

 

Na čelní straně byla integrována celá řada senzorů sloužící v první řadě funkci FaceID. To je náhrada za senzor otisků prstů TouchID. FaceID naskenuje váš obličej pomocí infračervených senzorů. Kamerka vyšle v jednu chvíli 30 tisíc infračervených teček. Snímání je tak opravdu přesné. Ke zpracování dat obličeje poslouží také nový čip Neural engie, který má dvě jádra.

 

Odemykání pomocí FaceID vyžaduje určitou pozornost, pokud máte zavřené oči tak se telefon neodemkne. FaceID také funguje pokud změníte svůj účes, budete mít klobouk nebo brýle. Přizpůsobí se vám když se váš obličej mění v průběhu času, například pokud vám vyrostou vousy. Pracuje ve dne i v noci. Fotografií funkci nelze oklamat.

Novinkou jsou také Animoji, kdy smajlíkům můžete vdechnout váš výraz. Můžete je pak také dokonce nadabovat a poslat to svým přátelům přes iMessage.

 

Fotoaparát není stejný jako u iPhone 8 Plus. Máme zde navíc duální stabilizaci a teleobjektiv nabízí lepší světelnost f/2.4. Další parametry jsou ale téměř shodné jako u iPhonu 8. Umí také nahrávat video v rozlišení 4K při 60 snímcích za sekundu a slowmotion 1080p při 240 snímcích za sekundu.

Uvnitř tepe nový procesor Apple A11 Bionic chip stejně jako u iPhonu 8. Jedná se tedy o šestijádrový čip. Dvě jádra jsou pak výkonná a čtyři úsporná. Grafický čip je o 30 procent výkonnější. Apple A11 je také o polovinu úspornější než předchozí procesor A10. Konektivitu zajistí nově Bluetooth 5.0 a LTE Advanced.

Baterie opět nabízí o něco lepší výdrž, průměrně vydrží o 2 hodiny déle než iPhone 7. Apple již tradičně na keynote nezmínil přesnou kapacitu operační paměti, předpokládá se ale velikost 3 GB. Velkou novinkou je podpora bezdrátového nabíjení. Apple se rozhodl pro integraci Qi standardu. K nabíjení bude možné využít AirPower, což je destička, která dokáže bezdrátově nabíjet iPhone, Apple Watch a nově také Airpods.

 

Nový iPhone X se do prodeje nedostane hned, ale až 3. listopadu. Cena byla stanovena na 999 dolarů za nejnižší model s kapacitou úložiště 64 GB. Cenu druhé verze s úložištěm 256 GB neznáme. Jistou zajímavostí zůstává, že v nabídce zůstane mnoho iPhonů: iPhone SE, 6s, 7, 8 a X. Novému iPhonu X se pak říká „deset“, nikoliv „x“.

Co říkáte na nový iPhone?

Cena

Základní cena pro český trh byla stanovena na 29 990 Kč za 64GB verzi. Vyšší model s 256 GB přijde na 34 490 Kč.

Zdroj: live.theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Petr Hošek

17. 9. 2017, 15:48

A co je na tom bezrameckoveho? Rámeček to má a dost viditelnej…

Jirka DeMode

13. 9. 2017, 9:21

Pouze někdo s haldou trusu místo mozku , může dát za mobil 30 000 :-)

nebo někdo, kdo na to prostě má? :)

Dave Wojnar

12. 9. 2017, 22:47

hyper trash 34k LUL!!!!

čtete po sobě ty články vůbec? vypadá to, jako když se plně spoléháte na zvýraznění chyb a tezaurus :) jinak se budu muset kouknout na záznam, ta hra superlativů a čísel mi prostě chybí :)

Martin Jeřábek

VIP 12. 9. 2017, 21:31

No nic už sem se rozhodl V30 si koupím.

Martin Jeřábek

VIP 12. 9. 2017, 21:30

Takže žádná 512GB verze no ještě že tak cena by pak byla 38K

Tak určitě….
…se to bude dost prodávat, cena nebude nikdy dost veliká pro fanoušky aplu!
…se dost vydělá na rozbitých displejich.
Takže úspěch zaručen!

Erik Bezeréti

12. 9. 2017, 21:08

Hračka je to krásná. Ale tak nějak mám pocit, že se žádná revoluce nekoná a Apple opět pouze dohání konkurenci…

SticklerStickleru

12. 9. 2017, 21:06

Potřebuju vyhrát ve sportce! …

Dominik Pavelka

12. 9. 2017, 21:01

Kdybych šel do iPhone, tak jedine X!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat