Google vylepšil nástroje pro práci

Google vylepšil nástroje pro práci
2016-10-05T08:37:12+02:00
• 5. 10. 2016

Každý se jistě již někdy setkal s tím, že vámi vykonávaná práce byla lehce chaotická. Mnoho z nás pak při práci používá celou řadu počítačových nástrojů. Bohužel ne vždy nám počítačové nástroje určitou efektivitu zajistí. Proto se Google rozhodl vylepšit jeho internetové nástroje tak, aby nám při pracovním nasazení usnadnil práci.

Google ve své tiskové zprávě poukazuje na to, že 3 pracovní dny se zabýváme aktivitami. jako je psaní emailů, plánování a účast na různých schůzkách, získávání informací apod. Pouze 2 pracovní dny pak skutečně vykonáváme tu práci, na kterou jsme byli zaměstnavatelem najati. A proto se Google rozhodl vylepšit jeho sadu nástrojů tak, aby se situace spíše obrátila.

Google Disk a schůzky

Jelikož je celá řada služeb dnes propojená, Google se snaží tuto situaci využít. Proto nově spouští u Google Disk službu Quick Access. Tato novinka uživateli navrhne na úvodní obrazovce ty aplikace, které byste právě mohli potřebovat. Provede to na základě různých signálů, jako je interakce s kolegy, účast na schůzkách nebo poslední aktivita v Google Disk. Tím by se nám tak mohl zkrátit čas, kdy hledáme potřebné soubory.

To však u Disku není vše. Google se zaměřil na to, že je jejich úložiště často využíváno k týmové spolupráci. Proto spouští Google Disk určený přímo týmům. V něm budou moci snadněji spravovat práva, upravovat uživatelské role. Jednoduše budou mít uživatelé větší dohled nad tím, co se s jejich týmovým úložištěm děje. Google samozřejmě počítá s tím, že se týmy často mění, tudíž zjednodušil i možnosti přidat či odebrat uživatele.

g-suite-product-launch-2

Týmový Google Disk, zdroj: Google

dqa-final-looping
Doporučení aplikací v Google Disku, zdroj: Google

Další novinka se týká našeho pracovního plánování. Pokud využíváte Google Kalendář, můžete k vytvářené schůzce přiřadit kolegy. Mnohdy se ale stane, že někdo má na daný čas naplánovanou jinou aktivitu. Proto Google na základě přidaných kontaktů navrhne čas, kdy žádný z uživatelů nemá naplánovanou schůzku.

Myslelo se také na to, že uživatelé spolu mnohdy komunikují napříč různými destinacemi. Google Hangouts proto nově nebude potřeba stahovat, využívat pluginu v prohlížeči nebo nebudete muset odesílat pozvánky. Stačí pouze odeslat krátký link na hovor, včetně přidání telefonních čísel účastníků. Poté již budete moci s kolegy probírat potřebné informace tak, jak jste si již zvykli. Pozvat budete moci až 50 účastníků. Nechybí samozřejmě integrace s Google Kalendářem.

ios-gif_for-blog-and-social gsuite-product-launch-3

Novinky v Google Kalendář a Hangouts, zdroj: Google 

Google dokumenty

Nechybí ani vylepšení týkající se práce s dokumenty. Začněme Google Tabulkami. V nich byla zpřístupněna funkce dotazování. Pokud zadáme do vyhledávacího pole otázku, počítač se nám na ni pokusí automaticky odpovědět. To využijete například v okamžiku, kdy chcete zjistit hodnoty v určitém sloupci. Pokud zadáte vhodný dotaz, Google Tabulky vám napoví, co za hodnoty daný sloupec obsahuje – například vám vypíše konkrétní vzorec v daném sloupci.

Vylepšení dostaly také Google Dokumenty. Ty mají obdobnou funkci jako Google Tabulky. Pouze s tím rozdílem, že můžete přímo v aplikaci vyhledávat články s obdobným tématem, o kterém právě píšete. Nechybí ani doporučení dokumentů z vašeho Google Disku, které jsou tematicky podobné.

de-sheets-final

Změny v Google Tabulkách, zdroj: Google

de-docs-final-social

Změny v Google Dokumentech, zdroj: Google

A aby toho nebylo málo, tak i Google Prezentace obdržely podobné vylepšení. Poté, co vytvoříte konkrétní obsah, můžete využít návrhu šablony, kterou obstará opět funkce Explore. Google si od tohoto vylepšení slibuje, že tvůrcům prezentací ušetří až 30 % času, které tráví nad formátováním šablony.

de-slides-v10-forblogtest

Změny v Google Prezentacích, zdroj: Google

Novinek rozhodně není poskrovnu. Google se, jak jsem v úvodu článku zmínil, zaměřil především na zefektivnění práce. Od novinek si hlavně slibuje to, že se uživatelé mohou častěji věnovat jejich hlavní pracovní náplni. A na závěr zprávy nás také navnadil na další novinky, které by mohly brzy přijít.

Zdroj: cloud.googleblog.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat