Xiaomi Mi6: zabiják všech vlajkových lodí na trhu? recenze

Xiaomi Mi6: zabiják všech vlajkových lodí na trhu? [recenze]
2017-06-26T10:47:14+02:00
• 26. 6. 2017
10

Smartphony čínské značky Xiaomi můžeme najít hned v několika kategoriích – nízké, střední, středně vyšší a nejvyšší třídě. Ať si vyberete model z jakékoliv třídy, vždy v rukou budete mít zařízení, které odpovídá své ceně, někdy získáte i více. Telefony Xiaomi se proslavily především díky svému poměru cena lomeno výkon. Zařízení čínské společnosti kupují většinou tací zákazníci, kteří chtějí relativně levný, zato výkonný smartphone.

Nicméně, před několika týdny se na trh dostal zcela nový kousek Xiaomi Mi6, který je podle testů výkonnější než Samsung Galaxy S8. Zda-li tomu tak opravdu je, odhalí teprve až naše podrobná recenze.

Mi6 se bezesporu řadí do kategorie nejvyšší možné třídy. Disponuje funkcemi a vlastnostmi, jež sotva najdeme u konkurenčních společností. Telefon zaujme nejen svým výkonem, ale především svým perfektním designem, který jako by z oka iPhonu 7 vypadl. Výrobce také vsadil na USB-C, 3,5 mm jack konektor zde tedy nenajdete.

Lesklý design á la iPhone

Xiaomi Mi6 nabízí kovový design, jenž doprovází hned dvě tvrzená skla – na přední a zadní straně. Jedná se tedy o provedení, na které nejsme u dnešních výrobců zvyklí. Podobný design jsme mohli spatřit například v roce 2010, kdy jím disponoval iPhone 4.

Konstrukce dnešních telefonů jsou zpravidla kovově vybroušenými částmi. Ihned po hmatu zjistíte, o jaký materiál se tedy jedná. Nicméně, Xiaomi se vydalo trochu jinou cestou. Rám kolem displeje je velice vkusně zakulacen, navíc jej výrobce vyleštil, což vám dodá neuvěřitelně dobrý pocit z používání. Rám je zakulacen tak dobře, že zde nenajdete žádné ostré hrany, tedy až na samotná hardwarová tlačítka. Ta jsou také kovová a opravdu lehce dostupná. Mimochodem, veškerá tlačítka se nachází pouze na pravé straně telefonu.

 

Spodní hrana je přeci jen o něco zajímavější. Výrobce se u nové vlajkové lodě rozhodl odstranil 3,5 mm jack konektor, který sloužil pro připojení audio sluchátek. Místo něj nasadil zcela novou technologii, pod názvem USB-C. Nasazení nové technologie chválím, taktéž odstranění jack konektoru. Dále se zde nachází mikrofon a reproduktor. Šuplíček na SIM karty se nachází na levém boku.

Již při prvním uchopení jsem měl pocit, že v rukou držím velmi lehké a plastové zařízení. Tím nechci samozřejmě říct, že by telefon působil lacině, jde spíše o nezvykle nízkou váhu. Na přední, ale také na zadní straně se nachází velmi odolné tvrzené sklo, které se však jednoduše zapatlá, zvláště na černé variantě.

Dominantou na zádech není samozřejmě nic jiného než fotoaparát. Naštěstí se nejedná o vystouplé čočky, které většinou kazí dojem z povedeného designu. Proč píšu v množném čísle – Mi6 nabízí duální foťák a přisvětlovací LED diodu. V dolní části pak najdete malé logo Xiaomi.

Přední strana pak obsahuje čtečku otisků prstů, a to ihned pod displejem. Velkou zajímavostí je domovské tlačítko, které se na první pohled jeví jako klasické hardwarové. Ovšem v praxi se jedná pouze o dotykovou plochu. Velmi zajímavým způsobem vyřešeno. Ihned vedle Home buttonu se nachází další dvě tlačítka, jež slouží pro krok zpět a zobrazení aktuálně spuštěných aplikací.

Nad samotným zobrazovacím panelem najdete také zdířku pro výstup audia, jenž využijete primárně při telefonování. Každopádně malá zdířka funguje také jako reproduktor, dá se tedy říci, že Mi6 nabízí „stereo“ zvuk. Zařízení je mimo jiné vybaveno netradičním IPS LCD displejem s úhlopříčkou 5,15” a Full HD rozlišením. Na takto velké ploše je výsledný obraz velmi jemný. Na přímém světle však chvíli trvá, než se nastaví automatická regulace jasu, problém s čitelností jsem ve výsledku neměl.

Reproduktor s netradičním umístěním

V předchozí části recenze jsem zmiňoval zajímavě vyřešené audio. Mi6 totiž obsahuje dva reproduktory, jeden z nich najdete přímo nad hlavním displejem. Druhý se pak nachází na klasickém místě, tedy v dolní straně. Malá zdířka nad displejem tedy neslouží jen na telefonování, ale také zastupuje funkci velmi hlasitého reproduktoru.

Takové zpracování oceníte ve chvíli, kdy se budete například se svou přítelkyní dívat na film či videa. Zvuk jde totiž přímo na vás. Sílu hlasitosti poznáte také u notifikací. Jsou nejen dostatečně hlasité, ale taktéž je slyšíte, když máte telefon v batohu. Kvalita zvukové reprodukce nepatří k tomu nejlepšímu na trhu, nijak vás ale nezklame.

Hlavním nepřítelem voda

Xiaomi Mi6 se sice může chlubit kovovým zpracováním, ovšem zvýšenou odolností nikoliv, což je velká škoda. Telefon je sice vybaven ochranou, která vaše zařízení chrání před dešťovými kapkami, přímé namočení ale nevydrží. Výrobce telefon totiž vybavil pouze takzvanou nano technologií, nikoliv plnou certifikací IP68.

Vysoko nad konkurencí

„Mi6-ka“ nabízí tu nejlepší možnou hardwarovou výbavu, což mimo jiné dokazují poslední veřejné testy. Srdcem telefonu je octa-core procesor typu Snapdragon 835 od společnosti Qualcomm. O grafiku se pak stará čip Adreno 540. Testovaný model byl dále vybaven operační pamětí s kapacitou 6 GB a 64 GB vnitřním úložištěm. Námi testovanou sestavu jsme samozřejmě podrobili také již standardním testům.

Výsledné skóre se zastavilo na 175 795 bodů. Jak je vidět na snímku obrazovky z našeho benchmarku, řadí se Mi6 k TOP telefonům na trhu. Výsledky naprosto odpovídají praxi, kdy jsem se za dobu testování nesetkal s žádným problémem, tedy alespoň co se výkonu týká. Tomu dopomáhá jistě také fakt, že je systém odladěn na výbornou.

Specifikace Xiaomi Mi6

  • displej: 5,15 palců, Full HD, IPS LCD
  • procesor: Snapdragon 835, octa-core (4×2,45 GHz Kryo & 4×1,9 GHz Kryo)
  • RAM: 6 GB
  • úložiště: 64/128 GB
  • Foťáky:
    • zadní – dual 12 MPx, autofocus, dual-LED flash, f/1,8 & f/2,6
    • přední – 8 MPx
    • video: 2160p@30fps, 1080p@30fps, 720p@120fps
  • čtečka otisků prstů
  • rozměry: 145,2 x 70,5 x 7,5 mm
  • váha: 168 gramů
  • WiFi 802.11 a/b/c/n/ac, Bluetooth 5.0, NFC, LTE, GPS, A-GPS, GLONASS, BDS
  • Android 7.1.1 Nougat
  • baterie: 3350 mAh, USB-C, rychlé nabíjení (Quick Charge 3.0)
  • cena od 15 000 Kč
  • barvy: ceramic black, black, blue, white

Operační systém s nadstavbou MIUI

Po velmi pozitivních zkušenostech se střední třídou a značkou Xiaomi, jsem se optimalizace systému vůbec nebál, hlavně tedy u vlajkové lodě. Na čínského výrobce je v tomto ohledu vždy spolehnutí, navíc se systém více podobá tomu od Applu, což je pro mě osobně jedině dobře – rychleji si zvykám na přechod z iOS.

Co se systému týká, již při prvotním spuštění mě zaujal. Jedná se totiž o celkově upravený Android 7.1.1 Nougat, který najdeme například u Xiaomi Redmi Note 3 a další. Velmi často mě překvapuje, jak si výrobce se systémem skutečně pohraje.

De facto se nikdy nesetkávám s nepříjemnými záseky či trhanými animacemi, a to je pro operační systém klíčové. Výrobce navíc přidal funkce v podobě dvojitého poklepání na displej, ovládání jednou rukou a mnoho dalšího. V tomto ohledu znovu musím vývojáře společnosti Xiaomi pochválit, velmi dobrá práce.

Baterie

Kapacita akumulátoru činí 3350 mAh, což na dnešní poměry není špatný údaj. Na trhu samozřejmě najdeme i lépe vybavené smartphony. Díky velmi dobré optimalizaci operačního systému, není spotřeba téměř vůbec znát. Za dobu testování jsem se nesetkal s problémem v podobě vybité baterie (v průběhu dne samozřejmě).

Při běžném používání jsem se dostal na dvoudenní výdrž. Ovšem při prohlížení videí, poslouchání hudby a vyšším používání aplikací se z dvoudenního telefonu stává jednodenní zařízení. K nabíjení poslouží nabíječka s oddělitelným USB kabelem, přičemž jeden konec je typu USB-A a druhý klasický USB-C (součástí balení).

Čtečka otisků prstů

Čínské Xiaomi implementuje čtečku otisků prstů snad už do každého svého telefonu, a Mi6 není výjimkou. Najdete ji na přední straně, ihned pod displejem, přesněji v domovském tlačítku. Díky dobrým konstrukčním vlastnostem na skener velmi lehce dosáhnete. Samotná rychlost vás taktéž překvapí – bleskurychlá.

Fotografie na TOP úrovni

Z fotoaparátu jsem lehce na vážkách. Čipy na zadní straně telefonu disponují 12 megapixely, disponují přisvětlovacími LED diodami a dokáží nahrávat i video s rozlišením 2160p při 30fps. Objektivy pak mají světelnost f/1,8 a f/2,6 či fázové ostření. Pochvalu si však zaslouží i samotná aplikace fotoaparátu, která je velmi povedená. Nicméně mne zajímalo, jak si foťák poradí v praxi. Byl jsem opravdu překvapený, jak si poradí za horších světelných podmínek. Fotky jsou i za normálních okolností ostré a barvy jsou zcela přirozené. Inu, posuďte sami.

Noční snímky

Denní snímky

Měli byste si telefon koupit?

Suma sumárum se jedná o perfektní zařízení, které vás zaujme nejen svou výdrží akumulátoru na jedno nabití, ale také displejem či fotoaparátem. Pokud navíc hledáte telefon, který nepřesahuje hranici 20 000 Kč, máte napůl vyhráno.

Musím taktéž pochválit velmi dobře odladěný systém, na kterém si vývojáři opět vyhráli. Pokud vás tedy konkurenční modely, například Samsung Galaxy S8, nepřesvědčily, mohu vám doporučit Mi6 od čínského Xiaomi. Zklamáni zaručeně nebudete.

Klady

  • Konstrukce, zpracování
  • Design
  • Výkon
  • Redukce pro 3,5 mm jack konektor v balení

Zápory

  • Na přední a zadní straně zůstávají otisky prstů
  • absence LTE 800 MHz

xiaomi-mobile

Za zapůjčení Xiaomi Mi6 děkujeme internetovému obchodu xiaomimobile.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Miloslav Sedláček

21. 5. 2019, 8:51

Nerozumím té pochvale za chybějící 3.5 Jack. To je nějaká novinka chválit telefon za komplikované používání? 🤔

Ondrej Kott

1. 3. 2018, 5:48

Všichni komentující jsou asi Lojzové z vesnic. Mam mi5 a i na vesnicích jede mobilní net ( od t-mobile na běžné věci jako email a mp3 z youtube ) napohodu ( beru to že vám plynule neběží porno atd a to nasere ale na to je pevné připojení :) navíc jako Pražáka mě 800Mhz netrápí a kdo nemá v dnešní době doma nebo i na vesnici v hospodě modem s wifi je pro mě neandrtálec. Frekvence datového pásma 800Mhz nemá v dnesní době vyuzití a dá se přirovnat k vytáčenému připojení. Kvalitu příjmu lze tedy spíše vyčítat našim poskytovatelům mobilního připojení a jejich nepřipravenosti než výrobci samotnému…. navíc rychlost tohoto pásma je velice omezena a na datově náročnější aplikace je zcela nedostatečná i na mobilních telefonech které tuto přenosovou frekvenci podporují…!! Takže vyčítat xiaomi že pohřbívá zastaralá pásma je podobný nesmysl jako poukazovat na kvalitu obrazu 4k televizorů při kvalitě zdroje 480p… Prostě lidé odsuzující pokrok díky tomu že jej nemohou využít… A pro pána carlose S. najděte mi prosím telefon s nižší hmotností o stejné velikosti a výbavě. BTW mi5 které vlastním považuji za nejlehčí a i nejtenčí telefon ve své třídě na trhu.. A říci že na své rozměry které jsou o VxSxT -0.3mm x +0,7mm x +0,3mm oproti mi5 která má 129g a mi6 168g je težší než jste čekal je opravdu debilita a rád bych si poslechl vaše ideální rozměry a váhu kterou by jste si od tohoto mobilu představoval.. ptotože nic lehčího na trhu mobilních telefonů této kategorie neexistuje a lidé co si koupí g s8 to mohou jen dosvědčit. Navíc tvrdit že je G S8 lepsí a výkonějsí ( a to již komentuji dalsí recenzi ) než mi6 je holý nesmysl jak po stránce výkonu a rozměrů tak i parametrů obrazovky. Jedinné v čem s8 vyhraje je hlavní fotoaparát a v „základním“ nastavení baterie. ( jejíž větší kapacita je dána větsími rozměry. :) navíc díky menším rozměrům se mi6 daleko lépe ovládá jednou rukou. Jedinné co mohu telefonu vytknout je chybějící výstup na 3.5mm jack, jak ale výrobce uvádí u všech autorizovaných dodavatelů bude mi6 dodávána s redukci usb C na právě vynechaný 3,5mm jack stejně jako u jabka, takže ano i ostatní výrobci jsou dementní nejen apple. Ale co naděláme prostě si ty bezdrátové sluchátka za 2.5 budeme muset do budoucna koupit všichni. :) MI6 dávám i ve verzi 6/64gb hodnocení 9/10 za poměr cena/výkon a v celkovém hodnocení srážím jeden bod na 8/10 za vynechání zmiňovaného 3.5mm jack…

Nezvykle nízká hmotnost? Po této informaci jsem si tipoval, že bude ve specifikacích na konci článku uvedeno tak 145g. 168g je na telefon v těchto rozměrech a velikosti displeje spíš nadváha.

Aleš Ulehla

6. 9. 2017, 6:27

zabiják sám sebe kvůli chybějící 800

Petr Hroník

11. 8. 2017, 5:31

Udělat recenzi tím stylem že zkopírujete text z recenze na xiaomi redmi note 4 mi přijde dost neprofesionální, nehledě na to že si to asi po sobě nezkontrolujete.. Protože redmi note 3 je postavený na 6. Androidu a ne 7.1.1

Vlastimil Bartošák

27. 6. 2017, 14:50

No nevím teda ten fotoaparát není úplná špička a takový Galaxy S8 fotí lépe a hlavně v noci :)
Pak taky nechápu jak jej můžete nazvat za zabijáka ,když nemá podstatné frekvence pro LTE.
Osobně bych raději sáhl po Galaxy S8 který se dá koupit už od 16K a pro mě tedy má lepší design

Zdeněk Koutský

VIP 29. 6. 2017, 8:10

V nadpisu je napsáno „Zabiják všech vlajkových lodí?“. Nicméně, co se týká výkonu, tak zabijákem je, tedy až na iPhone 7 Plus. Ovšem z Android telefonů je nejvýkonnější. :)

Ale souhlasím s Vámi, také bych raději sáhl po Galaxy S8…

Petr Štěpánek

27. 6. 2017, 10:40

V čem je to u nás resp. v Evropě zabiják, když mu chybí základní funkčnost v chybějícím LTE.

Ondrej Kott

1. 3. 2018, 6:02

Pokud je pro vás zásadní pásmo LTE 800 MHz tak nedokážete funkce daného telefonu ani využít natož aby jste jeho funkce a výkon mohl vůbec zhodnotit . :) proto bych váš příspěvek ohodnotil 0/10 už jen za to že v takové prdeli ve které žijete vůbec uvažujete o koupi nečeho jiného než elektronické čtečky knih jenž očividně několikrát převišuje váš technologický potenciál. )

Váš příspěvek je hloupý. Každý nesedí na zadku doma. Jsou například i lidé, kteří cestují a vyžadují perfektní datovou dostupnost i v průběhu jízdy, třeba z důvodu dat pro navigaci. Urážíte jiné, možná ale jen proto, aby jste si sám před sebou obhájil to, že tuto frekvenci nemáte, resp. nepotřebujte. Nemám vůbec nic proti Xiaomi (sám jedno mám), ale bez B20 bych si telefon v dnešní době nekoupil.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat