Oculus prohrál soud s ZeniMax, musí zaplatit 500 milionů dolarů

Oculus prohrál soud s ZeniMax, musí zaplatit 500 milionů dolarů
2017-02-03T08:00:15+02:00
• 3. 2. 2017

Facebookem vlastněná firma Oculus prohrála soud s herním producentem ZeniMaxem. Soud ve středu potvrdil žalobu ZeniMaxu a prohásil, že Facebook ukradl této společnosti její duševní vlastnictví z oblasti virtuální reality. Nyní Facebook musí zaplatit 500 milionů amerických dolarů, čili 12 miliard korun českých. Facebook odkoupil Oculus v roce 2014 a zakladatel této sociální sítě prohlásil, že si není vědom nějakého problému souvisejícím s krádeží osobního vlastnictví mezi těmito subjekty. Zuckerberg však již například lhal o pořizovací ceně Okulusu. Dříve tvrdil, že zaplatil dva miliony dolarů, nyní u soudu přiznal, že to byly miliony tři. Věděl tedy i o problému s krádeži duševního vlastnictví a využití know how na jeho technologii specializující se virtuální realitou?

Pro Facebook se jedná o marginální částku

ZeniMax se soudil s Oculus kvůli krádeži duševního vlastnictví, konkrétně šlo o to, že zakladatel Oculus Palmer Luckey komerčně využíval počítačový kód ZeniMaxu a další obchodní tajemství k vývoji vlastních produktů. Podle jejich tvrzení bylo zařízení Oculus Rift primitivní do doby, než John Carmack přinesl inovativní nápady na vylepšení, které si přinesl z ZeniMaxu. Carmack byl totiž jeden ze zakladatelů Oculusu a při odkupu Oculusu Facebookem byl zaměstnacem společnosti ZeniMax, proto měl přístup k jejím technologiím. Nyní je u Oculus VR technickým ředitelem.

Soud shledal spolučnost Oculus vinnou z porušení autorských práv, dále z porušení dohody o mlčenlivosti a za zneužití Oculus ochranných známek. Z dalších obvinění, jako například za krádež obchodního tajemství, byl Oculus zproštěn. Oculus se však nehodlá smířit s takovýmto výsledkem. „Jádrem tohoto případu bylo, zda Oculus ukradl firmě ZeniMax jeho obchodní tajemství, a soud rozhodl, že nikoli. Samozřejmě jsme zklamaní z několika dalších aspektů dnešního verdiktu, ale to nás neodradí, určitě se odvoláme a věříme ve zdárné dokončení procesu,“ řekli zástupci Oculus pro americké novináře CNBC.

Provozní ředitelka Facebooku Sheryl Sandbergová po rozhodnutí soudu o zplacení odškodnění ve výší 500 milionů amerických dolarů firmě ZeniMax prohlásila, že ji zklamaly některé body soudního rozhodnutí. „Zvažujeme naše možnosti k odvolání, tento soud nás však nijak podstatný pro udržení naší finanční situace,“ dodala. Navíc při pohledu na burzu NASDAQ akcie Facebooku nejsou nijak výrazně zasaženy.

 

Zdroj: cnbc.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat