O2 aneb levné tarify pro státní správu

O2 aneb levné tarify pro státní správu
2019-06-20T21:14:31+02:00
• 15. 12. 2016

V minulých týdnech jsme vás informovali o tom, jak žalostné tarify jsou v České republice nabízeny zákazníkům. Česká republika se umístila mezi nejhoršími státy v Evropské unii. Hodnoceny byly ale pouze tarify určené pouze pro fyzické osoby. Operátoři nabízejí také služby pro svou firemní klientelu. A právě nabídka tarifů pro firmy je mnohdy znatelně odlišná od toho, co je nabízeno fyzickým osobám. S pomocí Registru smluv jsme se podívali na to, jaké tarify jsou nabízeny pro subjekty státní správy. V našem seriálu zhodnotíme postupně nabídky všech 3 operátorů. Po analýze nabídek pro Vodafone jsme se nyní podívali na druhého operátora O2.

o2-logo

ZPŮSOB HODNOCENÍ

Stejně jako v případě analýzy Vodafone, tak i v rámci porovnání pro O2 jsme se prvotně zaměřili na neomezené tarify. I v tomto případě nás budou zajímat pouze neomezené tarify s datovými limity. Pro testování jsme tedy využili tarifů FREE CZ. Stejně jako v případě porovnání tarifů pro Vodafone, tak i u O2 nás zajímají pouze tarify uvedené v oficiálních cenících.

o2_cenik

V námi prováděném testu budeme porovnávat tyto tarify v hodnotě bez DPH. Stejně jako v případě testu Vodafone tarifů, i O2 nabízí svým klientům dotace na nákup HW a příslušenství nebo zvýhodněné roamingové služby. Ani ty však v tomto tarifovém porovnání nebudeme k těmto zvýhodněním přihlížet. Detailněji jsme se způsobu hodnocení věnovali v prvním článku.

O2 a struktura smluv

O2 své smlouvy skládá obdobným způsobem jako Vodafone. Pro naše účely musíme uznat, že se smlouvy dobře čtou a jednotlivé ceníky jsou srozumitelně popsány. Jelikož jsou smlouvy uzavírané pro firemní klientelu, v cenové nabídce se setkáváme pouze s cenami uváděnými bez DPH. Tyto ceny také budou předmětem našeho porovnání. Oproti firmě Vodafone se nám podařilo porovnat nabídky pouze u 4 subjektů státní správy. Větší počet jsme nezískali z toho důvodu, že jednotlivé subjekty nezveřejnily do Registru smluv přílohy s ceníky.

TARIFY S DATOVÝM LIMITEM DO 1 GB

O2 nabízí pro běžné zákazníky v této kategorii tarif FREE CZ Data S. Tento tarif je k dostání za 412,40 Kč. Zákazník má kromě neomezeného limitu pro volání a SMS zpráv také nárok na 200 MB datový limit.

V našem testu do této kategorie zapadlo pouze Město Soběslav. Za 360 Kč si zástupci města mohou přijít na neomezený tarif a 150MB datový limit. Za 390 Kč mají pak zástupci v tomto městě nárok na datový limit 1 GB.

Město Soběslav a jeho nabídka pro tarify do 1GB

TARIFY S DATOVÝM LIMITEM DO 5 GB

Pro fyzické osoby nabízí v této kategorii O2 rovnou dva tarify – FREE CZ a FREE CZ data 5 GB. U prvního jmenovaného tarifu si zákazník měsíčně musí připravit 619,01 Kč bez DPH. Za tuto cenovku má nárok na 1,5GB datový limit a neomezené volání a SMS zprávy. U tarifu FREE CZ data 5 GB lze již z názvu odvodit, jaký je hlavní rozdíl. Zákazník má za cenu 825,60 Kč bez DPH nárok na 5GB měsíční datový objem.

Pro subjekty státní správy je zde operátor poměrně štědrý. Překvapivě je také štědřejší než u tarifů do 1GB. Celkem nám do tohoto hodnocení zapadly 3 subjekty. Tarif s 1,5GB datovým limitem obdrželo Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci v Praze 10 za cenu 120 Kč. Vojenská lázeňská a rekreační zařízení a Vojenská nemocnice Olomouc pak za 79 Kč obdrží neomezený tarif s 3GB datovým limitem.

o2_tarif_do_5gb

TARIFY S NEJVYŠŠÍM DATOVÝM LIMITEM

O2 nabízí pouze jeden tarif s datovým limitem 10 GB. Jedná se o FREE Evropa Data XL. Kromě neomezeného volání a SMS zpráv má uživatel nárok na již zmiňovaných 10 GB. Zároveň má však neomezené SMS zprávy a volání v Evropě a k tomu také 300 MB limit pro evropské státy. To vše za cenu 1 404,13 Kč bez DPH.

Stejně jako jsme tomu byli svědky u Vodafone, i O2 má pro zákazníky státní správy připravenou bohatší nabídku. Dokonce jsme se v tomto případě setkali i s neomezeným tarifem. Vojenská lázeňská a rekreační zařízení a Vojenská nemocnice Olomouc za cenu 99 Kč mají nárok na neomezený tarif s 10GB datovým limitem. Vojenská nemocnice Olomouc se rovněž může těšit na 30GB datový limit a neomezené volání a SMS zprávy za 150 Kč. A v neposlední řadě musíme opomenout také to, že Vojenská lázeňská a rekreační zařízení za cenu 199 Kč nemají data omezena vůbec.

Ceník nejlepších tarifů pro státní správu

ZHODNOCENÍ

Ani v případě O2 nabídek pro subjekty státní správy nejsme překvapeni. Operátor nabízí výrazně výhodnější nabídky pro tyto zákazníky. A stejně jako v případě prvního zkoumaného operátora, i u O2 jsme zaznamenali největší rozdíl u tarifů s maximálním datovým limitem. Operátor rovněž nenabízí pro fyzické osoby nabídky s měsíčním datovým objemem vyšším než 10 GB. A to nám v nabídce velmi chybí.

VÝZVA

Jak jsme uvedli v úvodu článku, vycházíme z Registru smluv a hodnotíme pouze subjekty státní správy. V rámci komplexního hodnocení bychom chtěli v redakci zhodnotit i tarify pro ostatní firemní zákazníky. Pokud byste se tedy chtěli zapojit do této analýzy, můžete nám na redakční email zaslat ceník operátora pro vaši konkrétní společnost. Veškeré údaje budeme samozřejmě anonymizovat.

Cenové nabídky zasílejte na: redakce@dotekomanie.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Redakce

Dotekománie vás provede světem mobilních zařízení a technologií. Čtěte, ptejte se, komentujte.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat