Vernee Thor E – luxusní levný mobil skoro pro každého recenze

Vernee Thor E – luxusní levný mobil skoro pro každého [recenze]
2017-06-26T14:23:53+02:00
• 26. 6. 2017
7

Čínská značka Vernee se loni proslavila telefony, které stěží hledaly konkurenci v cenové relaci střední třídy. Přišel kompaktní Thor, poté „nabušený“ Apollo Lite, následován Marsem a nakonec opomíjenou vlajkovou lodí Apollem. Firma dokázala udělat tzv. hype, čili nabudit veřejnost a přetvořit ji v jednotlivé platící zákazníky. Avšak první problémy se začaly objevovat na podzim v roce 2016, kdy bylo odloženo představení top modelu na prosinec. Nakonec bylo Apollo představeno, ale nějak se na něj hned zapomnělo.

V březnu se firma představila na MWC v Barceloně a snažila se nabrat nový dech, tím, že představila několik konceptů telefonů a jednu remastrovanou verzi loňského Apolla Lite. Na veletrhu představili nástupce modelu Thor, nyní s názvem Vernee Thor E. Kromě něho byl uveden i Vernee Thor E Plus, ten však ještě nevstoupil do výroby. Nyní jsme mohli otestovat právě nedávno na trh uvedený Vernee Thor E, který zdařile pokračuje ve stopách svého předchůdce.

Design

Vernee Thor E v záplavě bezrámečkových telefonů působí mírně zvláštně. Vlnu bezrámečkových telefonů, kde co největší možnou plochu zabírá displej, odstartovalo Xiaomi s modelem Mi Mix. Dále se přidal Samsung a nyní, o pár týdnů později, se objevují další výrobci, kteří tento styl horlivě kopírují. Ať jde již o Leagoo, Umix, Bluboo, Doogee a další, tak Vernee se u svého nejlevnějšího modelu rozhodlo nehledět na tento trend a udělala telefon postaru. Velkou část přední plochy zabírají černé rámečky, které mají přes 3 mm. Obrovské čelo i brada však telefonu v dnešní době na kráse příliš nepřidá.

Pětipalcový displej je zasazen do rámu telefonu, a tedy nevyčnívá, spíše je usazen mírně pod a okraje mírně vystupují. Celkové rozměry činí 70,1 mm * 144 mm * 8,6 mm a váží pouhých 149 g. Mobil dobře padne do ruky a velice příjemně se drží. Na čele telefonu se nachází přední kamerka, hned vedle ní je reproduktor a nalevo od něj je notifikační dioda.

Dole na bradě není žádné hardwarové tlačítko, veškerá tlačítka „domů“, „zpět“ a „nastavení“, jsou vyobrazena v podobě malých bodů, nejsou však nijak podsvícená, uživatel je tedy používá zcela intuitivně. Úplně nahoře se nachází 3,5mm jack a na spodní hraně je vlevo, nikoli uprostřed, umístěn nabíjecí micro USB port. Na pravé boční straně se nachází typické ovládací tlačítko zvuku a zapínací tlačítko.

Na levé straně je netypické tlačítko tzv. endurance módů, které po stisknutí převede telefon to režimu e-ink. Nad tímto speciálním tlačítkem se nachází slot na nano sim kartu a případně druhou nano sim kartu, nebo micro SD kartu. Zadní strana je trochu netypická. Aby nevyčnívala čočka fotoaparátu, který je umístěn vlevo nahoře, tak je čočka spolu s bleskem ohraničena stejně vysoko vystouplým polem černého vodorovně pruhovaného materiálu.

Na typickém místě se nachází fingerprint a dole je logo a označení telefonu a pod ním se nachází reproduktor. Čtečka otisku prstů je svižná a reaguje velice dobře. Provedení telefonu je buď v černé nebo v šedé barvě. Tmavá barva je značně nevýhodná, protože na sluníčku telefon rychle absorbuje teplo a v rukou to není příjemné. Na druhou stranu je ale elegantní.

Displej

Obrazovka telefonu je příjemná na pohled, barvy jsou teplejší, než jsem byl zvyklý, ale oči si brzo zvyknou, navíc je to pro ně pohlednější. Rozlišení je HD s 293 ppi. To se zdá jako nízká hodnota, avšak na displeji samotném to není nijak poznat a kvalita provedení je pro oko přijatelná. Displej reaguje brilantně na doteky a není na něm žádné problémové místo.

Nevýhodou je, že obrazovka zabírá pouze 67 % přední části telefonu, čili veliké množství tvoří na dnešní dobu nezvykle velké rámečky. Pokud jste si však již zvykli na větší rozměry displeje než je 5″, tak by se vám asi stěží přecházelo na menší velikost. Displej je sice dobře provedený, až na koukání na denním světle, ale každopádně mi chybí více plochy pro prsty. Na druhou stranu menší displej v tomto případě zaručuje i menší velikost telefonu a ten je tak kompaktnější a přenosnější.

Na přímém slunci je na displej stěží vidět a prohlížení si obrazovky na slunci i ve stínu při velice jasném dni není příliš jednoduché a to i když máte jas na sto procentní úrovni. Telefon nabízí i příjemný noční mód a tak není nutné doinstalovávat aplikace, které překrývají vrstvu obrazovky jinou barvou. Vždy jsem byl v noci zvyklý, že jsem pomocí aplikace Lux Lite stahoval jas klidně i na hodnotu – 40 %. U tohoto telefonu však jasnost obrazovky není tak vysoká a noční režim ji ještě ztmaví.

Fotoaparát

Vernee Thor E disponuje dvěma fotoaparáty. Jeden na přední straně, druhý na zadní straně. Ve předu je kamerka s 1,9 MPx a kvalita fotek tomu i odpovídá. Avšak osobně jsem čekal horší výsledky. Zajímavostí je, že i přední kamerka nabízí funkci HDR. Zadní kamerka už má více megapixelů, celkem 8 se světelností 2,4.

Ve spojitosti se slabým čipem je výsledná fotografie dle očekávání průměrná a bohužel i více tmavší, než by bylo třeba. Každopádně ale mohu říci, že fotoaparát nabíhá velice rychle, a poměrně svižně i zaostřuje. Výsledné snímky nejsou vždy detailně ostré a navíc jsou vyplňované šumem, každopádně pro zaznamenání zajímavých událostí je tento snímač zcela dostačující.

Fotografie ve dne

Focení ve dne vždy ztmaví fotografii, avšak za použití HDR režimu, který je celkem plynulý, lze pořídit na mobil kvalitní a barevně vyvážené snímky.

Bez HDR

S HDR

Focení uvnitř

Selfie ve kamerka ve dne

Selfie s HDR

Selfie bez HDR

Focení v noci

 

S HDR

Výkon a systém

Parametry telefonu Vernee Thor E jsou k dané cenové relaci a současnému trendu v mobilních technologiích poměrně dobré. Telefon disponuje osmijádrovým SoCen od MEdiaTeku s názvem MT6753 s procesorem ARM Cortex-A53. Nejvyšší frekvence je 1,5 GHz. Grafický čip je ARM Mali-T720 MP4 a operační pamět činí 3 GB.

Interní úložiště má 16 GB, z čehož je pro uživatele přístupných 10,13 GB. Ve výkonnostních testech je výsledek dle očekávání podprůměrný. V testu Antutu v6 získal 38 tisíc bodů, což je třeba 150 tisícový rozdíl od nově představeného OnePlus 5 (ten je sice 4,2x dražší /bez akční ceny u Thor E/, ale výkon je o 4,8x větší). V testech Geekbench v4 dosáhl výsledku na jednom jádru 624 bodů a na multijádru 2666 bodů. V renderscript testu dosáhl 1995 bodů. Celkově jde o mírně podprůměrný výsledek, avšak na samotnou plynulost aplikací a celého prostředí tyto nižší hodnoty neměly vliv. Vše bylo plynulé, bez záseků, a používání telefonu probíhalo hladce a svižně.

 

Systém VOS – plusy a mínusy

Společnost Vernee se rozhodla, že si upraví systém Android k obrazu svému. Proto ho předělala a nazvala ho VOS (Vernee Operating System) a běží na Androidu 7.1. Dle slov samotné firmy se však nejedná o standardní nadstavbu, ale o nový systém, běžící na Androidu čili něco jako různé distribuce Linuxu.

Za krátkou dobu testování mi na mobil přišly celkem tři aktualizační balíčky, do budoucna se však frekvence bude rapidně snižovat. Ve výsledku je skoro k nerozeznání od běžného prostředí Android. Hlavní změnou je možnost nastavení tzv. endurance módu neboli e-ink módu, který uživateli ušetří spoustu baterie tím, že barvy jsou vykreslovány monochromaticky a funkce telefonu jsou omezené. Například je zcela zakázána synchronizace dat, nebo je možné mít na hlavní obrazovce jen šest aplikací, které můžete používat. Uživatel si je sice může sám výběr oněch šesti aplikací měnit, ale je to mírně pracnější a tím pádem zdlouhavější.

Zmíněný šetřící mód by měl zaručit stand-by režim na 30 dní. Nevýhodou této funkce je, že když se vrátíte do běžného módu, tak se vám resetuje nastavení výchozích aplikací, což je zvláště nepříjemné, pokud používáte jiných launcher či klávesnici. Bohužel pak vždy musíte klikat na na zvolení výchozí aplikace, což je značně otravné a o to více je to nepříjemné, když ve VOS je nainstalován jejich vlastní launcher spolu s mě velice nepříjemnou TouchPal klávesnicí, která je bloatwarem, a nelze tedy odinstalovat.

Zmiňovaný e-ink mód je na snímku vlevo. Běžně je černobílý, avšak při pořízení screenshotu ho systém VOS zaznamená barevně.

E-ink mód však nemá přílišné využití, pokud chcete telefon běžně využívat. Prakticky není možné telefon používat na běžnou komunikaci, pokud ho máte v e-ink módu. Jelikož je vypnutá synchronizace a vy jste omezeni jen pár aplikacemi, které lze použít, jde tedy o nepraktickou věc, kterou využijete až v případě, že vám dochází baterie a vy víte, že na mobil pár hodin chodit nemusíte, a tak vám může zůstat v endurance módu, kde energie z baterky prakticky neubývá.

Zkoušel jsem používat endurance mód na plno jeden den a přitom plně využívat aplikace. Baterie vydržela den a půl, čehož je možné dosáhnout i při zapnutém spořiči baterie, který naštěstí nehází onu nepěknou oranžovou barvu do celého prostředí systému, jak tomu bylo dříve, ale jen mírně ztmaví jas. Na výkonu to není ani poznat.

Další změny jsou u Vernee Thor E spíše jen kosmetické a od běžného Androidu 7.1 se systém VOS příliš neliší. Je upraveno vzezření prostředí při telefonování, mírně je upravená notifikační lišta částečná i celá po vysunutí, mírně změněné nastavení a též jsou jiné ikonky pro vypnutí či restartování telefonu. V systému chybí integrovaná galerie. Fotogalerii si musíte stáhnout v podobě aplikace Google Photos, což velice vítám, alespoň pak uživatel nemá dvě totožné položky se stejným obsahem v telefonu. Navíc má tak zaručenou automatickou zálohu.

V telefonu je rovnou integrována aplikace od MediaTeku DuraSpeed na zrychlení uživatelem zrovna používané aplikace. Avšak v nastavení nebylo možné otevřít kolonku DuraSpeed, jelikož aplikace/položka v nastavení vždy spadla. Další změny v „novém systému“ nejsou, anebo nejsou pro oko patrné. Zajímavou funkcí je dvojí kliknutí na zapínací tlačítko. To vás i přes zamčenou obrazovku přenese se zavibrováním do fotoaparátu.

Problémem jsou například určitá omezení při používání aplikace Google a Google Now (Launcher). Například není možné si z neznámého důvodu nastavit rozpoznání řeči na hlasový pokyn „Ok, Google“. Anebo v Google Play se nezobrazují veškeré nainstalované aplikace. Měl jsem za to, že veškerý bloatwarový software se zobrazí v Google Play, anebo v nastavení, ale není tomu tak.

Hraní her

Vernee Thor E disponuje procesorem MediaTek MT6753 a 3GB operační paměti spolu grafikou ARM Mali-T720 MP4. Hardwarově nejde o zrovna žádnou oslňující výbavu, avšak překvapivě si tento telefon stojí velice dobře. Veškeré hry, které jsem zde zkoušel, fungovaly zcela bez problémů. Výjimkou byla hra, jestli to tak lze vůbec nazývat, Ingress, kde je zapotřebí lokace pomocí satelitů. Telefonu trvalo delší dobu připojení na družice a určení polohy, i když byla zapnutá mobilní data, tak pak při chůzi po mapě můj bod občas zvláštně skákal a létal. Déle trvalejší načítání polohy bylo při pobytu v budově, s čímž už nemají problém novější procesory.

Avšak hry jako FIFA Mobile, Asphalt Street Storm Racing, Clash Royal či Piano Tiles běžely bez jakéhokoli zasekávání, zamrzání či padání. Bylo však vidět, že se načítají pomaleji než jiné aplikace, avšak plynulost hraní byla bezchybná. Telefon se ani při náročnějších úkonech, jako je například hodinové intenzivní hraní, zapnutá Wi-Fi a lokace nepřehříval. Každopádně celková plynulost systému byla bez jediné chyby, žádné zasekávání, žádné zamrzání či padání, užívání telefonu na denní bázi bylo zcela plynulé.

Konektivita

Telefon má možnost připojení 4G na těchto frekvencích:

  • 1800 MHz
  • 2100 MHz
  • 2600 MHz
  • 800 MHz

Tedy hlavní „česká“ frekvence 800 MHz je zde zahrnuta. Telefon disponuje Wi-Fi jak s 2,4 GHz tak s 5 GHz. Sim kartu uživatel musí mít ve velikosti nano anebo micro. Pokud však použije velikost micro, nebude už moci vložit do zařízení micro sd kartu a ta je velice potřebná, jelikož uživatel má k dispozici pouhých 10 GB paměti.

K družicovému satelitními systému se uživatel může připojit pouze přes GPS, na další satelitní systémy se čip nedokáže připojit. Bluetooth je ve verzi 4.0 bez vylepšení Low Energy. Dle parametrů by měl podporovat i VoLTE, ale to jsem neměl možnost vyzkoušet. Avšak telefonní spojení je vždy v režimu HD, pokud jste na 4G síti. Telefonování je průměrné, druhá strana standardně slyšitelná, občas jsem zaznamenal šum či menší samovolné krátkodobé ztlumení během hovoru.

Baterie – úžasná i katastrofální zároveň

Baterie má kapacitu 5020 mAh, což je naprosto famózní kapacita, vezmeme-li v potaz, že telefon váží pouhých 149g. Telefon je nabíjen přes doposud ještě bohužel běžný a až příliš rozšířený port micro USB a tak energie proudící do zařízení potřebuje více času pokud nabíjíte přes neoriginální kabel a nabíječku. Pokud nebudete mít originální příslušenství, počítejte s tím, že vám nabíjení zabere šest hodin, z počítače ještě více.

Výrobce navíc tvrdí, že plného nabití při použití originálního příslušenství dosáhnete do dvou hodin, což by mělo být „rychlonabíjení“. Každopádně se nejedná o rychlonabíjení a je to jen marketingový tah. Rychlonabíjení by bylo kolem hodiny a půl podle současných běžných standardů. Každopádně s originálním příslušenstvím byste měli mít nabito za zmíněné dvě hodiny, mně se to však nepodařilo, a i tak se nabíjelo přes pět hodin.

Vernee Thor E poskytuje e-ink mód, o kterém jsem se již zmiňoval v předchozích odstavcích. Na běžné používání nepraktické a nevyužitelné, pokud však víte, že potřebujete, aby telefon vydržel skoro měsíc bez nabíjení a víte, že ho nebudete skoro vůbec používat, ale potřebujete ho mít v pohotovostním režimu, tak je to pro vás skvělá funkce.

Ostatní smrtelníci si vystačí s baterií o kapacitě 5020 mAh, která při opravdu velikém vytížení vydrží 17 hodin, z čehož SoT (Screen on Time – doba rozsvícené obrazovky) se pohybuje kolem 8 až 10 hodin. Pokud si zapnete šetření baterie,vydržíte i při vyšší zátěži (neustále zapnutá lokace, často používaná Wi-Fi a mobilní data, hraní her, brouzdání po internetu, pouštění videí a hudby), vydržíte i přes 32 hodin.

Stojí za pořízení?

Vernee Thor E pořídíte v akci za 100 dolarů čili za 2353 Kč, navíc nemusíte platit celní poplatky, jelikož zboží jde přes evropský mezisklad. A za tuto cenu v současné době, v této cenové kategorii, která spíše spadá do nižší třídy, neseženete lepší telefon, než je Thor E, který svojí výbavou spadá do (nižší) střední třídy chytrých telefonů.

Během testování jsem s ním byl velice spokojený, na začátku jsem se musel vypořádat s novinkami ve VOS či nějakými problémy, jako resetování výchozích aplikací při ukončení e-ink módu, avšak celkově na mě telefon dělá dobrý dojem, v rukou vypadá elegantně, prostředí je svižné a neměl jsme s ním žádné problémy, na rozdíl od jiných telefonů, které při podobném, ba i při tabulkově vyšším výkonu se zasekávají.

S Vernee Thor E jsem byl spokojený a vřele bych ho doporučil všem, kromě vývojářů a foto maniaků, ti potřebují odlišné „mašiny“. Jinak je telefon zcela využitelný kýmkoli. Byl jsem jeho plynulostí překvapen. Měl jsem totiž možnost testovat i dřívější modely od Vernee, ale zatím mě žádný z nich nenadchnul, jako tento.

Za možnost recenzování telefonu Vernee Thor E děkujeme firmě Gearbest.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Marián Tokár

26. 8. 2017, 12:12

Ahoj. Je možné v e-ink móde telefonovať a písať sms? Prípadne napr. Prezerať web alebo využívať aplikácie ktoré si nastavím?

Karel Čapka

VIP 27. 8. 2017, 9:50

Jde to. Vy sám si vyberete aplikace, které chcete používat.
:)

Vaclav Linhart

16. 7. 2017, 11:34

S rychlonabíjením to není žádná věda.
Mělo by jít o funkci „Pump Express charging“ samotného MediaTeku…

Dobít 5000 mAh bežnou nabíječkou je opravdu peklo, proto má dodávaná nabíječka nabíjecí proud 2A a je vlepší jí brát všude s sebou…

Jinak, podle zahraničních zdrojů má bateria reálnou kapacitu jen 4600…

V Antutu battery benchmark mi Thor E dosáhl hodnoty 17 726 +-, což je podobně jako Blackberry Keyone s 3500 baterkou a mnohem výkonějším hardwarem… Takže kolem a kolme, žádný zázrak se nekoná, ale nic to nemění na tom, že dva dny telefon zvládne při běžné záteži.

Karel Čapka

VIP 16. 7. 2017, 14:03

Benchmark se 17 tisíci body není pravda. Když je v normálním módu, tak má skoro 40 tisíc, když je v e-ink módu, tak má necelých 30 tisíc.
A nabíjení vážně trvá dlouho.

Vaclav Linhart

17. 7. 2017, 19:14

Eh, to si nerozumíme, nemyslím výkonostní 3D benchmarky, ale battery benchmark – ten neměří výkon, ale výdrž baterie

Dobrý den, mám dotaz na autora článku. Je opravdu doprava za 100 dolarů bez DPH i cla? Na stránkách gearbest je telefon z EU skladu za 129 dolarů. Děkuji.

Karel Čapka

VIP 29. 6. 2017, 15:39

Dobrý den, při psaní článku tomu tak doopravdy bylo, nyní však vznikly komplikace a toto bezdoplatkové poslání není prozatím možné, proto doporučuji pořídit z EU shopu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat