Google představuje Android O

Google představuje Android O
2017-03-21T18:21:32+02:00
• 21. 3. 2017

Ani letos se nedočkáme oficiálního představení Androidu O na vývojářské konferenci Google IO, jelikož jsme se dočkali už nyní. Google v podstatě představuje vývojářskou verzi, která má napomoci tvůrcům aplikací připravit se na nadcházející verzi a případně využít nové možnosti a funkce.

Zatím nevíme, co přesně značí písmeno O. Možná se dočkáme označení Oreo, ale možná taky ne. Toto prostě není na pořadu dne. Bohužel ani nevíme, kdy bude přesně oficiálně uvolněn ve stabilní verzi. Mělo by se tak stát ve třetím čtvrtletí tohoto roku. Mimo jiné víme, pro která zařízení je určena Developer Preview verze. Konkrétně si ji budou moci vyzkoušet majitelé smartphonů Nexus 5X, Nexus 6P, Nexus Player, Pixel C, Pixel a Pixel XL. Nexus 6 a Nexus 9 již nejsou zařazeny.

V první fázi bude systéme k dispozici v poměrně nestabilní verzi, kterou by nikdo neměl používat na standardním zařízení. Mnoho věcí nemusí fungovat korektně.

Pakliže očekáváte novinky zaměřené na uživatele, zklameme vás. Tato Developer Preview verze obsahuje zejména změny pro vývojáře. První se týká limitů pro aplikace běžící na pozadí. Zde se zřejmě Google snaží o omezení spotřeby energie, aby zařízení vydržela déle na jedno nabití.

Dojde k úpravě notifikací, respektive k jejich seskupování. Vývojáři budou moci vytvářet skupiny pro notifikace a ty pak seskupovat do jednotlivých celků. Tudíž se jedná o rozšíření běžného seskupování jako známe u Androidu 7.1.

Další novinka se týká přidání Autofill API. To budou moci využít například aplikace jako LastPass, díky čemuž budou moci vyplňovat formuláře, hesla, uživatelská jména na úrovni systému. Další novinka se týká rozšíření podpory obraz v obraze na tablety a smartphony.

Byla přidána podpora Bluetooth aptX, což jistě potěší uživatele vyžadující lepší kvalitu zvuku pro bezdrátová sluchátka. Navíc nové API je designované pro co nejmenší zpoždění zvuku. Další novinky se dočtou přímo vývojáři v oficiální zprávě.

Novinky v Androidu O – 1. díl

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat