Baterie, která změní chytré telefony?

Baterie, která změní chytré telefony?
2016-11-20T18:00:31+02:00
• 20. 11. 2016
4

Každý známe ten problém, že mobilní telefon nevydrží dlouho nabitý. Čím většími displeji a nabušenějšími procesory telefony disponují, tím více energie spotřebovávají. Když chcete, aby vám vydržel déle, musíte mít větší baterii v telefonu, to je však spojeno s vyšší hmotností. S řešením přišli výzkumníci ze Standfordské univerzity a vědci z týmu ITRI, kteří představili nový typ hliníkové baterie.

urabat-aluminum-battery

Extrémně rychlé nabíjení a dlouhá výdrž

Současné lithium-iontové baterie trpí problémy, jako jsou krátká výdrž, vyšší cenové náklady na výrobu či delší doba napájení. I kvůli opakovanému nabíjení jsou Li-on baterie méně efektivnější a vydrží kratší dobu. Tyto nedostatky řeší nová hliníková baterie URABat (Ultrafast Rechargeable Aluminum Battery), která je zcela revoluční.

URABat se zcela nabije během jedné minuty. Dále dokáže být nabita a vybita celkem 10 000 krát, aniž by ztrácela na své účinnosti. Po celou délku životního cyklu její efektivita klesla na 98 %. Nespornou výhodou je i její tloušťka a tvárnost. „Jedná se o zcela flexibilní materiál, který je tlustý jako papír a při všemožném ohýbaní nehrozí jeho vznícení. To zaručuje bezmezné množství bezpečného využití,“ prohlásili zástupci výzkumného týmu ITRI. Navíc při přímém poškození se baterie nevznítí (viz video).

Cenově je na tom také skvěle. Podle výzkumných týmů je výrobní cena hliníkové baterie o polovinu nižší než u baterie li-onové. Kromě menší spotřební techniky je možné pohánět těmito bateriemi i menší dopravní prostředky, jako například skútry či elektro kola. Využití je možné i pro skladování elektrické energie u zdrojů obnovitelné elektrické energie, jako jsou větrné elektrárny.

o

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

To zní jako pěkné scifi…

Karel Čapka

VIP 21. 11. 2016, 13:45

Zni, ale kdyby to doopravdy fungovalo, bylo to skvele.

tak nějak, tohle je článek číslo 2154

Tomi Hujčák

20. 11. 2016, 8:49

hmm, jestlipak to neni taky posledni krát co o ni slysime. jako u mnoha doted.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat