Apple představil iOS 11 – konečně souborový správce a další novinky

Apple představil iOS 11 – konečně souborový správce a další novinky
2017-06-05T21:14:28+02:00
• 5. 6. 2017

Dnes v podvečer v rámci úvodní keynote na vývojářské konferenci WWDC společnost Apple dle očekávání představil novou verzi mobilního operačního systému iOS verze 11. Ta přináší vcelku dost novinek, přičemž mnoho z nich je mířeno na tablety iPad. Dočkali jsme se konečně správce souborů, podpory drag & drop funkce a mírné úpravy designu. Krom toho byla představena také čtvrtá verze watchOS.

První novinky se udály v aplikaci Zprávy, kde jsou doplňky lépe dostupné. Zprávy, které smažete na jednom zařízení, se smažou na všech vašich zařízeních. Apple Pay již podporuje více než 50 procent podniků v USA. Nově půjde přes tuto službu posílat kamarádům peníze přímo ve zprávě.

Inovací prošla hlasová asistentka Siri. Ta je aktivní na 375 milionech zařízení. Siri dostala nový hlas, aby zněla přirozeněji. Měla by také být o dost chytřejší a vždy vám rozumět. Nově umí překládat z různých jazyků, bohužel jen v pár vybraných.

  

Aplikace Fotoaparátu se na poslední generaci iPhonů naučila kodek H.265 (HEVC), tedy bude možné nahrávat v tomto formátu. Fotit pak půjde do formátu HEIF. Fotoaparát se naučil také dlouho expozici. iPhony by také díky aktualizaci měly lépe fotit, především v noci. iOS 11 pro vývojáře přináší také nové API pro práci s hloubkou v jejich aplikacích.

Control center má zcela nový design a konečně nemá dvě záložky. Plně se naučil využíval 3D Touch pro zobrazení více podrobností. V galerii půjde díky funkci Live photo vybrat třeba o snímek dříve a nově budou moci být také ve smyčce. Apple Mapy získaly v pár amerických městech podporu zobrazení map obchodních center a letišť. CarPlay získal funkci „nerušit, když řídím“. Během propojení vašeho telefonu s autem tak budou všechny notifikace utlumeny.

  

HomeKit byl také aktualizován, aby podporoval reproduktory používající AirPlay 2. Díky tomu je možno spustit zvuk do více místností najednou. Apple Music získává pro vývojáře novou sadu MusicKit SDK a obsahuje nové funkce pro sdílení toho, co vaši přátelé poslouchají.

Obchod s aplikacemi AppStore získal nový design s novou záložkou Today. Ta vám bude doporučovat nově vydané aplikace a co by vás mohlo zaujmout. Na dolním panelu je také speciálně nová sekce pro hry, aby byly lépe dostupné.

Do systému přibyla nová funkce rozšířené reality. Ta vám umožní přidat si na stůl třeba virtuální kafe nebo to využít na hraní her. Jedná se ale především o nástroj pro vývojáře, kteří můžou tuto novou sadu integrovat do svých aplikací.

Nové funkce také přišly na iPad. Ten má nový dock na dolním panelu, který lze kdykoliv vyvolat tahem odspodu. Přepracován byl také multitasking pro jednodušší ovládání. Novinkou je také podpora drag & drop a především iOS konečně dostává souborový správce s podporou všech možných cloudových úložišť jako Google Drive.

Celkově bude novinek v iOS 11 opravdu hodně, o mnohých Apple ani nemluvil a jen zobrazil na plátnu. Například musíme vypíchnout možnost využít NFC na něco jiného než placení. Aktualizace na iOS 11 dorazí pro všechny na podzim.

Kompatibilita:

Zdroje: 9to5mac.com, live.theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat