Apple začíná dělat levné produkty komentář

Apple začíná dělat levné produkty [komentář]
2017-04-22T17:59:44+02:00
• 22. 4. 2017
8

Vzpomínáte na časy, kdy byl Apple inovátor a na trhu měl pouze drahé produkty? Pokud jste dříve v nabídce Applu našli nějaký levnější model, vždy to byl starší model. Jak to tak vypadá, Apple mění tak trochu filozofii. Začal v posledním roce totiž představovat i zcela nové produkty, které nikdy nebyly tvořeny jako to nejlepší na trhu. A teď mluvím především o telefonech a tabletech, počítače Mac nechme dnes stranou.

Začalo to vloni představením iPhonu SE. Na jednu stranu logický krok, iPhone 5s byl již zastaralý a bylo potřeba ho vyřadit z nabídky. Dříve by ho však bez náhrady Apple vyřadil a nechal v nabídce jednoduše jen současnou generaci a minulou generaci iPhonu. Jenže vloni místo vyřazení stvořil iPhone SE, což je v podstatě 5sko s procesorem a foťákem z modelu 6s. Na jednu stranu dává smysl udržet v nabídce model s čtyřpalcovým displejem. Své uživatele si jistě najde, jenže filozofie jedna velikost bude stačit všem, kterou Apple dříve vyznával, je dávno pryč.

Dnes jsou v nabídce tři velikosti a na podzim se pravděpodobně dočkáme další. Aneb styl zalíbit se všem, a každému nabídnout to, co se mu líbí. Ona to v zásadě není špatná věc, nabídku produktů to však dělá složitější a nemyslím si, že je to správný krok. Vždyť to byl právě Steve Jobs, který když se na konci 90. let vrátil do Applu, ukončil širokou nabídku a zcela ji zjednodušil. Každopádně, iPhone SE překvapil cenou. Dnes se prodává 32 GB verze za 13 tisíc, což je velmi přijatelné na výrobce z Cupertina.

Dalším do oka bijícím příkladem je nový iPad. Dříve nemyslitelné, aby se představil nový model, který bude mít především za úkol „být levný“. Dnes se tomu tak stalo a je to úkolem právě nového iPadu, který ani nemá jméno a jmenuje se čistě jen „iPad“. Předtím byl v nabídce model Air 2, který se doprodával a nabízel stále vcelku slušnou výbavu. Nahradil ho právě tento „iPad“, který se ale vrací o generaci zpět. Je totiž po konstrukční stránce identický s iPadem Air a tak postrádá třeba laminovaný displej a je tlustší a těžší. Jedinou inovací oproti původnímu iPadu Air je výkonnější procesor Apple A9. Nemyslím si, že zařadit zpět do nabídky model z roku 2013, který nabízí výprodejový hardware, je správný krok.

Pokud se tedy nad výše uvedenými konkrétními kroky zamyslíme, filozofie Applu se dost změnila. Dříve byl představen jeden nejlepší model a ten nahradil aktuální generaci. Žádná levnější alternativa, žádná snaha udělat produkty dostupnější. A také žádná snaha udělat více modelů, aby si každý vybral. V roce 2013 tu byl jistě pokus se jménem iPhone 5c, ten ale ve své podstatě nebyl úplně levný a také nebyl úspěšný.

Postupně jsme se během let však dostaly do dnešního stavu, kdy máme na výběr celkem 61 různých variant iPadů (různé barvy, různé velikosti pamětí, tři úhlopříčky) a celkem 56 různých variant iPhonů (různé generace, různé úhlopříčky, různé barvy a různé úložiště). A to je již opravdu hodně. Dle mého názoru až příliš. Zvlášť v nabídce iPadů se pravděpodobně ztratil i samotný Apple, když teď nový low-cost iPad pojmenoval jen iPad. Ztrácí již Apple dech? Co na to říkáte vy?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Ján Valkovič

23. 4. 2017, 19:40

Trh s tabletmi umiera, iPhone SE je jediný 4″ high-end na trhu, Apple reagoval na požiadavky trhu a SE do dnes nemá konkurenciu.
A treba si uvedomiť čo všetko sa zmenilo od smrti Steva Jobsa, Samsung pochopil, že plast na high-endy nepatrí a že TouchWiz potrebuje zmenu. A prišli lacné a dobré čínske telefóny.
Trh sa zmenil presne tam kde Apple zarába, na iPhonoch, musel reagovať na zmenu a reagoval. Čiže Apple nestráca dych, snaží sa udržať v sedle.

Mě je zatím jedno co bude Apple vyrábět dokud to nebude open source a nebude to otevřené tak si to kupovat v žádném případě nebudu.

Lukáš Košík

23. 4. 2017, 14:39

Je otázka, co znamená levný…
Byla by jedničková Octavia nově vydaná v roce 2017 s technologií a tvary prakticky z roku 1996, která by se dnes prodávala za 61 % ceny zbrusu nového modelu (tak jako se prodává iPhone SE za 61 % ceny iPhone 7) – tedy 250 tisíc dobrou koupí? Možná ano. Ale původní Octavia je na rozdíl od iPhone SE velikostně stále srovnatelná s poslední generací. Kdežto 4″ displej iPhone SE se svou velikostí dnes už řádí chtě nechtě do nižší třídy. To v autech ale odpovídá spíš takové Fabii. A koupil by si dnes někdo jedničkovou Fabii z roku 1998, (která má sice nový motor) za 250 tisíc? Když nový model stojí 241 900 Kč? :-D
Je potřeba si uvědomit, že iPhone SE vychází z 5 let starého iPhone 5 (ne opravdu ne z iPhone 5S) z kterého má stejné šasi a displej, který nejvíce ovlivňuje výrobní cenu. Nové díly se podílí na výsledné ceně max. 30 procenty. I když nové… Procesor a kamera jsou už 18 měsíců staré a čtečka 2,5 roku…
A podobné je to samozřejmě i s „novým“ iPadem….

apple je obyčejný levný telefon made in china, jako všechny ostatní telefony,je na něm ovšem něco zvláštního co na něm některé hlupáky fascinuje, a to je obří americká marže,přibližně 70 procent, hahaha… :)já osobně bych si koupil telefon přímo od čínanů bez usa překupníků se stejnou výbavou za zlomkovou cenu.

Jakub Cabal

23. 4. 2017, 9:46

iPhone SE možná není dokonalý, ale je to jediný slušný opravdu kompaktní telefon, který nemá konkurenci. Cena je odpovídající, neplatíte jen HW, ale také SW podporu na cca 4 roky. Tak dlouhou SW podporu vám žádný výrobce android telefonů nenabídne, bohužel. :-(

to jsou zase komenty :) iphone se nemá konkurenci, zkuste najít androidí telefon se špičkovou výbavou a úhlopříčkou pod. 5″ kromě compact telefonů od Sony, jejich řada x už nemá ani top specifikace, který stojí cca stejně a jsou aktualizovány po kratší dobu

Petr Hošek

23. 4. 2017, 7:41

Poněvadž aplle už to nikdo nechce, ale 13000 levný? A s tím systémem který nekomunikuje s žádným jiným,ubohý pokus…

Jakub Pustina

22. 4. 2017, 22:48

A kolik by si jako za ten krám SE měl diktovat. Vždyť je to telefon vyráběný z naprostého odpadu. Krom procesoru.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat