Rozmohl se nám tady takový nešvar – absence 3,5mm jacku komentář

Rozmohl se nám tady takový nešvar – absence 3,5mm jacku [komentář]
2017-01-13T20:52:23+02:00
• 14. 1. 2017
30

Vloni na podzim jsme se dočkali představení iPhonu 7 bez 3,5mm jacku pro připojení sluchátek. Nebyl to sice první telefon, který tento konektor odstranil, je ale rozhodně nejprodávanější. Tím pádem má tento krok velmi široký dosah. A zasáhl i mě, používám totiž nyní iPhone 7. A tak žiji již čtvrt roku bez 3,5mm jacku a chci se s vámi podělit o to, jaká vlastně tato „budoucnost“ je.

Kuráž

Byl to opravdu odvážný krok od Applu jen tak ze dne na dne bez pořádné alternativy odstranit fungující konektor. Je však vcelku impozantní, jak dlouho se tu tento standard udržel. Poprvé byl totiž používán již kolem roku 1870 při přepojování na telefonních ústřednách.

Dnešní velikost 3,5 mm byla představena v 60. letech minulého století, samotná technologie se však moc nezměnila. Z tohoto hlediska tak vlastně jeho vynechání vcelku dává smysl, jelikož jack je analogový a již zde máme lepší plně digitální alternativu. To bych mohl říct, kdyby tu nějaký univerzální nástupce byl. Jenže tomu tak bohužel není a žádný nový standard, který by najednou začali všichni integrovat tu není.

Nesmysl

Konkrétně Apple řeší absenci sluchátkové konektoru Lighting konektorem nebo bezdrátovým spojením. Ani jedno řešení však není ideální řešení. Problémů je hned několik. V balení k iPhonu 7 sice dostanete EarPods sluchátka s Lighting koncovkou, jenomže tato sluchátka si již nepřipojíte k ničemu jinému než k iPhonu (popřípadě iPadu). Ani k počítači od stejného výrobce. A tak zatímco dříve jsem si mohl bez problémů starší EarPods s jackem zapojit do notebooku, dneska to již nejde. Musel bych nosit další sluchátka s jackem. Aspoň, že obsah balení iPhonu doplňuje opačný adaptér, tedy z 3,5mm jacku na Lighting konektor. To vám alespoň umožní připojit svá původní sluchátka. Jenže nosit u sebe malý adaptér rozhodně není žádná výhra.

Další velký problém tkví v nemožnosti zároveň nabíjet a poslouchat hudbu. Tento problém mě za celou dobu používání asi nejvíce iritoval. Osobně mě to asi donutí pořídit si bezdrátová sluchátka, které zatím nemám. Běžně třeba v práci poslouchám hudbu z telefonu. Jenže když se mi dnes vybije baterka, tak musím přestat poslouchat hudbu a začít nabíjet. Velmi omezující. Přitom stačilo integrovat bezdrátové nabíjení a svět by byl hned aspoň o trochu růžovější.

Ohledně bezdrátových sluchátek je situace o to vtipnější, že Apple představil své AirPods, jenže si za ně účtuje částku pět tisíc korun. Naštěstí je na trhu celá řada jiných bezdrátových sluchátek i v levnějším segmentu. Je zde však nutno podotknout, že technologie Bluetooth nenabízí takovou kvalitu jako klasické drátové spojení.

Ovce

Dobře, tak Apple se zbavil sluchátkového konektoru. Bohužel tento nešvar začínají následovat i další výrobci jako ovce. HTC představilo modely U také bez jacku, a Samsung ve svém novém top modelu ho má též vynechat. Na platformě Android je však situace o něco lepší.

Novým standardem pro sluchátka se má stát USB-C. Dnes sice na trhu nekoupíte snad žádná sluchátka s touto koncovkou, to se snad brzy změní. Jenže opět bohužel nebude moci drátově dobíjet a zároveň poslouchat hudbu. Zde sice někteří výrobci můžou integrovat bezdrátové nabíjení, to ale není tak rychlé.

Pokud si porovnáme kuráž Applu při odstranění 3,5mm jacku a při vybavení nových Macbooků Pro jen konektory USB-C, je druhý zmíněný krok vlastně vcelku logický. USB-C je totiž nový plně univerzální standard a náhrada za klasické USB. A ačkoli dnes budete používat spoustu adaptérů, stále můžete nabíjet a poslouchat hudbu zároveň. Lighting však rozhodně plnohodnotná univerzální náhrada není.

Jednou stejně musel odejít

Jistě je třeba se posunout dál. Konektor 3,5mm jack je dnes již vcelku zastaralý a vzhledem k miniaturizaci a ztenčování telefonu na něj pravděpodobně nebude ani místo. To již můžete vidět třeba u Moto Z, která je tak tenká, že se tam jack jednoduše nevejde. Jenže masivně tento konektor odstranit bez plnohodnotného nového standardu není úplně šťastné řešení. Zvlášť Apple to dle mého názoru nezvládl, jelikož takové bezdrátové nabíjení mít iPhone 7 klidně mohl.

Na druhou stranu je to pravděpodobně jediný výrobce, který si to může dovolit aniž by mu to nějak ovlivnilo tržby. A jak to tak vypadá, určí se tím i trend a ostatní ho již dnes začínají následovat. Osobně však koupi zařízení bez 3,5mm jacku nedoporučuji. Minimálně ne v blízké době, vrací nás totiž spíš do dob minulých než budoucích. Před deseti lety, telefony také jacky neměly.

Jaký je váš názor na tento trend? Podělte se s námi o něj v diskuzi

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Zdeněk Pohl

16. 1. 2017, 10:27

Android police 13.1. zveřejnil článek, kde napsali že Samsung S8 bude mít jack. A že to mají ze spolehlivého zdroje. Co mě zarazilo, bylo napsat „Dnes sice na trhu nekoupíte snad žádná sluchátka s touto koncovkou, to se snad brzy změní.“ Stačí hledat. JBL jedny USB C sluchátka představil už loni. Článek jsem dohledal na 3.8.2016(cnet). To mi tam docela nesedělo.

Marek Pridal

16. 1. 2017, 8:53

Tak proč tam nedají aspoň 2.5mm jack-sice by musela být pro některý sluchátka taky redukce ale furt lepší něz přes microUSB

Miroslav Růžička

VIP 17. 1. 2017, 19:58

Obávám se, že právě menší jack by nic nevyřešil, protože stále by ve většině případech byla třeba redukce. Navíc i ten menší jack je stále větší než než USB-C konekto

tak nevím..ten první odstavec..sluchátka jsou čistě analogovou záležitostí..:D

Jsem zvědav kdy zruší microUSB , lightning atd. :-) , akorát se tam chytá bordel 😁😁😁. Přece vás nikdo nenutí to kupovat , já to třeba také nekoupím ,kabel ničím nenahradíš 😁

Michal Motyčka

15. 1. 2017, 10:32

Tenhle krok od Applu je uspechany a skoro mi to zavani spise PR, nez nejakym pokrokem. Adekvatni nahrada neni, nabijet a poslouchat je docela bezne a melo by to ji i bez adapteru. Takhle obecne. Ja osobne uz nekolik let mobil na poslouchani hudby nepouzivam a to hlavne kvuli setreni baterie. Posledni dobou se to sice zlepsuje, ale pred par lety jsem si radeji poridil mensi mp3 prehravac a ten taham s sebou, kdyz potrebuji a nezatezuju mobil jeste vic.

Kulisek Kulich

15. 1. 2017, 3:45

Není nutné pořád ztenčovat telefony. Chci něco cítit v ruce. A bluetooth sluchátka mě zaujmou, až na jedno nabití vydrží aspoň 50 hodin.

Tohle je nehorázná drzost, naprostá ignorace toho, že to používáme skoro všichni a dál chcem. Tu moc nemá Apple v rukách tu moc mají lidé a o to víc je to smutné jak jsou lidé vypatlaní. Nadávají na to, ale stejnak si to koupí? Je to normální? Uspokojovat se s něčím co ti nadiktují? To jako vážně lidi v sobě nemaj tu sílu proti tomu něco dělat? To už jsme na tom tak špatně že miliony lidí radši sklopi hlavu a podpoří něco co nechtěj? Umíte si představit, že by si to nikdo k vůli tomu nekoupil? Co by Applu asi tak zbylo? Dál by vnucoval mobil bez jacku? Asi by ho tam kvapem vrátil zpátky a to je víc než jasné, protože penízky jsou pro ně tím nejhlavnejsim faktorem. Jim na lidech nezáleží, nezajímají je potřeby lidí, diktuji co se nám má líbit a lidi jak ovce bez samostatného myšlení tomu vesele kvitují. Je mi z lidí na nic. Nemají vlastní názor. Nemají ochotu věci měnit i když je to sere. Proto taky spejeme do pořádný píče v čele s našimi vysinutymi diktatorskymi vůdci kteří jsou přesvědčeni o tom že vi co je pro nás nejlepší. NASRAT! Probuďte se.

Pavel Kempný

14. 1. 2017, 18:44

Řešení stoji $2 USD
USB 3.1 Type C Headphone Jack Adapter AUX Cable USB-C Type-C to 3.5mm Converter for Samsung/HTC Bolt 10 evo/Mote Z/LG
http://s.aliexpress.com/A3IrqQVZ
(from AliExpress Android)

Petr Brejcha

14. 1. 2017, 18:28

Používám sice bezdrátová sluchátka, ale Jack je alternativa, když jsem na cestě a u bezdráťáků se vybije baterie.

Pavel Kempný

14. 1. 2017, 18:26

Bože to je komedie. Čínské eshopy už se teď plní různými redukcemi. Kdyby se aspoň dalo za rozumnou cenu sehnat bezdrátové řešení. Dodnes není. Buď má nedobrý zvuk, nízkou výdrž nebo extrémně vysokou cenu že adaptér a drátové sluchátka vyjdou mnohem. levněji.

Tak si prostě takového zařízení nekoupim.

avenged avenged

14. 1. 2017, 14:36

mám sluchátka za desítku, přístroj bez Jacka mi nesmí do baráku

Tomas Keller

14. 1. 2017, 14:02

Ano, Jack je sice starý, ale pořád ho má snad každé elektrické zařízení (nemyslím kávovar nebo mixér) a asi jen tak nezmizí. A to, že ho Apple a Samsung dává pryč je jen důkaz toho, jak moc jim jsou u řitě zákazníci. HTC – to riskuje až moc.

Lukáš Bodnaruk

VIP 14. 1. 2017, 11:32

A co nějaká malá rozdvojka? Jako tomu bylo u jacku? Mohlo by to být ve verzi USB-C -> 2x USB-C nebo USB-C -> 3,5 Jack + USB-C

Pavel Kempný

14. 1. 2017, 18:28

http://www.aliexpress.com nebo http://www.gearbest.com a další. za pár šupů.

Edit:
cena necelé $2 USD
USB 3.1 Type C Headphone Jack Adapter AUX Cable USB-C Type-C to 3.5mm Converter for Samsung/HTC Bolt 10 evo/Mote Z/LG
http://s.aliexpress.com/A3IrqQVZ
(from AliExpress Android)

Michal Ondruška

14. 1. 2017, 11:13

ja taketo zariadenie kupovať nebudem, a vyhnem sa tomu pokiaľ sa to bude dať.

Blbost… presunuti DACu do sluchatek zvysi jejich cenu a vytvori nutnost vyrabet dva typy. Jeden pro mobily a jeden pro pc/hifi/audio… bezdratovy sluchatka jsou dobry tak na poslouchani youtube nebo free verze spotify..

To je prostě Apple—nebojí se na to jít jinak a hlavně nově. Já,velký jablíčkář,už dneska musím říct ,že je dobře když není jack.Koupil jsem kvalitní bezdrát sluchátka beats wirelles studia a můžu zodpovědně říct,že by mi dneska klasický drát i vadil–síla volného pohybu je k nezaplacení.

Zdeněk Mička

14. 1. 2017, 11:53

Tak teď jsem se málem potrhal smíchy,napsat o Beatsech jako o kvalitních sluchátkách,to už chce notnou dávku odvahy. Možná pro toho,kdo neslyšel jiná a lepší,ale to stále nemění nic na faktu,že jsou to velice průměrná sluchátka,kulantně řečeno.
Apple jde na to cestou-my víme,co je pro zákazníka nejlepší,tudíž já tuhle myšlenku odmítám. A je jen dobře,že jsou tady stále výrobci,kteří se alespoň prozatím starého,ale roky osvědčeného řešení nehodlají vzdát.

ano jsou dobrá. uznávám že existujou lepší,ale těch horších je většina. Budete se divit,ale měl jsem možnost vyzkoušet hodně bezdrát sluchátek–já je kupoval v roce 2015 ty studia a v tu dobu těch lepších nebylo moc-spíš skoro žádný.Pokud se trochu v tom orientujete tak i v beats je několik možností. S tímto se setkávám často– většina lidí pomlouvají či z nějakýho důvodu odmítají výrobky applu ale přitom jakkékoliv zařízení neměli v ruce déle než minutu.je ale zajímavé,že přitom apple je nejvý ce kopírovanou značkou–každý výrobce už jen kouká,jak tu samou věc dát do svého zařízení…to je holej fakt

avenged avenged

14. 1. 2017, 14:38

kvalitní bezdrátová beats???v čem jsou proboha kvalitní? jestli se dozvím, že ve zvuku,tak padnu na krovky….

připomínáte mi husy…..ty taky kejhaj a neví proč

avenged avenged

15. 1. 2017, 7:24

jasně, nejspíš jsem je nikdy na uších neměl,a určitě po měsíci nešly do frcu,jenom tak si placam,aby bylo o čem psát

Ivan Analev

14. 1. 2017, 9:15

Apple s náma vyprcává.

Přemysl Vaculík

VIP 14. 1. 2017, 9:24

Ale v tomto nebyl první. Na druhou stranu se díky němu přidá k novému trendu více výrobců.

Jiří Mrázek

14. 1. 2017, 8:51

Stačí aby tam konektory USB C byly dva a je po problému

Přemysl Vaculík

VIP 14. 1. 2017, 8:55

Souhlasím, ale výrobci si najdou výmluvu, že by to žralo baterii, konstrukce by byla slabá, nebyl by prostor pro větší baterii a podobně.

přesně tak a ve výsledku tam stejně narvou baterii s menší kapacitou :D

Jirka Havelka

14. 1. 2017, 14:42

To je proto, že každa nová generace má dle promo cintáků minimálně o 20%nižší spotřebu energie a stejně velký nárůst výkonu…;-) Za chvíli nebude potřeba baterie vůbec žádná. A první s tím přijde, hádej kdo.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat