Google vyřešil největší problém Androidu

Google vyřešil největší problém Androidu
2017-05-14T11:29:37+02:00
• 12. 5. 2017
1

Android je nejrozšířenějším mobilním systémem na planetě. Díky jeho architektuře se například podařilo dosáhnout toho, že vývojáři mohou napsat jednu aplikaci pro takřka všechny smartphony a tablety se systémem Android. Bohužel otevřenost kódu, požadavky výrobců a prováděné změny samotnými výrobci a operátory vedou k fragmentaci systému.

Hlavní nevýhodou je pak velmi náročné aktualizování systémů u zařízení. Výrobci přes své požadavky (launchery, dodatečné funkce, hardwarová specifika) musí upravit systém Android v jeho základních strukturách, což ve výsledku zdržuje. Proto se některá zařízení dočkají novějšího systému až po několika měsících od vydání Googlem.

Právě na tomto problému Google spolupracoval s nejrůznějšími společnostmi, což vyústilo v projekt Treble. Dojde v podstatě k oddělení úprav samotnými výrobci a systému Android. Díky tomu rozdělení bude jednodušší aktualizace systému bez nutnosti zásahů do původních zdrojových kódů.

Kromě toho Google spolupracuje s výrobci a implementuje jejich požadavky přímo do Android Open Source Project (AOSP). Například společnosti Sony a Qualcomm již přispěly se svými funkcemi a opravami chyb do AOSP, díky čemuž již nebudou muset dělat úpravy na své straně.

Projekt Treble je součástí Android O, a to dokonce i nyní v rámci developer preview. Nová architektura bude součástí každého smartphonu, který vyjde s Androidem O. Díky tomu bychom se měli konečně dočkat velmi rychlých aktualizací. Samozřejmě bude záležet, jak se této novinky ujmou výrobci.

Zdroj: android-developers.googleblog.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ján Valkovič

13. 5. 2017, 2:59

Môže to mať ďalší zaujímavý dôsledok, že sa predĺži podpora od výrobcov. Posledné Nexusy pravdepodobne dostanú Android O. Dostanú teda aj P?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat