LG G5 – král fotografie s mnoha nedodělky recenze

LG G5 – král fotografie s mnoha nedodělky [recenze]
2016-09-13T11:50:18+02:00
• 13. 9. 2016

dav

1

LG G5 již nepatří k úplně nejnovějším modelům, přesto se nejen v České republice stále jedná o velmi vzácný telefon, o který nejen že není zájem, ale navíc jej mnoho obchodů zatím oficiálně nenabízí. Nám se díky českému T-Mobile podařilo telefon získat na otestování, a tak vám nyní přinášíme recenzi, ve kterém si první, částečné modulární telefon, do detailu rozebereme.

Design a konstrukce

LG se po několika letech praktikování svého designu s oblejšími zády a tlačítky pod fotoaparátem rozhodlo udělat změnu. Pokud by se na G5 nenacházelo logo LG, pravděpodobně by si telefon s tímto výrobcem spojil jen málokdo. Čelní strana je zvláštní svým zaoblením ve vrchní části, přičemž je celá ze skla. Na zádech se nachází výrazný oválný hrb, který skrývá dva fotoaparáty, LED blesk a laserové ostření. O něco níže nalezneme další vyboulení, tentokrát s odemykacím tlačítkem, které v sobě zároveň kombinuje čtečku otisků prstů. U tohoto prvku lze narazit na první z hned několika konstrukčních nedostatků. Tlačítko se znatelně viklá a při stisknutí vydává nepříjemný křupavý zvuk.

dav dav

Až na tyto prvky jsou záda poněkud nudná a nesou jen označení modelu na spodní části. Nyní se však dostáváme k více zajímavé věci, kterou je spodní plastový „modul“, jež lze vysunout z telefonu, čímž se dostáváme k baterii. Zmíněný modul v sobě nese reproduktor, mikrofon a USB-C konektor. Baterie je k němu pevně nacvaknutá a při vyvinutí větší síly ji lze oddělit. Následně lze výchozí modul nahradit jakýmkoliv dalším, například speciálním pro fotografování. My jsme bohužel žádný další k dispozici neměli, takže se nám nepoštěstilo více si s tímto pohrát.

dav dav

Vyzkoušeli jsme si ale, jaké by to bylo, pokud bychom takovéto moduly pravidelně používali. V rámci testování odolnosti uchycení modulů k telefonu jsme pravidelně jednou denně vysunuli spodní část s baterií, baterii oddělili, opět nasadili a vše vrátili do původního stavu. Ačkoliv by se mohlo zdát, že tento obyčejný proces žádné následky mít nebude, velice jsme se mýlili. Již po přibližně čtyřech dnech byla mezi pevnou částí telefonu a spodní bradou viditelná mezera, skrze kterou šlo prakticky koukat na druhou stranu telefonu. Upevnění baterie k modulu je podstatně kvalitnější a změny oproti prvnímu dni jsme nezpozorovali, samotný systém uchycení k telefonu je však poněkud chatrný a v případě, že budete moduly často využívat, bude kvalita konstrukce prudce klesat. Nemluvě o tom, že po zacvaknutí je vysouvací část oproti zbytku telefonu natočena mírně doleva, takže lze při přejetí prstem cítit ostré hrany obou částí.

dav dav

Další kontroverzní částí je samotný materiál, ze kterého je telefon konstruován. Dle výrobce je telefon z kovu, ale na povrchu G5 působí více než plastovým dojmem. Jak prozradilo několik testů a pokusů na YouTube, LG G5 je opravdu kovový telefon, ale jen uvnitř a na povrch je nanesena plastová vrstva. Setkáváme se tedy se zcela opačným jevem, jako u jiných výrobců, kde může být telefon plastový s kovovou úpravou na povrchu. Nevíme, co LG vedlo k tomuto experimentu, každopádně díky němu telefon nepůsobí ani trochu jako top model, ale spíše jako laciný low-end, alespoň co se konstrukce týče.

dav dav dav dav

Jinak konstrukce vůbec není špatně navržená a díky oblému tvaru se telefon dobře drží, svou velikostí hezky padne do ruky a rohy nedřou do dlaní, jako u jiných více ostrých hranatých telefonů. Výše zmíněnými nedostatky si ale LG reputaci pokazilo natolik, že ty kladné body téměř vůbec nevynikají a jde o vcelku nudný telefon, alespoň dle našich dojmů.

Hardware a výkon

Uvnitř LG G5 nalezneme velice dobrou výbavu, které vévodí Snapdragon 820 společně se 4 GB RAM. O dostatek výkonu je tedy skvěle postaráno a telefon nemá se sebesložitějším úkolem jakýkoliv problém. Rozjedete i ty nejnáročnější hry, což ale neocení každý. Podstatnější je rychlé přepínání aplikací v multitaskingu a plynulý chod systému.

Neopomenuli jsme ani tradiční test v benchmarku. Jako vždy jsme použili AnTuTu, kde si LG G5 vybojovalo 138 430 bodů. Tato hodnota více méně odpovídá skutečnosti a G5 lze z hlediska výkonu srovnávat s Galaxy S7 či S7 edge, které mají ve stejném benchmarku velmi podobné skóre.

Screenshot_2016-06-07-05-58-14

Za celou dobu používání jsme nenarazili na žádné záseky či pomalejší reakce, vše funguje spolehlivě a na jedničku a na telefon je z hlediska výkonu opravdu na vrcholu tabulky. Co trochu kazilo pozitivní dojmy z výkonu, je občasné zahřívání, se kterým jsme se občas potýkali, ale nebylo to nic hrozného a telefon se dal bez problému držet a ovládat. Nicméně teplo bylo cítit a oproti jiným telefonům byl rozdíl znatelný.

Telefon je k dostání jen ve variantě s 32GB úložištěm, které však lze rozšířit paměťovou kartou. Vzhledem k tomu, že reálná kapacita úložiště je přibližně o 10 GB menší, než papírově udávaná, doporučujeme přikoupení nějaké microSD karty, jelikož s 22 GB se dnes nemusí každý spokojit.

Specifikace

  • Displej – 5,3palcový displej s QHD rozlišením
  • Kamery – 8 MPx (přední), 16 MPx a 8 MPx zadní + duální přisvětlovací dioda + 135° objektiv
  • SoC – Snapdragon 820, 2,2 GHz, Adreno 530, 64bitový, 4 jádra
  • Úložiště a paměť – 32 GB a 4 GB (microSD karta – podpora až 2 TB)
  • Baterie – 2 800 mAh
  • Systém – Android 6.0 Marshmallow
  • Podpora 2G, GSM, 3G, LTE (800, 900, 1800, 2100, 2600 MHz)
  • Další – Bluetooth v4.2, NFC, Wi-Fi (802.11 b/g/n/ac), GPS, OIS, HDR, USB typu C, Qualcomm Quick Cahrge 3.0
  • Rozměry – 149,4 x 73,9 x 7,7~8,6 mm
  • Váha – 159 gramů

Software

Telefon je vybaven Androidem 6.0 Marshmallow s typickou nástavbou od LG. Software je v podstatě stejný jako u LG V10, ale prošel několika, zejména grafickými, změnami. V základu zde není menu aplikací a veškeré aplikace se skládají na úvodní obrazovky. Pokud však zapátráme v nastavení, zjistíme, že lze menu volitelně zapnout. Z vlastní zkušenosti doporučuji menu povolit, jelikož se tím ušetří cenné místo na hlavních obrazovkách, které jsou pak přehlednější a máte na nich jen to, co opravdu využíváte. Nejste nuceni mít na nich celý obsah telefonu a organizovat si nepotřebné položky do složek.

Screenshot_2016-06-06-14-02-13 Screenshot_2016-06-12-10-32-49

Vlevo výchozí plocha, vpravo personalizovaná již s odkazem do menu aplikací

Osobně sice preferuji čistý Android nebo nástavby s minimem úprav. Pokud bych si měl ale vybrat z těch více předělaných, pak bych volil tu od LG. Dokáže zaujmout jak graficky, tak i mnoha praktickými vychytávkami, které bychom u ostatních hledali marně. Jednou z nich je i šikovná správa úvodních obrazovek, kde není nutné pro přidání aplikací pokaždé přecházet do menu. Jednoduše stačí dlouho podržet prst na volném prostoru úvodní obrazovky a otevře se vám nastavení nabízející mnoho možností, od změny tapety, přes přidání widgetů a aplikací až po úpravu mřížky na úvodní obrazovce.

V LG se rozhodli mírně upravit i nastavení, které již není řazeno do kategorií, jako je tomu například u Samsungu, ale vše je v jednom dlouhém menu. To je ale i tak uspořádáno do podkategorií pomocí nadpisů mezi jednotlivými položkami.  Trochu boj byl ale hned zpočátku při hledání možnosti pro povolení menu aplikací. Až na toto je ale orientace v nastavení jednoduchá a pomoct vám může i integrované vyhledávání.

Screenshot_2016-06-12-10-32-56 Screenshot_2016-06-12-10-33-00 Screenshot_2016-06-12-10-33-04

Perfektní je notifikační lišta, která obsahuje vše podstatné od rychlých přepínačů nastavení až po posuvník k nastavení jasu displeje. V dlouhé řadě přepínačů se hned jako první položka nachází Capture+, což je nástroj pro pokročilejší a kreativnější tvorbu screenshotů. Do pořízených snímků obrazovky lze následně kreslit, psát a podobně, což se občas hodí, pokud chcete screenshot někomu poslat a případně v něm vyznačit text.

Screenshot_2016-06-12-10-33-12 Screenshot_2016-06-12-10-33-17 Screenshot_2016-06-12-10-33-21

Software je celkově velice dobře vyladěn a není si zde na co stěžovat. Se žádnými chybami, pády či záseky jsme se nesetkali, což je pozitivní a nástavba od LG tak patří z mého pohledu k těm nejlepším, pokud vezmeme v potaz i funkce.

Displej

Displej má úhlopříčku 5,3″ a s rozlišením QHD tak patří ke špičce. Jeho čitelnost je výborná, stejně jako barevné podání, pozorovací úhly či rozsah jasu. Horší to již je, pokud se s telefonem vydáme mimo místnosti budov a uzavřené prostory. Displeji LG G5 příliš nesvědčí ostré denní světlo a přímý sluneční svit. Za takovýchto podmínek si na displeji moc nepočtete což je škoda, jelikož konkurenční top modely jsou v tomto ohledu lépe vyladěné.

Z Lumií známá funkce Glance Screen se dostala i na androidí smartphony s AMOLED displeji, znát ji můžeme například od Samsungu pod názvem Always-On display. LG G5 má sice IPS LCD displej, ale ani to výrobci nijak nebránilo a stejnou funkci nalezneme i zde. Funguje dobře a svůj účel splní, jen není bohužel tak úsporná, jako na AMOLED displejích, jelikož nesvítí jen potřebné pixely, ale i kompletní podsvícení displeje.

Fotoaparát

Dostáváme se k pravděpodobně nejzábavnější části smartphonu, kterou je fotoaparát. Mnozí by zřejmě za nejzajímavější považovali vysouvací baterku a vyměnitelné příslušenství, jenže tomu tak není. Fotoaparát u LG G5 předčil veškerá očekávání a zařadil se tak na první místo mezi všemi funkcemi telefonu.

Fotoaparát má výborné podání barev, snímky jsou ostré a také velice dobře prosvětlené. Dynamický rozsah je většinou u mobilních telefonů problém, se kterým se zde však až v tak velké míře nesetkáváme, což je jedině dobře.

20160606_133735 20160607_145028 20160607_174142

Trendem poslední doby již není nekonečná honba za megapixely, ale využití rovnou dvou fotoaparátů. Huawei a další výrobci se vydali cestou dvou stejných snímačů s téměř totožnými parametry, přičemž jeden z nich je například schopen zachytit scénu jen achromaticky. LG si s problematikou dvou fotoaparátů poradilo po svém a zvolilo dva odlišné s různým úhlem záběru. Výsledek je fascinující a otevírá milovníkům mobilního fotografování zcela nové možnosti. Raději než dlouze rozepisovat, co a jak funguje, si rozdíl mezi fotoaparáty vysvětlíme na níže přiložených fotografiích. I když to tak totiž na první pohled nevypadá, jsou obě fotografie pořízené jen pár vteřin po sobě z totožného místa.

20160611_101711 20160611_101717

20160607_175138 20160607_175142

Každý se již určitě dostal do situace, kdy chtěl vyfotit například vysokou stavbu, památku, sochu či cokoliv jiného. Jako příklad si můžeme dát Eiffelovu věž. Zatímco ostatní lidé se smartphony jsou nuceni vzdálit se o několik metrů, majitelům LG G5 stačí k zachycení věže v celé kráse jen jedno klepnutí na displej, čímž dojde k přepnutí na širokoúhlý fotoaparát.

G5 nezklame ani z hlediska přibližování. Digitální zoom sice není to pravé ořechové a zpravidla docílíte jen rozostřené fotografie, zde však lze digitální zoom považovat ještě za povedený a z hlediska kvality za akceptovatelný.

20160612_174919 20160612_174925 20160612_174931

Stěžovat si rozhodně nemohu ani na makro, které G5 bravurně zvládá i v automatickém režimu. Přednost však v této situaci vždy dávám manuálnímu nastavení, především kvůli ostření.

20160607_181213 20160612_173126 20160609_125824

Jen těžko lze soudit bez přímého srovnání, ale troufám si tvrdit, že fotoaparát LG G5 patří k naprosté špičce mezi současnými smartphony a dost možná je i lepší než ten v Samsungu Galaxy S7. Pokud bych se tedy rozhodoval pro telefon čistě na focení a nehrála roli cena ani ostatní funkce, pak je LG G5 jasnou volbou, už jen díky skvěle vychytanému fotoaparátu.

Baterie

Akumulátor o kapacitě 2800 mAh poměrně klame svou papírovou hodnotou, jelikož se jedná o poměrně nízké číslo a výdrž by tak na první pohled nemusela být dobrá. Opak je ale pravdou a LG G5 dá bez větších problémů celý den intenzivního používání. Pokud si na delší výdrž baterie potrpíte, lze si pohrát i s vestavěným správcem baterie, kdy se lze dostat zhruba až na den a půl při mírnější intenzitě používání.

Screenshot_2016-06-09-23-03-02 Screenshot_2016-06-09-23-03-26

Snímky obrazovky výše znázorňují jeden z více náročných dnů. Baterie je na stavu 10 % po 15 hodinách a 55 minutách od ranního odpojení z nabíječky. Telefon sám odhaduje ještě hodinu a 47 minut do kompletního vybití, což nám celkem dává necelých 18 hodin na jedno nabití. Na dnešní dobu to není vůbec špatné a s trochou snahy se lze dostat i na dva dny používání, pokud se omezíte jen na základní funkce a například občasné surfování po internetu.

Výhodou je rychlé nabíjení díky Quick Charge 3.0. Telefon má konektor USB-C a některé uživatele může potěšit i vyměnitelná baterie. V případě opotřebování nebo poruchy ji tak lze jednoduše vyměnit za novou.

Shrnutí a závěr

Telefon to má na trhu velice těžké a vypovídá o tom i nedávný prudký pokles ceny. LG G5 je výborný telefon, který však doplácí na hodně hloupé chyby, se kterými bychom se u top modelů neměli v žádném případě setkávat. Konstrukce je sice kovová, ale bez přečtení recenze si toho méně znalý uživatel nevšimne, jelikož je kov pohlcen vrstvou laciného plastu. Konstrukčními nedodělky trpí také vysouvací partie telefonu.

Podobné drobné chyby tak zcela zastiňují ty dobré a povedené části, jako například výkon či fotoaparát, který je naprosto špičkový a na profesionální úrovni. LG to takto možná nezamýšlelo, ale fotoaparát opravdu předčil očekávání a nějaká modularita je vedle něj jen drobným doplňkem, který stejně využije jen málokdo. LG G5 je sice současným top modelem, nicméně velká část redakce se shodla na tom, že například LG V10 je na tom v mnohém o dost lépe, než G5 a titul top model k němu sedí daleko více.

Pokud sháníte opravdový top model bez větších kompromisů, bude zcela jistě lepší porozhlédnout se u konkurence, vhodným kandidátem by mohl být například Samsung Galaxy S7 edge nebo HTC 10. V případě, že chcete telefon primárně na focení a ostatní je vám jedno, pak bez váhání jděte do LG.

t-mobile

Za zapůjčení LG G5 pro účely této recenze děkujeme společnosti T-Mobile

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Kuby Chovanec

13. 9. 2016, 14:25

K displeji bych dodal, že jas vytažený na maximum (i manuálně) není ve skutečnosti ten opravdu maximální. Displej G5 na ostrém světle ještě dodatečně automaticky zvýší jas nad konfigurovatelnou úroveň a dosahuje necelých 900 nitů, a i na slunci je dobře čitelný. Galaxy S7 má maximální jas lehce nad 850 nitů, takže v tomhle jsou si displeje rovné.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat